Představební moudro

24. kvě 2018

Vždy jsem si myslel, že být bláznem je věc vzácná. Být blbcem – prosím, ale blázen je něco jiného. Když jsme se s přítelkyní rozhodli koupit pozemek ve svahu se starým přízemním domem s eternitovou střechou a dvěma komíny, uvědomil jsem si, jak se to s těmi blázny doopravdy má.

Zní to krásně – dům, který stačí podřezat, udělat novou střechu, okna, zateplení… Počkat, ten dům má uvnitř jen něco přes čtyři metry na šířku? Ten dům by měl zdi osmdesátky? Tomu domu se hroutí jedna ze zdí? Stačila sleva pár set tisíc a bylo vymalováno.

Pozemek jsme koupili se záměrem demolice původního domu, rozšíření základů a vystavení nového bungalovu. Podle odhadovaných propočtů bychom se vešli i do pasivu. Položkový rozpočet pro zamýšlený dům zase mluvil o 1.500.000 Kč i s demolicí a rezervou. Samozřejmě vše svépomocí, kromě lití betonu na základovou desku (i když kamarád Polák by jistě hlasoval pro míchačku), lití anhydritu, sbíjení příhradových vazníků a instalaci elektřiny (kamarád Polák se diví, co je na tom těžkého). Kamarád Polák, já i přítelkyně jsme příležitostnými studenty VŠ (tady křivdím přítelkyni, ona zatím studuje vkuse).

Tímto dnem bych tedy otevřel online deník naší potenciální stavby (a demolice) svépomocí, která snad přinese ostatním trochu rozptýlení a cenné informace.

Na úvod jen několik prostých faktů:

  • Původní stavba má rozměry 17,7 × 5,5 m, cihlové zdi síly 60 cm (stáří asi 80 let)
  • Původní stavba má střechu z eternitu (s obsahem azbestu)
  • Nemovitost je ve svahu, bez vjezdu na pozemek. Strany svahu jsou podepřeny opěrnými zdmi
  • Na pozemek se zatím nemá jak dostat stavební technika (kamarád Polák říká, že to přece dáme krumpáčem)
  • Nová stavba by měla mít desku s rozměry 14 × 8,5 m
  • Nová stavba by měla být pasivní bungalov s dosahem na dotaci
  • Nová stavba by se měla vejít s rezervou do 1.500.000 Kč
  • Nesnáším byrokracii v téhle zemi

Pro novou stavbu jsme zvolili zdivo Heluz Family (30 cm), a to z několika důvodů: cihly nejsou moc těžké, takže nás tolik neunaví je na sebe skládat. Zároveň není třeba je tolik vyrovnávat, jelikož mají jen minimální spáru. Vzhledem ke své ceně mají tyto cihly (podle mě) nejepší tepelněizolační vlastnosti a s 20 cm polystyrenu by měly dosáhnout na hodnoty pasivu, což ale musí potvrdit projektant. Interiérové příčky z dvojitého sendvičového SDK s minerální vatou (2 profily 50 mm, na každé straně 2 SDK desky, uvnitř celkem 80 mm vaty) – tato varianta papírově vypadá na nejlepší akustickou izolaci v poměru k ceně. Dokonce vychází i nepatrně levněji než příčky Heluz Aku. Daní za tyto výhody je pak nutnost řešit zavěšení kuchyňské linky „speciálním“ způsobem (Poláci vědí, že to není nic speciálního), rovněž u bojleru (který může stát na zemi).

Vytápění by bylo řešeno pomocí nízkoteplotních sálavých panelů, dům by tak byl bez kotle. Toto řešení volíme kvůli celkové nízké spotřebě tepla, navíc na malé ploše (čistá podlahová plocha je asi 97 m2). Pokud vyjdou finance, byla by navíc spotřeba elektřiny kompenzována hybridním solárním systémem, ale to je utopie.

Sedlová střechu z příhradových vazníků se sklonem pro betonovou tašku Besk bude dodána externí firmou (ani Polákovi se nechce sbíjet vazníky), nepočítám s půdním prostorem (pouze pro rekuperaci, případně uložení nějakých materiálů a solárního systému). Díky použitým technologiím by teoreticky nemuselo být nutné mít uvnitř jakoukoliv nosnou zeď.

Jsem zvědav, jak moc se mé představy budou rozcházet s těmi projektantovými, uvítám jakékoliv připomínky a náměty.

Stavbě zdar!

  • samasaTěším se na pokračování 😉 nám Poláci dělali omítky a taky nic nebyl problém až jednou ráno omítka z celého stropu slehla na zem 😉 gravitace, je gravitace 😂 ale jinak spokojenost! Jsou to kutilove každým coulem!