Služba Profesionálové jen pro firmy

Od 4.4.2013 budou všichni Profesionálové firmy, které mají oprávnění k podnikání podle zákonů ČR.

Od 1.3.2013 se jako Profesionálové mohou registrovat pouze ty osoby, které mají přidělené IČO.

K těmto změnám jsme se rozhodli přistoupit jako k součásti naplňování našich cílů ztransparentnit a zvýšit důvěryhodnost při obchodování na naší stránce.

Každá firma, která bude na stránce působit jako Profesionál, musí dodržovat reklamační pořádek podle občanského zákoníku, povinně vystavovat doklad o zaplaceni apod. Případné problémy s Profesionály může uživatel řešit i s ČOI (Česká obchodní inspekce), což v případě běžné občanské inzerce v bazaru neplatí.

Chci využívat službu Profesionálové a nemám oprávnění k podnikání. Co mám dělat?

Potřebuješ získat oprávnění k podnikání. Zde najdeš manuál jak na to. Poradkyně a koordinátorka v projektu "Podnikám a vynikám" Ti ráda zodpoví všechny dotazy, které budeš mít. Celý tento profil našeho profesionála Attavena o.p.s. je zaměřen právě na podporu začátku a rozvoje podnikání žen.

Jako Profesionál můžeš podnikat 1. na živnost, nebo 2. podle zvláštních právních předpisů, a nebo může jít 3. o tzv. svobodné povolání:

1. Je Tvoje činnost živností? Zjistíš to tady:

Jestli ano, vyplň tento formulář (PDF stažení) a navštiv s ním (resp. ho pošli poštou doporučeně) živnostenský úřad místně příslušný podle místa Tvého bydliště.

Poplatek činí 1.000 Kč, plus 50 Kč za přijetí podání kontaktním místem, je-li ohlášení učiněno prostřednictvím kontaktního místa veřejné správy.

Pokud jsi přišel/přišla na živnostenský úřad osobně, dohodněte se, jakým způsobem Ti doručí živnostenské oprávnění (zda máš přijít osobně a v jaký den, resp. zda Ti ho pošlou poštou). Pokud si poslal(a) formulář Ohlášení živnosti poštou, a je úplné a správně vyplněn a zaplatil(a) jsi správní poplatek, živnostenský úřad Ti do 5 pracovních dnů vydá výpis (už se nevydává živnostenský list) a zašle Ti ho poštou (počítej s dalšími cca 7 dny k poštovní přepravě).

Živnostenský úřad Ti také přidělí IČO.

Požádej i o registraci na daň z příjmů, a to vyplněním tohoto formuláře (PDF stažení), a to na místně příslušném finančním úřadě. Za registraci se neplatí žádný poplatek. Finanční úřad Ti pak přidělí DIČ.

Více informací o živnostenském podnikání:

2. Podnikání podle zvláštních právních předpisů

Pokud Tvá činnost není živností, může být podnikáním podle zvláštních právních předpisů (např. architekt, advokát, daňový poradce, a pod.). V takovém případě požádej o přidělení IČO příslušného editora ROS (Český statistický úřad již IČO nepřiděluje).

Přidělení IČO nepodléhá poplatkové povinnosti.

Zároveň se registruj na daň z příjmů (viz výše).

3. Pokud ses nenašel/nenašla ani v jednom z výše uvedených bodů, nemáš IČO ani DIČ, napiš nám.

Jennyska
Asmira team