Pouze manžel zapsaný v katastru nemovitostí, problém?

Může to být problém do budoucna (např. rozvod), když je v katastru nemovitostí zapsaný pouze manžel, přestože jsme dům i pozemek pořizovali v době trvání manželství?
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
@plomba Musela bys dokazovat, cos doopravdy platila ty (třeba z naspořených peněz). Jednoznačně je vlastník manžel, když je napsán v katastru. Proč je tam jen on? Co Vás jako manžele vedlo? Podobný problém nyní řeší kolegyně v práci, kdy se její dcera rozvedla a vlastník baráku byl pouze její muž. Ve finále dostala jen malé minimum peněz, které do domu investovala.
Odpovědět
Profilova fotka
jakmile je to nabyté v manželství měl by to být majetek obou...
Odpovědět
Taky si myslím, že je to obou - prostě SJM, ale asi bych se tam pro jistotu měla nechat dopsat... jak na to?
Odpovědět
Profilova fotka
@plomba I když je to nabyté v manželství, v žádném případě to nemusí být SJM. Když je tam napsaný jen její manžel, je prostě vlastník jen a jen manžel.
Odpovědět
Profilova fotka
@jeniki89 Pokud to nespadá pod některou je zákonných výjimek (manžel nenabyl darem, dědictví, za svoje peníze, které měl třeba už před manželstvím...), tak to SJM je, bez ohledu na to, že je to chybně napsané v katastru
Odpovědět
Profilova fotka
@jeniki89 @plomba Ano, přesně jak píše @jipe , pokud to není jedna ze zákonných vyjímek je to SJM bez ohledu na zápis v katastru- tzn. že skutečný stav je oproti zápisu rozdílný. To by se pak řešilo v majetkovém vyrovnání u rozvodu a bylo by to předmětem soudního řízení.
Odpovědět
@jipe dík za odpověď, není to ani dar ani dědictví, takže jsem v klidu a budu jen doufat, že manželství nepůjde do kopru :-| a nebudu to muset řešit
Odpovědět
@zamilovanadonej takhle jsem si přesně myslela, že to je, díky :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@jipe Ano, to vím. Ale to plomba přesně nespecifikovala. Jen tak ppro nic za nic katastr nezapíše jen jednoho.
Odpovědět
Profilova fotka
@plomba Určitě bych co nejdříve chtěla od katastru změnu. V případě že jste platili společně. Jinak bych asi klidně nespala.
Odpovědět
Profilova fotka
@jeniki89 Katastr napíše za vlastníka toho, kdo je uveden jako kupující a už nezkoumá, zda je ženatý, že... :-S
Odpovědět
Bude to asi tím, že všechny smlouvy podepisoval vždy manžel a já hloupá se o to nestarala... 8-(
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
já teda nevím, ale asi bych se hodně starala o to, abych byla v katastru zapsaná i já... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@plomba Jo jo, to bude ono. Ideální je si promluvit s manželem a případně i s právníkem, jak by se vše uvedlo do skutečného stavu na katastru. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@plomba akorát minulý týden jsme s mužem zúžovali SJM. Takže vím jistojistě, že je úplně jedno, že je tam sám, pokud jste to nabyli v manželství, je to SJM. Kdyby to bylo mimo SJM, musí se dodat na katastr notářský zápis o zúžení SJM, který bys musela podepsat!
Odpovědět
Profilova fotka
@plomba Kdysi jsem řešila něco podobného, je pravda, že byt je monželovy rodiny, nicméně zařízení jsem hodně platila ze svého, teď jsme předělávali - úvěr psaný na mě. Tady na MS jsem jednou napsala KZ a byla jsem za ženskou které se jedná o majetek a že se dotyční nediví, že je byt jen na manžela. Já bych z hodnoty bytu nic nechtěla, prostě je to jejich rodiny, ale teď půjdeme po 6letech od sebe a moc z toho, co jsem investovala, neuvidím. A to nemluvím o práci na přestavbě, kterou tam měla moje rodina a těch peněz co tam nastrkali naši. Nechci strašit, jen můj manžel od začátku tvrdil, že by mě nenechal odejít s prázdnou a že mu nevěřím, že by se se mnou vyrovnal...atd - což je pravda, ale všechno tam zůstane a penězma to nepokryje, co mě to stálo. Takže je to na vás, jak se domluvíte, ale já osobně, pokud jste to pořizovali společně, bych to na "dohodu" neudělala - už ne..
Odpovědět
Profilova fotka
@ruzenkas Je to fakt, láska je jedna věc a uvažovat do budoucna věc druhá. Já jsem se při rozvodu taky dozvěděla (naštěstí jsme měli jen vybavení bytu) že jsem manžela okradla. On a jeho maminka vykládali jak jsem chudáčka oškubala, přitom jsem si nechala jen co jsem měla před manželstvím nebo bylo darem od mé rodiny+ pračku (kterou sice měl on na splátky, ale ty jsem platila já). Že on si nechal drahou elektroniku a vše ostatní vč. nového auta ho nezajímalo. Dnes jsem podruhé vdaná a nedej bože vdávat se potřetí tak budu trvat na i na předmanželské smlouvě. |-| Jinak radím- vše uvést na správnou míru co nejdříve, než se začne něco opravdu dít. 8-(
Odpovědět
Asi si budeme muset s manželem nějak citlivě promluvit 8-) Děkuji všem za reakce
Odpovědět
Profilova fotka
@plomba Zkuste tím, že jste zjistila že to není skutečný stav věci a že by bylo dobré to na katastru uvést na pravou míru, aby nebyli do budoucna problémy ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Majitelé jste oba dva, takže v případě rozvodu máte nárok na půlku ;-) My měli dům, napsaný jen na mě a ten jsme prodávali. Narychlo jsme manžela dopisovali a dělali SJM, neboť na půlku nárok měl ale nebyl by veden v kupní smlouvě a nový majitel( právník) se obával, aby manžel třeba nezačal uplatňovat právo na půl domu, jako že třeba jsem si to prodala sama za jeho zády. Můj strejda má realitku a sám dělá převody atd a říkal, že to je běžná praxe. Takže pokud jste to opravdu nabyli v době trvání manželství nemusíte mít strach :-) Ale asi i já osobně bych se tam nejspíš chtěla dopsat.
Odpovědět
Profilova fotka
Bylo vyřčeno více názorů a většina je pravdivých, leč všude je třeba hledět na lidský faktor. Pokud jste dům i pozemek kupovali za dobu manželství, je to SJM, jak již bylo řečeno, a to bez jakýchkoli výkladových obtíží. Ze zákona to katastr musí zapsat na oba, dokonce by měl chtít i oddací list, leč ne všichni pracovníci katastrálního úřadu jsou poctiví a pracovití, chybička se vloudila. Jenže ona ta chybička se může ukázat strašně. Podle nového občanského zákoníku, který začíná platit za 10 dní, bys mohla dopadnout hodně špatně. Ten totiž řeší a ctí dobrou víru, a pokud je v katastru uveden 1 člověk, a navíc několik let, nikdo nemá povinnost se po něčem pídit a kdyby (nedejbože) tvůj manžel za zády tobě ten barák prodal, zbydou ti jenom oči pro pláč, neboť nový nabyvatel nabyl v dobré víře, a ta je na prvním místě. Prostě zápis v katastru do konce roku ještě svatým není, po Novém roce se jím stává. Vřele ti doporučuji, abys zašla na katastr, a začala např. tím, proč to ten úředník na katastru zapsal tak, jak to zapsal, a co stím
Odpovědět
@esmeralda2 něco podobného se mi stalo, jak na mě převáděla dům babi. Měla tam mít břemeno, ale na katastru mi ho ZAPOMĚLI zapsat!!! Už jsem to tak nechala a babi se nikdy nedověděla, že ho neměla.
Odpovědět
Profilova fotka
@esmeralda2 No tak to je teda podstatná změna...díky za info.
Odpovědět
@esmeralda2 díky, souvislost s novým občanským zákoníkem by mě teda nenapadla....
Odpovědět
Profilova fotka
@plomba My teda žádnou smlouvu nemůžeme podepsat bez toho druhého, takže nechápu jak mohl všechno podepisovat jen manžel. =-) Mimochodem ono nejde jen o případ rozvodu, ale kdyby se nedejbože něco s manželem stalo, tak se může na majetek vrhnout jeho rodina (pokud nemáte děti) a zůstanou ti opět jen oči pro pláč. Jak jde o peníze, tak se v hodně případech rozpadají i dobré rodinné vztahy. Mám takovou zkušenost s tchánovou sestrou, musíme teď i tajit, že kupujeme barák, jinak by zase roznášela, že ji tchán okradl a díky tomu my budeme mít barák. Už takhle prohlásila, že tchánovi patří to, že má postiženého vnuka, že to má za to, že ji okradl. ]-( Co jsem komu ale udělala já, že mám postiženého syna? ;-(
Odpovědět
@m.e.l To je teda síla... ]-( doufám, že boží mlýny melou a tu vaši povedenou příbuznou brzy semelou. A já si to dám pro jistotu co nejdříve do pořádku.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 6 letech
žili jsme spolu 23 let z toho jsme tři roky manželé manžel v červenci zemřel výlučným majitelem nemovitosti byl manžel a Já nebyla zapsaná v katastru v roce 2007 jsem si vzala půjčku abysme vyplatili jeho bývalou manželku (SJM) 324 000(za svobodna) v roce 2013 (za svobodna) si vzal manžel pujčku v roce 2017 jsme se vzali a jako manželé jsme vstoupili do INS,(půjčka z roku 2007 na kterou mi ručil manžel - tehdy přítel svým bytem - není v INS) manžel má dvě děti,,, notářka mi sdělila že každý zdědí jednu třetinu ale dluhy pouze Já,,, je to správné? prosím o radu o pomoc jak dál dekuji
Odpovědět
Profilova fotka
@agisek_lala_ondynator myslím, že na to si musíš vzít právníka. Nevěř notářce, zdaleka ne všechny jsou a) znalé, b) uznalé, c) poctivě pracující. Obávám se, že na tebe někdo hraje nečistou hru, jenom neodhadnu, jestli z nezkušenosti, hlouposti nebo zlého úmyslu, nebo je ve hře ještě něco jiného. INS je insolvence? jestli ano, tak insolvenční správce je ten, kdo určuje, co z majetku spolkne insolvence a co zbývá k dědění. Obecně - 2 děti + ty = 3 dědici, kteří by měli dědit stejným dílem, a to jak aktiva tak pasiva Nejde zdědit jenom aktiva. K poměrné části aktiv patří i poměrná část pasiv. Nějaké drobné výjimky jsou, týká se to nezletilých dětí, ale není to tak, že ty zdědíš dluhy a někdo jiný zdědí majetek.
Odpovědět
@esmeralda2 ZDRAVÍM PŘEJI HEZKÝ DEN MOC VÁM DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ MUSÍM SE PŘIZNAT ŽE JSTE MI VYRAZILA DECH A ZÁROVEŇ MI DALA KOUSÍČEK NADĚJE ZATÍM STÁLE NEVÍM JAK TO ZPRACOVAT BOHUŽEL JSEM INVALIDNÍM DŮCHODU MÁM SICE 1,st. (jsem silný astmatik) MŮJ LÉKAŘ MĚ DO PRÁCE NEPUSTÍ A ANI JÁ SE NA TO NECÍTÍM,,,, JSEM UCHAZEČEM O ZAMĚSTNÁNÍ (ÚP) A ZÁROVEŇ JSEM 3.ROKY V DOČASNÉ NESCHOPNOSTI,,, ABYCH TEĎ POPLATILA VŠECHNY POPLATKY A MĚLA NA LÉKY DÁVÁ MI MŮJ SYN 7000korun TO JE DŮVOD PROČ NEMÁM NA PLACENÉHO PRÁVNÍKA,,, I KDYŽ JSEM JEDNOHO ZKUSILA,,, (a na jeho arogantní a povýšené chování) ASI NIKDY NEZAPOMENU,, ONI MI TEN 1,ST.UZAMKLI A BYLO MI DOPORUČENO ABYCH SI OBEŠLA VŠECHNY LÉKAŘE,,, A PAK SI ZAŽÁDALA O PLNÝ DŮCHOD ALE SAMA ASI VÍTE JAK JE TO SLOŽITÉ A NAVÍC JE JEŠTĚ CORONA,,, TAKŽE BUĎ LÉKAŘ MEORDINUJE NEBO JE NEMOCNÝ,,, TAKŽE NEVÍM CO DÁL,,, OMLOVÁM SE ŽE PÍŠU AŽ TEĎ,,, ALE V TÝDNU BYLA U MĚ ZÁCHRANKA (měla jsem astm. zách.) JEŠTĚ TEĎ JSEM SLABÁ A NENÍ MI DOBŘE,,, MANŽELOVI DĚTI JSOU NA MĚ AROGANTNÍ, VULGÁRNÍ,,, TO SE ANI NEDÁ POPSAT,,, JSEM NA DNĚ,,,
Odpovědět
Profilova fotka
@agisek_lala_ondynator zkuste oslovit třeba "člověka v tísni", mají různé poradny, mají své právníky a fungují zadarmo. Můžete jim zavolat nebo napsat mail. Navíc máte všude možnosti zažádat si o prominutí poplatků. Já vím, že to není jednoduché, Vaši situaci Vám nezávidím. Ale nedejte se!!! Jak se říká, nikdy není tak zle, aby nemohlo být ještě hůř a na každou svini se někde vaří voda. Mohla byste také zkusit oslovit nějakého novináře, i když oni teď mají jiná témata. Toho člověka v tísni zkuste, mají mnoho poboček po celé republice. Ještě mě napadlo, jestli tam nebyla třeba závěť ve prospěch těch dětí. Ale i kdyby byla, tak Vy vyjádříte nesouhlas s takovým děděním a to je moment, ve kterém by notářka měla zaklapnout složku a odevzdat věc soudu. Myslím, že člověk v tísni umí pomoci i se zastupováním u soudu, to ale nevím. Držím palce
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?