Co byste ve svém domě/bytě dnes udělali jinak?

Profilova fotka
Zakládám tuto diskuzi pro odlehčení :-) Jsem Váha... děsně váhavá. Vždycky si v baráku něco vymyslím a už předem vím, že mě za nějakou dobu bude štvát, že jsem to nevymyslela, neudělala jinak. Je něco, co jste dlouho řešili a dnes už byste to vyřešili, udělali jinak? Mě například štvou vstupní dveře, ty už bych dnes vybrala jiné, jiný dekor. Co štve vás a proč? Třeba dáme někomu tipy, čeho se vyvarovat, podněty k přemýšlení.
Odpovědět
1
2
9
Profilova fotka
ja jsem sice ryba, ale vahavejsi nez vaha :( zatim nebydlime, takze casem prihodim urcite dalsi postrehy, prozatim prihodim nestastne zvolenou tmavou dyhovanou podlahu... vypada krasne, ale je na ni vsechno videt a jak v dome zacne uradovat nas rocni syn, budou z ni letat trisky. Ustoupila jsem pri vyberu manzelovi a holt to byla chyba.
Odpovědět
Profilova fotka
Garáž zcela jistě mimo dům, nechat dílnu, či zvětšit technické zázemí. Plnohodnotné patro, tedy bez šikmin co zmenšují prostor a není kam postavit skříň. Co nejvíce uzavřené schodiště, které eliminuje šíření zvuků mezi podlažími. Dvě vany v domě a dva sprchové kouty považuji narozdíl od manžela za zcela zbytečné. Dole stačí sprcháč. Představit si před projektem, kudy budete chodit, kde chcete dveře na terasu, jakým směrem se budou dveře otevírat - to jsme naštěstí vyřešili dobře. Tmavý nábytek bude tvůj nepřítel a budeš jeho otrokem při utírání prachu obden. Vybavit si každodenní zyvky i s výhledem do budoucnosti a naprojektovat to na to. Co se naopak velice osvědčilo a vřele doporučuji je mycí vana v technické místnosti. Fajn je oddělené zádveří s vestavěnou skříní. O efektu řízeného větrání nejsem zcela přesvědčena - příště už asi za ty peníze a problémy s tím ne... :-| Místo vestavěného krbu (obestavěné vložky) za 100.000 bych příště zvolila solitérní krbová kamna, která se v budoucnu zcela jistě dají snadno vyměnit a zabírají i méně místa. Co bych však nikdy nevyměnila, je trpělivý a oddaný manžel, který tu svépomocnou stavbu se mnou a dětmi absolvoval. P.S. Pokud budete stavět svépomocí jako nakonec stavěli my, váhavost bude zcela jistě tvůj největší nepřítel.... Hodně štěstí
Odpovědět
@kirik Možná to bude znít troufale, ale já jsem spokojena a zatím bych neměnila nic. Možná je to tím, že jsme staveli již 2. dům, takže jsem měla o všem jasnou představu. Ale co bych všem doporučila - nepodceňte úložné prostory. A to jednak na oblečení, ať už to jsou samost. šatny nebo třeba vest. skříně, tak i nějaký prostor na různé věci, které člověk musí mít. Když vidím některé domečky - v podstatě byty 3-4+kk, tak opravdu nevím, kam ti lidí dávají kola, lyže, sáňky, kočárek, sekačku, nářadí a podobné věci. Nejsem pro to, aby člověk hromadil nepotřebné krámy, ale bez něčeho se člověk prostě neobejde.
Odpovědět
Profilova fotka
@zuzicz Chápu, mám v patře tmavé PVC.
Odpovědět
Profilova fotka
@zdenkaj Garáž máme v domě a jsme s ní spokojení...proč ti nevyhovuje? Šikminy máme, ale s vysokou podezdívkou, takže nám nevadí. O úložných prostorách na skříně jsme uvažovali už v projektu, takže toto je u nás OK. Schodiště máme dost uzavřené. V přízemí máme sprcháč, v patře naopak jen vanu. Nábytek naštěstí žádný nemáme :-) Výlezy ven na zahradu a na terasu máme myslím promyšlené dobře...jsou po ruce, nic neobcházíme apod. V tech. místnosti mám prádelnu a prac. desku s dřezem, což mi taky vyhovuje, např. u špinavých procesů alá zabíjení kapra. Rekuperaci nemáme. obestavěnou krbovou vložku máme a vyhovuje nám. naopak se nám moc nelíbí krbová kamna. S dispozicemi domu, umístění a velikost pokojů nám vyhovuje...stále váhám o velikosti oken.
Odpovědět
Profilova fotka
@aneri53 Ano, úložné prostory jsou nutnost, tech.zázemí, komory apod. také. Často se podceňuje.
Odpovědět
@zdenkaj Také nechápu, proč vadí garáž v domě. Já to naopak považuji za velikou přednost. Jezdím denně autem, vrata otevřu dálk. ovladačem, zajedu do garáže a suchou nohou projdu přes techn. místnost do chodby. Nákupy apod. nemusím tahat např. v dešti nebo chumelenici, vody, mléko apod. dám hned vedle garáže do skladu. V minulém domě byla jen 1 garáž (kde parkoval samozřejmě manžel) a já jsem parkovala před domem. A když byl větší nákup, tak jsem se i několikrát vracela k autu. Br, už nikdy. :-(
Odpovědět
Já to vezmu naopak, co bych už nevyměnil: - podlahové topení - centrální vysavač - indukční desku - světla na schodišti spínané pohybovým čidlem - posuvné dveře na terasu - :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@bery_ Podlahovku v celém baráku, centrální vysavač a indukci máme též, s tím souhlasím. To další nemáme, nemohu posoudit.
Odpovědět
Profilova fotka
tak za nás určitě ne - tmavou levnou plovoucí podlahu, zádveří!!!, uzavřené schodiště! máme nyní dost otevřené, sice na chodbě. větší kotelnu, technickou místnost - nyní nemáme. garáž nevím - zatím parkuejeme venku a nevadí nám to. vypínače i u postele - aby se nemuselo ke dveřím, větší obývák + kuchyn - minimálně 43m2. co se týká spodní koupelny - máme vanu a sprchu a určitě to tak bude v případném dalším domě - já jsem koupací, přítel sprchovací :) @kirik - proč velikost oken? máte moc malá? šikminy - máme nadezdívku 100cm, zatím nezařizujeme, ale máme poměrně šikmou střechu a zatím mi nepřijde, že nás bude omezovat.
Odpovědět
Profilova fotka
kuchynsku linku...totiz za malo penazi mame malo muziky,ze ved vstavanu chladnicku kupime neskor-staci stara,potravinova skrina po strop vyjde draho,tak sa bez nej zaobidem docasu...nie,nie.treba vsetko naraz,alebo radsej nic.tusim ze vsetko co je akoze docasu,bude u nas na furt.
Odpovědět
Profilova fotka
@baraz Tak jsem nepochopila, jestli zádveří a uzavřené schodiště bys chtěla nebo naopak ne... Ad. okna...my jich máme moooc, tak jsme je nechtěli nijak velké. Rozmýšlela jsem se ze dvou rozměrů...vybrali jsme ta menší. Otvory jsou dost velké, ale když jsme dali plastová okna s trojsklem v masivním rámu (profil 90), tak se nám dost změnšila prosklená plcha. Kdybych dali dřevěná eurookna, tak by to tolik nebylo. Příště bych šla asi do těch větších. ad. kuchyň + obývák máme 45 m2 a max. nám to vyhovuje. ad. podezdívku pod šikminou máme 135 cm a spokojenost...střecha 45 °, takže se taky do hlav nepráskáme.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@katka8 jo jo, tak je to i u nás :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@baraz mozem sa spytat, na co by sluzila vacsia kotolna? Aku velku mate obyvacku+kuchynu teraz? Nad tymi vypinacmi pri posteli som uz uvazoval aj ja. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@kirik nemáme zádveří a máme otevřené schodiště. jukni do alba. od dveří je patrný chlad, který je pak v celé té chodbě. jak je to otevřené, tak je to moc velké a nevytopí se to. je teda fakt, že vršek jsme letos nevytápěli, ale myslím, že tam prostě bude vždy chladněji. nemluvě o bordelu ze vstupu. jo tak ty okna to je blbý .. já s oknama spokojenost, máme v obýváku 2x2m a to samé i v ložnici - jsou to vlastně dveře na terasu. v kuchyni co je s obývákem máme pak ještě jedno okno - cca 1,8x1m
Odpovědět
Profilova fotka
@mom3 @baraz Vypínače u postele, ani vývody na lampičku jsem nechtěla. Nikdy nevím, zda nebudeme měnit účel pokojů a jestli ložnice zůstane ložnicí navždy. Není možné pak ani pohnout postelí. Vhovuje nám to bez :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@mom3 obývák máme 35m a je to málo. teda sedačka je velká, kuchyn taky, stůl taky, ale na tv soupravu moc místa nebude. pak si nedokážu představit, kam sem dáme plochu na hraní pro děti - postýku či ohrádku .. no možná přímo do prostřed místnosti, ale bude to hloupé. kotelna - má 1,8x2,5 - přibližně - je tam moc málo místa - malá zásoba dřeva, kdybychom chtěli úpravu na pelety - nemožné - nejvejde se tam hořák a šnek a zásobník ...no smůla :(
Odpovědět
Profilova fotka
@bery_ mohu se zeptat, jak máte vyřešena ta světla spínaná pohybovým čidlem? My bychom chtěli schody osvětlit led osvětlením a právě na internetu jsme to viděli také zapínané na pohyb. Jak to bylo finančně nákladné? Můžeš prosím kdyžtak dát víc info, klidně do IP. Díky
Odpovědět
Profilova fotka
@baraz tak my máme velká okna taky velká :-) 2m na výšku x 1,80 a pak ještě další 2x0,90. Malá okna máme 1,20 x 0,90, ale zase jich máme v kuchyni a jídelně 6 :-) Zvažovala jsem okna o jeden šár vyšší, na šířku stejná, popřípadě metrová.
Odpovědět
Profilova fotka
@kirik myslím, že pokud budete měnit účel pokojů není probém to zaslepit. vzhledem k tomu, že máme ložnici dole - je to připraveno i na stáří- abychom nemuseli do patra, tak účel se měnit asi nebude. dětský pokoj bude minimálně na 18 let dětským pokojem .. a pracovna - tam je to jedno. zatím bude pracovna a pokud budem extra plodní :) tak by to mohl být 3 dětský pokoj ..ale jinak změny nebudou ..
Odpovědět
Profilova fotka
@baraz No my máme právě ložnici v patře, ale na stáří ji plánujeme dát do přízemí, kde máme pro tento účel pokoj navíc. Kdyby se náhodou stalo, že by v patře zůstalo bydlet nějaké naše děcko, tak by se tam ty dispozice pokojů měnily a zaslepení vypínačů a zásuvek na viditelných místech se mi moc nelíbí.
Odpovědět
Profilova fotka
@kirik hele, za ty roky budete rádi, že budete moc rekonstruovat jak vám to bude chybět :) my stejně zvažujeme na stáří nový domek - malý cca 3kk bungalov :)
Odpovědět
Profilova fotka
@baraz My už dost staří jsme, už bychom museli pomalu začít :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@kirik ale prosím tě :) já myslela tak v 50-60 - to vám snad ještě není ne? vždyt máte prcky :)
Odpovědět
Profilova fotka
@baraz asi zavisi aj od samotnej dispozicie obyvacko-kuchyne. Nasa bude mat len 30m2, ale podla vizualizacie by nemal byt problem - ani s TV. :-). Nase deti su uz trosku vasie, takze nejaku ohradku v obyvacke neplanujeme. My sa so zenou prave tesime na to, ako decka vyzenieme hore na poschodie, nech sa hraju a nam dospelakom dole daju pokoj! :-))))
Odpovědět
Profilova fotka
@baraz Jo to máme, ale na stará kolena skoro v předdůchodovém věku :-) :-) :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@kirik NIC BY SOM NEMENILA :-D domcek sme si nakreslili a potom sme poziadali jedneho sikovneho, starsieho architekta aby nam pomohol doladit detaily. Nikde mi nic nechyba ani neprecnieva :-) som jedina????????????? dufam ze nie.
Odpovědět
Profilova fotka
@mom3 hm tak to závidím. myslím, že dispozice není špatná - ale máme sedačku 4x2m, stůl 1,8x 9, linku 3,5x0,9 a k tomu barový pultík 1x1m, sloup na lednici a troubu 2x0,7?? no prostě toho místa je málooo
Odpovědět
Profilova fotka
@meamea Já jsem s barákem a jeho uspořádáním také spokojená, neměnila bych nic. Nakreslili jsme si ho také sami a známá projektantka nám ho jen překreslila. Ale zajímalo mě i vnitřní vybavení, třeba podlaha, které teď litujete, nebo obklad apod.
Odpovědět
Profilova fotka
@baraz My sme sa pri rieseni kuchyne museli vzdat ostrovceka, ktory by sa nam inak pacil, ale bol by to potom taky kompromis na ukor obyvacky. Tak namiesto toho budeme mat dominantny stol pre 6 osob (nas je 5).
Odpovědět
1
2
9
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?