Inspirace pro rok 2021: Jak bude vypadat moderní obývací pokoj?

Domov je nejdůležitějším místem v životě každého člověka. Relaxujeme v něm, pracujeme, nabíráme síly, trávíme čas s blízkými či vychováváme své děti. A k domovu neodmyslitelně patří i moderní obývací pokoj.

Pokud se rádi inspirujete krásnými věcmi, jste na správném místě. Abych vám trošku usnadnila zařizování, přináším vám ty nejkrásnější inspirace pro trendy obývák v roce 2021.

trendy obývák 2021

7 trendů v obývacím pokoji, které si zamilujete

• v souladu s přírodou

Přírodní materiály se dlouhodobě těší velké popularitě. Dřevo, sklo, kámen a kov postupně vytlačují plast a jiné "umělé" materiály. V této sezoně budou obzvláště populární dřevěné povrchy, kamenné textury, živé rostliny, keramika a proutěný nábytek. Rovněž i v moderních městských interiérech se stále častěji budou objevovat zvířecí a rostlinné prvky.

přírodní materiály v obýváku

• síla barev

Design obýváku bude klást důraz na světlé odstíny a syté barvy nábytku, svítidel a doplňků. Pastelové odstíny inspirované skandinávským stylem půjdou tentokrát bokem. Není divu, protože podle původních předpovědí odborníků měl Institut barev Pantone jako hlavní barvu roce 2021 vybrat odstín AI Aqua.

Modrá je barvou pohody a vyváženosti. Pokud je však pro vás příliš výrazná, mám tu pár tipů i pro milovníky zdržanlivejších tónů, mezi které jsem zařadila pudrově růžovou, terakotovou, medově žlutou, hořčičnou nebo zelenou.

barva roku Pantone

A přestože modrá je pro někoho dobrá, Institut barev Pantone nás pořádně překvapil a pro rok 2021 nakonec představil kombinaci dvou barev 17-5104 Ultimate Gray a 13-0647 Illuminating. Je to pouze podruhé za 22 let, co Pantone vyhlásil jako barvu roku "kombo" dvou odstínů. Co řeknete na tuto zajímavou dvojku?

barva roku pantone 2021

Společnost Dulux naopak vyhlásila za barvu roku 2021 odstín "Brave Ground", který je zemitý, nadčasový a snadno se kombinuje.

Můj tip: Prohlédni si i můj album plný barevných sedaček "Zaostřeno na barevné sedací soupravy"

brave ground barva roku dulux

• kovové aspekty

Kov v interiéru je nejen praktický, ale také stylový. Mezi designéry jsou stále velmi populární teplé kovy jako mosaz, bronz a měď. Kovové lampy se perfektně kombinují s mramorem, sklem a betonem. Konferenční stolky budou naopak vypadat výborně obklopené sametovým nábytkem či tmavohnědým dřevem.

kovový konferenční stolek

kovové interiérové doplňky a dekorace

• kouzlo luxusu

Trendy roku 2021 nás odkazují na elegantní luxus s prvky Art déco 20. let minulého století. Symetrické uspořádání prostoru, pozlacené detaily, ušlechtilé barvy a množství zrcadel. Přestože návrh obývacího pokoje by měl být "okořeněný" zejména osobním vkusem, sofistikovanost 20. let si určitě zamilujete.

Prohlédni si také: Inspirace od našich uživatelů na téma "Obývací pokoj"

art deco ložnice

• moderní obývací pokoj a individuální styl umělce

Stále větší oblibu si získává i designérský nábytek, který dokáže interiér proměnit na unikátní domov. Známí návrháři, umělci a sochaři se stále častěji stávají autory křesel, pohovek a koberců.

• multifunkční prostor

Moderní obývací pokoj se pomalu mění na kancelář, tělocvičnu či v některých případech i bar či domácí kavárnu. Úložné prostory jsou proto více než potřebné. Rozkládací gauč s odkládacím prostorem poskytne místo pro uložení fitness nářadí nebo kancelářských potřeb, zatímco sklopný stůl umožní proměnit menší prostory na domácí pracovnu.

Lidé stále častěji vyhledávají všestranné kusy nábytku a flexibilní úložné jednotky, které fungují v celé domácnosti. Vytváříme tak kombinace a možnosti pro různé potřeby a řešení. Pořádek zároveň dodává našim obývacím pokojům pocit klidu, což je zvláště důležité v období, kdy trávíme více času v interiérech.

Můj tip: Podívej se i na můj album plný tipů na domácí pracovnu "Domácí pracovna: Práce z domu nemusí být špatná"

• originální koberce

Kvalitní dřevěné podlahy, které bude zdobit originální koberec, budou i v příštím roce nadále populární.

Kombinace dřeva s příjemnou tkaninou vnáší do domácnosti pocit pohodlí a zároveň poskytuje další způsob, jak vnést barvu do místnosti či oddělit jednotlivé prostory. Na výsluní se dostanou velké a odvážné vzory, jasné barvy či zvířecí potisk.

koberec do obýváku

kvalitní dřevěná podlaha

Zdroj foto: iStock, Pinterest