Vysoké napětí v zemi, můžu v blízkosti vysázet keře?

Profilova fotka
Máme na pozemku vysoké napětí, jelikož je umístěné podél hranice pozemku cca 1m od něj, tak nás nijak ve stavbě domu neomezuje. Bylo nám řečeno že 1m od něj se nesmí stavit. Můj sen ale vždy bylo mít kolem plotu vysázené tůje nebo nějaké keře a nevím zda bych to tam mohla vysázet. Nemůžou kořeny něco narušit? Máte někdo podobný problém nebo zkušenosti?
Odpovědět
Máme také kabel vysokého napětí v zemi, vede nám přes pozemek a dost nám to komplikovalo umístění domu na pozemek. Ochranné pásmo je skutečně 1 m na každou stranu. Nad kabelem se nesmí stavět. Sázení se to netýká, pouze pokud by došlo na kabelu k poruše, tak ti rozvrtají pozemek. Musíte mít ale stejně k ke stavebnímu řízení vyjádření správců sítí, tak oni tam obvykle požadavky napíšou.
Odpovědět
Profilova fotka
@jitule23 děkuji,tak to jsem ráda že se to sázení netýká :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@gerys Všechno má své ochranné pásmo, jakož i zdroj pitné vody, elektřina, plyn. Třeba počítat i s tím, že se může stát nějaká porucha a stejně tam někdo přijde a všechno překope. Bylo by Vám mnohem více líto, pokud by Vám vykopal dřeviny, stromy nebo oblíbené rostliny. Dřeviny v dospělém věku dokáží vytvořit mohutný kořenový systém, který by dokázal poškodit potrubí a všechno co je v zemi. Elektřinu máte určitě v zemi více než 0,8 m. Pokud jde vedení podél plotu, také byste měla dodržet vzdálenost výsadby 0,8 m (alespoň).
Odpovědět
Profilova fotka
@rostlinky_cz no jde od plotu zhruba 0,8m, tudíš bych musela stromky sadit až 1,6m od plotu a to bude vypadat blbě :-( ach jo.
Odpovědět
Záleží jak máte velký pozemek a jak velké tůje chcete mít. My už koupili osázený pozemek a o tůje se vůbec nestaráme. Jsou tak mohutné, že i ten metr od plotu je málo a prorůstají a bortí plot. Vloni a letos jsme tedy přistoupili k ořezání ze stran. I s teleskopickou lištou ale dosáhneme tak do 1/3. Ty největší mají cca 10 metrů výšky. Ale zase jsou to úžasné větrolamy.
Odpovědět
Profilova fotka
@gerys tůje nemají hluboké koŕeny tak by to mohlo být OK. Nejlépe je zeptat se správce sítí, co je a co není možné sázet nad kabelem.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?