Dřevo nebo cihla

12. čvn 2018

Po dlouhém rozhodování, jestli do toho vůbec jít, přichází další rozhodování - jak do toho jít. Dřevo nebo cihla, to je, oč tu běží. Původně jsem byl toho názoru, že dřevostavba je levnější, takže z finančních důvodů budeme stavět ze dřeva. Následně jsem se dopočítal, že s Heluzem bychom cenu dokázali stáhnout níže, a že dřevostavba nemá finanční smysl. Po nedávném rozpočtení materiálů a možností se opět přikláním ke dřevostavbě.

Naše stavba bude stát na jižním svahu, s převýšením přibližně 1,8 metru na celou šířku domu (pravděpodobně mezi 8 - 9 metry). V případě cihlové stavby bude nutné stavět vysoké bednění, vysypávat jej a zhutňovat (případně využít svah k vytvoření sklepení, což by bylo finančně náročnější). Následně vylít základovou desku a stavět. Vzhledem k tomu, že plánujeme střechu z vazníků a vnitřní příčky ze sendvičového sádrokartonu, jsou obvodové zdi to jediné, proč by si stavba říkala "cihlová".

Naproti této nákladné konstrukci se staví lehká dřevostavba (obvodové zdi jsou asi 8× lehčí), kterou by ve svahu bylo možno teoreticky postavit na pilířích ze ztraceného bednění. Základy a obvodové zdi by tak snížily cenu o více než 100.000 Kč, což je vzhledem k rozpočtu 1.300.000 Kč znatelný rozdíl. Zvláště pak s přihlédnutím k těmto faktům:

  • Tenká zeď dřevostavby při stejné izolaci vytvoří asi 4,5 m2 prostoru navíc
  • Ani dlouhý silný KVH hranol se při zvedání příliš nepřiblíží těžkým překladům nad velká okna
  • Konstrukce na pilířích umožní použít levnou vatu místo drahého podlahového polystyrenu

Jako hlavní nevýhodu dřevostavby považuji přenos hluku z patra do přízemí, což se ale u bungalovu nemá jak projevit. Možné dunění při chůzi po dřevěných základech je sice riziko, věřím ale, že dvě kročejové izolace s roznášecí vrstvou by tento problém vyřešily. Kotvení těžkých břemen do obvodových zdí sice bude vyžadovat trochu úvah navíc, nepovažuji to ale za velkou nevýhodu. V kuchyni se zkrátka do instalační předzdi vloží nosná konstrukce, jinde se bude muset kotvit do latí nebo vůbec. Pro mě je to nižší prioritou, ale chápu, že jiného to bude trápit více.

Kdekdo sice říká, že dřevostavba nemá takovou životnost a nezanechá po nás žádný odkaz. Upřímně - když se podívám na dům, co teď musíme zdemolovat, abychom si postavili bydlení podle představ, jsem moc rád, že budoucí generace nebude muset likvidovat dalších 200 tun zdiva (přibližná hmotnost aktuální stavby, uznávám, že Heluzový obvod by byl mnohel lehčí), ale postačí, když vezmou šroubovačku a kladivo.

Omlouvám se tímto budoucím generacím - kromě oken, střechy, střešní konstrukce, omítek, izolací, fasády, podlah, příček, elektrozozvodů, vody, topení, nábytku, podhledů, sanity a spotřebičů budete muset připlatit ještě na výměnu dřevěné "základové desky" a obvodových zdí (výpočet mi zatím ukazuje cca 200.000 Kč).

Dobře, uznávám, že pokud by cihla skutečně vydržela v dobrém stavu a dřevo ne, asi by se ta dnešní investice 100.000 Kč navíc vyplatila. Se zohledněním teoretické budoucí změny životního stylu už v tom výhodu nevidím. Podle mě to nelze určit. A investovat nemalou částku kvůli něčemu, co z historie nedává smysl - to se mi zrovna dvakrát nechce.

A co vy? Jaké jsou vaše názory na dřevo a cihly?

  • joy_to je stejné dilema se stejnými emocemi, jako "se šípkouvou/ se zelím"😃 net je plný vášnivých diskuzí až hádek , mezi zděno a dřevo stvabaři😃 každý bude hájit a zdůvodnovat to svoje a napadat to druhé..pro mě je difuzně otevřené
     a to je zásadní parametr, dřevostavba možnost postavit ekologicky, s minimálním dopadem na poničení pozemku a tedy zachování stromů, což s težkou technikou nejde, možnost postavit suchou cestou, možnost nemít v domě polystyren a chemii, nebo v minimální míře, možnost stavět na pilotech nebo patkách, což opět nezatíží pozemek a nezbyde jednou někomu z rodu na pozemku obří betonový plac a ani já nechci žít na betonu, možnost jak se vyhnout partě zedníků se vším co to obnáší a navíc třeba rok i déle, možnost postavit rychle..vyhovuje mi klima uvnitř, snadná vytopitelnost...ale pokud by to mělo být to co staví většina firm, tedy difuzně uzavřené, obalené igelitem neprůdušně, plné chemie a plastů, dřeva naprosté minimum, tak to bych radši stavěla z Ytongu Lambda bez zateplování..to co tady staví většina firem, nemá se dřevem nic společného..ale co stavebník to názor, takže toto je ten můj🙂
    • bluepenguin
      AUTOR
      @joy_  Já jsem pro ekologii, dokud je výhodná a smysluplná. 😃
      Zrovna u domu to ale moc neřeším, zkrátka to chci mít za sebou a finančně to zvládnout. Upřímně netuším, jaký z těch materiálů zanechává jakou stopu, protože ona i ta cihla vyžaduje energii při těžbě a pálení, následně při dopravě, stejně tak pórobeton (ten se teda nepálí), na druhou stranu i vyšší cena je sama o sobě ekologickým dopadem, protože pro koupi Ytongu oproti Heluzu by člověk musel vytvořit větší produkt (vydělat více peněz), což v obvyklé práci znamená vyšší zatížení planety a vyšší čerpání zdrojů.
      Ostatně někdy i ta "chemie" je výhodnější a ekologičtější, než "čistá příroda". Proto - jak jsem psal na začátku - neznám konkrétní dopady konkrétních opatření, proto to tolik neřeším. Znám jen ty finanční. 😃
      • joy_@bluepenguin  no zdraví je nevyčíslitelný poklad, tak to beru já🙂 my chceme stavět z Ekopanelů , což je dražší než zdící materiály a klasické dřevostavby, taky bych chtěla celodřevěnou variantu,ale nemáme na ní
        • bluepenguin
          AUTOR
          @joy_  Na zdraví jsem zrovna myslel s Heluzem, protože jedna cihla váží jen 14 kg. Ytong a ostatní betonky byly na mě už moc těžké, sic bych jich zvedal menší množství. 😃
          Jak moc ovlivní stavební chemie zdraví - to opravdu netuším. U ekologie je otázkou, jak moc se konkrétní poškození projeví. Asi budeme stavět z OSB, uzavřenou.