Falešné a duplicitní účty na Modré střeše: Co dělat?

Ahoj všichni :)

Ani jsem se nenadála a prošel rok, odkdy jsem tady, na Modré střeše, jako vaše "adminka" :) Rok to byl krásný, zajímavý a plný nejen nových přátelství ale i zkušeností. Chci se proto na úvod poděkovat všem, kteří to s námi táhnou dlouhá léta ale i všem, kteří k nám zavítali byť jen před pár dny a kteří s námi budují Modrou střechu.

Už teď se těším na všechno, co nám budoucnost přinese. Prošla jsem si s vámi období přechodu na nový design, seznámila jsem se s úžasnými uživateli, kochala jsem se fotografiemi z vašeho bydlení, ale bohužel mělo mé působení i menší stinné stránky. A právě této zkušenosti se chci věnovat v mém dnešním článku.

Dovolím si na úvod citovat článek mé kolegyně Janky, která zveřejnila před pár lety informace o falešných účtech/recenzích, se kterými bojujeme do dnešního dne. Zároveň však na konci přidám i můj osobní pohled na situace, které se postupně začaly stupňovat a které mě osobně velmi mrzí - duplicitní účty a vulgární dialogy na Modré střeše. Na závěr ještě připomenu i postup řešení v případě nekalých praktik v sekci "Bazar" :)

1. Falešné účty / recenze na Modré střeše - co s nimi?

Můj pracovní den kromě množství jiných povinností trávím i čtením diskusí ve fóru a vyhledáváním falešných profilů, které byly založeny, aby účelově manipulovaly diskuse. Za vytvářením těchto profilů častokrát stojí firma/dodavatel/Profesionál a jejich cílem je vytvořit profily, které na první pohled budou vypadat jako reálné osoby, ale následně budou diskuse ovlivňovat určitým směrem a protlačovat preference na určitý typ výrobků nebo na konkrétní značku či firmu.

Tento problém řešíme na Modré střeše dlouhodobě. I v tyto dny jsem zablokovala několik profilů, které na stránce působily, několik dalších mám vytipovaných a několik dalších jsem ještě s kolegy neodhalila. Zároveň jsem odstranila desítky příspěvků, které diskusi manipulovaly a byli skrytou reklamou konkrétních firem. Pokud jste i vy zpozorovali profily, které vypadají nevěrohodně, dejte mi prosím vědět. Bohužel není v mých silách číst všechny diskuse na všech čtyřech webech, na kterých jsem adminka. A právě proto potřebuji vaši pomoc. Někteří z vás nám už takto pomáhají, za což jim patří velké DĚKUJI!

Jak na to? Pokud si ve fóru všimnete osobu, která zřejmě účelově propaguje určitou firmu nebo výrobek, její příspěvek nahlaste. Pod každým příspěvkem máte možnosti "Líbí se mi to", "Odpovědět" a tři tečky. Tam vyberete Nahlásit příspěvek a vyplníte důvod nahlášení:

Každou osobu, kterou nám nahlásíte, prověříme dostupnými prostředky a vyhodnotíme, zda jde o reálný nebo falešný profil. Někdy se nedá profil uživatele vyhodnotit hned jednoznačně a může chvíli trvat, dokud zasáhneme. Vždy si totiž chceme být jisti, že nezasahujeme do recenzí reálné osoby. Důležité je, že danou osobu budeme mít poznačenou a můžeme ji dále sledovat.

Záleží nám na tom, aby v našem fóru vystupovali reální lidé s reálnými zkušenostmi. Skrytou reklamu považujeme za neetickou a absolutně s ní nesouhlasíme. Chceme, aby naši uživatelé u nás našli hodnotné informace, upřímné rady a cenné zkušenosti reálných lidí.

Věřím, že fórum Modré střechy bude i nadále místem pro Vás, lidi, kteří staví, rekonstruují či zařizují a hledají zde informace na to, aby dosáhli co nejlepší výsledek :)

2. Duplicitní účty a vulgarismy na Modré střeše

Zde se ale dostáváme k části, která mi je méně příjemná. Píšu upřímně, protože chci, abyste věděli, že i já jsem jen člověk, mám to tu opravdu ráda a práci admina neberu jen jako pracovní povinnost. Jste pro mě super komunita, ne jednou jste mi dobře poradili a pokud i nejsem zapojena do každé diskuse, ráda si je zpětně přečtu a těší mě, když vidím, jaké pěkné vztahy zde vznikly nebo když vidím fórum, ve kterém si pomáháte. Ne vždy jsou však disiuse ve fóru vedené slušně, věcně a v rámci tématu.

Jsem administrátorka na všech našich webech a bohužel jsem zůstala smutná z faktu, že právě Modrá střecha bojuje s trolly, provokatéry či uživateli, kteří přecházejí do opakovaných osobních a vulgárních útoků.

Takové chování však na stránce netolerujeme a mnozí z vás už naštěstí pochopili, jakou atmosféru tu chceme mít. Každý, kdo respektuje kulturu a hodnoty komunity na Modré střeše, je u nás vítán. Každý, kdo se snaží přispět k tomu, aby atmosféra na stránce byla příjemná a přátelská, je u nás vítán. Každý, kdo chce svou přítomností pomáhat, radit, inspirovat se a číst si zkušenosti ostatních, je u nás vítán.

Jak to na Modré střeše funguje?

Myšlenka vytvořit Modrou střechu vznikla ještě dávno, předchozími majiteli, od kterých jsme později Modrou střechu a Bereme se převzali. Jako první vznikli svatební weby, kde uživatelky řešili svatební přípravy. Během příprav si vytvořili vazby a několik přátelství, a tak přirozeně chtěli sdílet i posvadobné radosti, například i bydlení. Právě proto vznikla Modrá střecha se zaměřením na bydlení. Vznikly tak rozličné stránky, aby si každý našel své místo, které mu vyhovuje a kde vždy najde informace, které ho zajímají, které potřebuje a pro které na danou stránku přišel.

Modrá střecha je stránka zaměřena na stavění, rekonstrukci, zařizování, domácnost a zahradu. Toto jsou témata, která se zde primárně řeší a patří i na hlavní stránku fotoblogu. Záleží nám na tom, aby si Modrá střecha zachovala svou tématiku, a proto i nadále příspěvky nesouvisející s okruhem témat Modré střechy budeme pozastavovat nebo měnit jejich viditelnost tak, že se budou zobrazovat pouze v profilu uživatele. Modrou střechu si vážíme a chceme ji zlepšovat, chceme, aby pro vás byla tím nejlepším místem plným užitečných informací a inspirací ohledně bydlení.

Proč tohle všechno píšu? Všechno má svá pravidla. Větší seskupení lidí si pro svou existenci pravidla přirozeně vyžadují a občas je dobré jejich oprášit. A já mám pocit, jako kdyby se někdy zapomínalo nejen na Podmínky používání Modré střechy ale také na pravidla společnosti či dokonce zákony, kterými se musíme řídit nejen v reálném životě ale i v tom virtuálním.

Sama jsem se už bohužel setkala s opakovanými a vulgárními útoky na mou osobu a zároveň jsem se setkala i s nepochopitelně negativními dialogy mezi uživateli. Svoboda projevu je jedna věc, sama ji uznávám ale vulgární anonymní útočení na druhou osobu, urážení a zesměšňování je věc druhá. Nepravdy a urážky jsou často schované za princip svobody projevu. Vedle svobody projevu však existuje i neméně významný ústavní princip a legislativa. To zahrnuje ochranu důstojnosti, jména, vážnosti a cti člověka.

1. Odpovídám tak, abych poradil. Zbytečné a vulgární komentáře či urážky a provokace nikomu nepomohou a zbytečně zahlcují diskusi. Nový uživatel, který přijde hledat odpovědi, nechce listovat stranami plnými "prázdných" dialogů.

2. Nediskutuj mimo téma. Diskuse je definována její názvem a prvním příspěvkem, který vytvořil autor témata.

3. Nepiš vulgárně, nepoužívej nadávky nebo hrubá slova. Neurážej, neprovokuj ani nereaguj na osobní útoky na tebe. Pokud někdo na tebe útočí, oznam to adminovi stránky. "Pokud někdo reaguje na urážku urážením, není v ničem lepší než ten, kdo začal."

4. Neodpovídej ironicky, nebo nezesměšňuj otázku.

"Fórum je místo, kde se všichni setkáváme, povídáme, radíme si, pomáháme si, poznáváme se. Pokud to má být místo příjemné pro všechny, je důležité chovat se zde slušně, respektovat ostatní a nezneužívat možnost mluvit ke všem "

A tak chci ještě jednou zdůraznit, že vulgarismy, urážení a osobní útoky nebudeme nikdy tolerovat. Pokud uživatel opakovaně poruší naše Podmínky užívání, bude mu účet navždy zablokován. Duplicitní účty (například po zablokování) je stejně zakázáno vytvářet. Modrá střecha je tu přece pro vás a záleží nám na tom, aby i nadále byla klidným místem pro odpočinek a čerpání užitečných rad a inspirací ohledně bydlení. Negativní atmosféry máme poslední měsíce přece jen kolem sebe až až. Neprenášajme si to, prosím, i sem, na Modrou střechu. :)

P.S. - I v tomto případě platí možnost "Nahlásit" nevhodné příspěvky.

3. Pozor na podvody v Bazaru!

Ne jednou jsme v bazaru zaznamenali několik nabídek od podvodných kupců. Jde o tzv. nigerijské podvody, které jsou v prostředí internetu známy již několik let. Většinou podvody probíhají tak, že vám podvodníci napíší zprávu nebo mail, ve kterém vám nabídnou něco, co zní tak dobře, že to nemůže být pravda. :)

Nigerijské podvody mají různé podoby, u nás se projevují tak, že do bazaru pod inzerát nebo do zprávy napíše "zájemce" zprávu jako neregistrovaný, anglicky mluvící zájemce, který chce odkoupit zboží za vyšší částku, než je uvedeno v inzerátu. Případně může psát v lámané češtině. Podmínky prodeje určuje tak, že peníze odešle na účet až tehdy, když mu prodejce zboží odešle a pošle číslo balíku. Následně se už neozve a peníze samozřejmě nepošle.

Druhý způsob podvodu spočívá v tom, že zájemce vám pošle jakési falešné potvrzení o tom, že peníze vložil na váš účet, ale banka tyto peníze blokuje a pošle je až tehdy, když jim zašlete naskenovaný podací lístek. Pak napíše, že v bance došlo k chybě a stáhla dvojnásobnou částku, a vy musíte uhradit polovinu částky na účet podvodníka, aby banka peníze uvolnila a poslala celou částku zpět.

I přesto, že jejich prodejní postupy znějí zcela absurdně, mnoho lidí se nechalo oklamat a přišli o zboží i peníze. U nás se tyto podvody vyskytují hlavně při inzerátech se svatebními šaty, ale není vyloučeno, že podvodníci projeví zájem i o zboží z jiných sekcí bazaru. Forem podvodu je již mnoho, proto se nás vždy při jakémkoliv podezření raději zeptejte. :)

Doporučujeme vám, abyste na anglické zprávy pod inzeráty nereagovali. Většinou jsou nabídky podvodníky velmi lákavé, ale zároveň zcela klamné. Vyhýbejte se i odpovědím na zprávy, které jsou psány lámavou češtinou (pravděpodobně přeloženo z angličtiny přes Google Translator). Všechny obchody realizujte pouze na území Česka, kde se v případě problémů můžete obrátit na nás nebo na policii.

Na závěr dodám už jen jediné. "Představ si místo, kde zveš své známé a přátele na krátké rozhovory, sdílíš s nimi své představy, nápady a realitu tvého bydlení. Je to tvoje "Doma" na Modré střeše. "

Děkuji, že jste tu s námi, děkuji, že jste tento můj článek dočetli až do konce a děkuji, že se budete spolu s námi snažit udržovat Modrou střechu v pozitivním duchu! :)

  • marvaca jéje...to bude ostuda, až mi na to všechno přijdete 😳🤭😁 já už budu hodná, slibuju 🙏 ...kam složím hlavu, pokud bych měla přijít o Střechu 💙 ... jsem tu ráda a většina většinou už naštěstí ví, jak to všechno myslím 🙋 ...teda aspoň doufám 😁 ....tak hodně nových a hlavně právoplatných členů naší komunitě přeju 😍🍀
    • michaela_recht
      AUTOR
      @marvac  😃 😃 neboj sa, ako o mne hovoria používatelia na slovenskej streche: "Veľké oko všetko vidí" 😃 Všetko mám pod palcom a musím zároveň pochváliť túto našu českú strechu, že tu našťastie neriešim toľko sporov ako u nás 🙂 Atmosféra je tu na jednotku. Občas si ale určite musíme pripomenúť aj takéto menej pozitívne veci 💙 Súhlasím s poslednou vetou a aj tebe ďakujem, že to tu s nami ťaháš už taaaaak dlho 🙂 🍀
      • marvac@michaela_recht  oproti spoustě dalších tady zase táák dlouho nejsem , ale jinak to JE tady nadlouho , to máš pravdu 😉 slovenskou bohužel zanedbávám ,tak netuším co se děje... dřív byly střešní účty propojený, bylo snazší k vám zavítat a určitě tam bylo taky hodně těch skalních uživatelů, kteří tam jsou snad dodnes 😊 kteří případně zasáhnou ... Miško , přeju hezkej den a hodně sluníčka, to zvedá náladu ať chceš nebo ne 🌞🙋