Podsklepení domu

8. kvě 2019

Zdravím, mám otázku ohledně sklepa pod celým domem, budu ho využívat na víc věcí. Zastavěná plocha 128m2, užitná plocha sklepa 89m2.

Místnosti:

Schody a vstup 13m2, Kotelna 13m2, Chodbička pro vstup z venku 7m2, Velká  místnost 28m2, místnost na zemáky 14m2 a místnost na ostatní plodiny 14m2.

Do sklepa bych chtěl umístit nádobu na dešťovku, vodárnu a tahat sklepem všechno potrubí, jak studniční, tak z řádu, určitě bych tam taky měl vodoměr, aby nezamrzl venku v šachtě.

Potrubí "na očích" ve sklepě se mi jeví jako výhoda, protože nechcu ho zasekávat, ale prostě potáhnu po zdi a při poruše je to hned opraveno. Nádrž na dešťovku bych měl max 2000l a v jedné a té samé místnosti taky vodárnu (dešťovku mám v plánu využivat akorát na pračku). Vedle této místnosti by měla být druhá místnost jako kotelna (kotel na dřevo + dřevo). Další místnosti budu využívat jako sklepní prostory, protože se nedá skladovat hromada zemáků a jabka v jedné místnosti, proto to rozdělím na víc místností.¨

Sklep by měl být trochu nad zem, max 50cm kvůli oknům, ale do země nebudu kopat víc jak 2,5m, kvůli vodě cca 3m hluboko, jinak bych měl ze sklepa jeskyň a v ní jezero, podlahu sklepa začnu ve - 2,25m a dokončím stropem v + 50cm a pak udělám podlahu ze železobetonu. Sklep bude vyšší, strop - zem bude 2,75m, ale je to kvůli prostoru pro skladování.

 

Počítám, že zrovna za hubičku to nebude, vím, že se bude jednat o statisíce. 

  • mat11Přečetl jsem to celé, ale nepochopil jsem na co se ptáš 🙂
    • expertnastavbu
      AUTOR
      No to sem zapoměl, ale je to ohledně "vyplatí se/ nevyplatí se", prostě, má to cenu stavět nebo ne, tak jak tak bych musel postavit venku sklep, takže tady bych asi moc neušetřil, kotelnu taky - tím pádem bych musel přistavět jednu místnost a to by taky stálo, proto se ptám, zda to pro moje účely bude stát za to.
      • mat11Těžko říct, sklep by chtěl každý ale je to spíš věc financí jestli na něj mám nebo ne. Sklípek na zeleninu uděláš o dost levněji když bude mimo dům. Dešťovka může být taky zakopána v zemi a taky to bude asi logistický oříšek ji tam dostat. Místo kotelny se dělá technická místnost ... Je toho hodně co by šlo udělat aby nebyl sklep 🙂 ale kdybych měl dost financí nevahal bych 😉 kór jestli máš třeba svažitý pozemek
        • expertnastavbu
          AUTOR
          No, pozemek zatím nemám, projekt sem si nahrubo "načmrkl" na papír abych měl představu, kolik co bude stát, ať vím, ale právě že mám v plánu udělat ty vstupní dveře ze dvora, jak je ta chodba, ty by měli být 100cm na šířku, takže cosi tama protáhnu, IBC se asi nevleze, jedině bez té klece a to tak tak, ale dá se najít na internetu hodně nádrží do 1m šířky, do té země by to šlo, ale nechce se mě to zakopávat, sice to nezamrzne, ale ve sklepě se budu pohybovat denně, a do té nádrže se podívám, aji když venku bude liják, zjistím stav hned a nemusím čekat, až bude líp, ten sklep pod domem na skladování je taky proto, abych nemusel chodit buď se světlem v ruce nebo v lijáku, mám to proště pod domem a mám "jistotu" že je všechno zabezpečeno, ta technická místnost se dá udělat, ale zrovna tahat dřevo od pilin a prachu a pak při otevření čudit po domě se mě nechce. Já si s tim sklepem opravdu nebudu hrát, udělám asi ze ztr. bedněni a vyliju betonem, zvenku naplácám nopovku a od podlahy udělám 1 - 2 vrstvy ipy, kromě místností na skladování ovoce a zeleniny, tam potřebuju chlad a větší procento vlhkosti, ale jinak to možná ani nezaomítám, a ty rozvody, vodárnu atd... bych musel udělat tak jak tak v zemi, takže tady by se nic neušetřilo.
          Ta technická místnost by musela být aspoň 25m2 abych tam naskládal dřevo, postavil kotel, dal vodárnu, potrubí atd..., a pokud 1m2 domu stojí 10 - 15 tisíc kč, a mám tam oněch 25m2 tak to mám asi za 250 - 375 tisíc kč (300cca), takže aji tak, plus ten sklep, ten by byl asi tak 30m2 a vyšel by odhadem na 100 000, protože by se musel rozdělit na 2 komory, takže to už máme dohromady 400 000 Kč minimálně, což taky není málo, takže uvidím.