Rozpočet rekonstrukce

25. čvn 2013

Loni k nám dorazila kanalizace a my začali řešit, jak se k ní napojit. Dříve v baráku byl tříkomorový septik, což znamenalo rozkopat podlahu v koupelně a na záchodě a udělat normální vývod do kanalizace. Takže jsme stáli před rozhodnutím: rozkopat a pak vrátit do původního stavu nebo celé překop. Naštěstí jsme přemluvili tchánovce, že jednodušší bude ji předělat, protože 30 let stará koupelna by už stejně dlouho nevydržela. No a jak jsme ji rozkopali a dostali jsme se na trubky tak jsme se zhrozili v jakém byly stavu - vydržely by maximálně rok a pak by ruply jak byly prorezivělé.

Takže začalo plánování, přeměřování, vybírání, konzultace a spory s tchánovcema, až jsme po dvou měsících nakonec došli k finálnímu řešení. Objednali jsme vybranou sanitu, obklady, sprchové dveře, baterie, ... Ve specializovaných obchodech nakoupili topení měděné trubky, vodovodní trubky, čerpadlo, ... Ve stavebninách zase perlinku, lepidla, věci na beton a omítky.

Zajistili jsme si na práci známé: taťka - chlap na všechno, Petr - eletrikář a sám dělal již tři koupelny, manžel - voda a topení, Petrův kamarád - zedník, a pak příležitostně někoho na betonování a úklid suti. Nad vším dozoroval tchán, který je v důchodu - k práci ale moc připouštěn nebyl - naštěstí.

Začalo se stylově - na svátek práce (1.května), kdy se zbořila zeď mezi záchodem a spíží, čímž záchod získal samostatný vchod. Manžel měl dva týdna dovolené, poté pracoval po večerech. Práce šla docela od ruky, starý barák sice připravil nějaká ta překvapení ale vše se dalo vyřešit. Když spočítám pracovní dny, tak za 30 dní je hotovo. Teď už jsme jen čekali na sprchové dveře, které se vyrábí na zakázku.

Z rekonstrukce koupelny a záchodu se nakonec vyklubala i nová elektrika v kuchyni a na chodbě, nové topení v polovině baráku a přestěhování expanzní nádoby z půdy do sklepa. Původně jsem si myslela, že se cenově vlezeme do výše mého stavebního spoření - ale kdeže! Naštěstí jsem měla ještě něco našetřeno, takže vše se zaplatilo a nikomu nic nedlužíme.

A jaký je tedy rozpočet?

Siko koupelny - 66 087,-            dali nám velkou slevu, příjemné vystupování, vyšli nám vstříc hlavně když jsme po třech týdnech od objednání zjistili, že objednané sprchové dveře v délce 200 cm se nevlezou a že potřebujeme tedy 180 cm

Stavebniny  -       8 728,-

Dyka -                   3 615,-              odpadní a vodovodní trubky

El-port -                8 588,-              kabely, ventilátory, zásuvky, věci na poskládání rozvaděče

Danex plast -     27 462,-             topení, koupelnový žebřík, měděné trubky, roháčky, čerpadlo, prostě vše k natažení vody a topení

Ostatní -              18 241,-            zapůjčení obr sbíječky, světla, dvěře, kliky, lišty, doplňky, vrtáky, ...

zedník                    6 000,-            hrubá omítka, perlinka, štuk na záchodě, v koupelně a na chodbě

Petr                     15 000,-             elektrika, betonování, obkládání, instalace sprchových dveří (teprve proběhne), řízení celé rekonstrukce a cenné rady

Celkem              153 721,-

Ani jsem nevěděla, že jsem byla tak bohatá :-D

Doufám, že nám bude koupelna, záchod i topení sloužit aspoň dvacet let.