coverphoto
Neaktivní

kotatko005

Poslat soukromou zprávu
Sledovat
Přidat k přátelům
zaregistrovala se 23. úno 2011
Aktivita
3 příspěvky ve fotoblozích
1 příspěvek ve fóru
0 inzerátů
Skupiny
coverphoto
Poslat soukromou zprávu
Sledovat
Přidat k přátelům

Dobrý den, řeším prosím úsporu energií a s tím spojenou výměnu současného vytápění. Topení máme elektrokotlem se spotřebou cca 18MWh ročně. Řešíme tepelné čerpadlo nebo fotovoltaiku a nebo tepelné čerpadlo/fotovoltaiku. Nová střecha, je třeba mít hromosvod? Poptávat u více firem? Zatím řeším pouze s dodavatelem elektřiny (EON), poptávat i někoho jiného? Stejně vůbec nerozumíme tomu co je lepší co není. Jaká může být roční úspora při této spotřebě? Vyplatí se/nevyplatí se?

  • petr90Neznám návratnosti tepelka, ale vím, že samotná fotovoltaika k topení moc nepomůže. listopad až únor je to se slunkem bída teda aspoň u nás. Fotovoltaika je super na klimu, bazén....
    • Martina WolfováMy máme fotovoltaiku, teď v zimě, když svítí, vyrábí přes 2 kw, když je zataženo tak asi 300 w, takže že by vyrobila energii na topení celého domu, to ne. Spíš pokryje tu běžnou spotřebu, bojler, vaření, sušičku, myčku...Záleží ale určitě i na počtu panelů a nasměrování. My topime hlavně krbovými kamny. Jinak hromosvod je potřeba. A máme to od firmy S-power.
      • wendy_Máme tepelné čerpadlo a loni jsme přidávali FVE. Máme spočítáno, že bychom měli uspořit polovinu energie oproti pouze tepelnému čerpadlu. Ale ještě nemáme za sebou celý rok. Já bych šla do kombinace tepelné čerpadlo a FVE. Zatím jsme spokojeni.