Řešíš návrh kuchyně? Toto je 10 nejčastějších otázek z našeho fóra

1. kvě 2020

Každá kuchyně je jedinečná, plná unikátních vychytávek, inspirací nebo dekorací. A protože je kuchyň jedním z nejrušnějších a najfunkčnejších míst v domě, je nezbytné vybudovat ji tak, aby vytvořila systém, který funguje.

návrh kuchyně

Při zařizování vašich kuchyní často kladete ve fóru nejrůznější otázky a tak jsme se rozhodli sesbírat ty nejčastější, které by mohly pomoci dalším uživatelům. :) Otázky zahrnují vše od instalace ostrovů, řešení úložných prostor až po navržení prostoru, který je například více přátelský pro děti.

zařízení kuchyně

1. Co je první, co bychom měli udělat, pokud chceme začít rekonstrukci kuchyně?

První věc, kterou musíte udělat, je začít sbírat obrázky, zapisovat nápady a funkce, o kterých víte, že byste je chtěli začlenit do nové kuchyně. Najděte svůj styl. Doporučujeme používat sociální platformy jako Instagram, Pinterest a další na vytvoření kolekce fotografií nebo třeba i kolekce, které si můžete vytvořit právě zde, na naší Modré střeše. :)

2. Jaké je nejvhodnější umístění vestavných spotřebičů?

Vestavné spotřebiče, jako například lednička, mikrovlnná trouba nebo myčka nádobí, vytvářejí jednotný vzhled v kombinaci s dveřmi, které by měly být koordinovány se zbytkem kuchyně. Používání krycích panelů je snadný způsob, jak sjednotit vzhled a zlepšit dojem z kuchyně.

Tip na diskusi: Spotřebiče v kuchyni. Co by jste neměnili a co je nezbytnost?

vestavěné spotřebiče v kuchyni

3. Jak mohu zvětšit svou již tak malou kuchyň při maximalizaci prostoru na vaření a zábavu?

Existují kuchyně, které se jednoduše nedají změnit z důvodu omezeného prostoru, nosných stěn nebo rozpočtu. V takových případech je důležité porozumět funkcím kuchyně a vědět, jaké výjimky nebo kompromisy je možné udělat, jakož i to, jaké inteligentní řešení existují a jaké řešení víme použít tak, abychom co nejlépe využili dostupný prostor.

Na uskladnění potravin a nádobí použijte celou výšku stěny a každý jeden centimetr. Efektivní vybavení interiéru ve všech skříních a zásuvkách maximalizuje využití prostoru. Skládací, rozšiřitelný a stohovatelný nábytek zaručí flexibilitu prostoru. V neposlední řadě správný výběr povrchů stěn a podlah pomůže jakékoliv kuchyni vypadat prostornější. Vzdušné a světlé barvy odrážejí světlo, díky čemuž místnost vypadá větší.

 

Tipy na zařízení malé kuchyně najdete například i v našem fóru, v kategorii kuchyně. Nebo se jen stačí zeptat našich uživatelů na tipy a rady.

rekonstrukce malé kuchyně

4. Jak zjistím, zda využívám svůj prostor efektivně?

Pokud jde o skladování v kuchyni, neexistuje univerzální situace. Vždyť právě proto nabízejí výrobci tolik úložných prostorů. Přizpůsobte typ a množství úložného prostoru položkám, které používáte, vašim nákupním zvyklostem a tomu, jak často se u vás doma vaří. Interiérové vybavení, jako jsou regály, koše a boxy, pomáhá udržet většinu kuchyní organizovanou a funkční. Pokud vaříte většinu dní, možná budete chtít mít více prostoru na přípravu, pro nádoby na skladování potravin a rozsáhlou spíž. Pokud chcete péct, možná budete potřebovat větší skříňky na uložení mixéru, mís a forem na muffiny nebo bábovku. Pokud chcete předvést svou sbírku drahých spotřebičů nebo nádobí, možná budete muset obětovat úložný prostor pro otevřené police.

Tip na diskusi: Jaké máte zkušenosti s vestavěnou lednicí?

pracovní deska v kuchyni

5. Skutečně zlepší "kuchyňský trojúhelník" mezi lednicí, sporákem a umyvadlem využití kuchyně?

Kuchyňský trojúhelník vám pomůže vyhnout se zbytečným pohybem a zefektivní čas strávený v kuchyni. Pokud umístíte spotřebiče a pracovní desky promyšleně s důrazem na funkčnost, ušetří vám to čas a energii. Umístění nádob a nástrojů "po ruce" vám určitě usnadní život v kuchyni. Nezapomeňte na různé kolejnice a háčky pro uložení hrnců, pánví, nádobí a pomůcek.

Malý tip: Talíře a hrnce bychom měli mít umístěny v blízkosti myčky a koření blízko sporáku.

Tip na diskusi: Bezúchytkové řešení u otvírání dvířek - jaké zvolit?

kuchyňský trojúhelník

6. Jak velký by měl být středový kuchyňský ostrov?

 

Kuchyňský ostrov má množství využití: ukládání věcí, prostor pro přípravu a podobně. Ale na to, abyste ho mohli používat moudře a aniž by jste omezili svůj pohyb, musíte mít kolem sebe dostatečný prostor. Mezi ostrovem a kuchyňskou linkou bychom měli zachovat odstup alespoň 1,2 metru tak, abychom měli dostatek prostoru na práci, pohyb a otevírání dveří a zásuvek. V opačném případě se může stát, že nebudete vědět otevřít dveře do trouby nebo ledničky nebo když se budete chtít dostat na druhou stranu ostrova, narazíte o roh pracovní desky.

kuchyňský ostrov

7. Jaký je nejlepší způsob začlenění dětských předmětů do kuchyně?

V kuchyni chtějí být děti jistě součástí akce a navíc je to jeden z jejich způsobů učení. To znamená, že kuchyň by měla být pro děti příjemná, ale zároveň i bezpečná. Zde jsou čtyři způsoby, jak je nadchnout každodenními úkoly:

- Dopřejte jim jejich vlastní úložiště. Hračky a jiné věci pro děti skladujte například ve spodní skříňce, aby se k nim mohli snadno dostat.

- Nechte své děti zapojit se do vaření pomocí kuchyňského nádobí vhodného pro děti.

- Židle jsou užitečné pro děti, které chtějí vidět a být součástí akce v kuchyni.

- Nezapomeňte, že jakýkoliv prostor na hraní musí být umístěn mimo varného prostoru, aby nebránil přirozenému pracovnímu toku v kuchyni.

děti v kuchyni

8. Mám tři malé děti. Jak udržím v kuchyni přehledný minimalismus?

Chápeme vaše pocity. Čím více bude úložný prostor organizovaný, tím lépe se bude cítit celá rodina. Netřeba zapomínat také na bezpečnostní prvky a ochranu ostrých hran. Pokud vaše děti "pomáhají" s vařením, ujistěte se, že mají konkrétní místo, ze kterého si mohou vybrat své věci, například koš umístěný při lince. Udržování dětských hraček v dosahu znamená, že si mohou vybrat své vlastní herní aktivity a zároveň se naučit dát pryč všechny hračky a pomůcky, když se hra skončí.

9. Jak rozjasnit kuchyň bez oken nebo s malým oknem?

Osvětlení je jedním z nejlepších způsobů, jak změnit atmosféru kuchyně. Inteligentní osvětlení dokonce nabízí možnost přizpůsobit se automaticky aktuálním světelným podmínkám nebo dokonce měnit barvu podle nálady. Kuchyně potřebují zejména přirozené osvětlení, například stropní světla, které rozptylují světlo rovnoměrně po celé místnosti. Aby se usnadnila práce a minimalizovalo se riziko nehod, zvolte různé druhy osvětlení pro různá místa ve vaší kuchyni.

Integrace osvětlení do kuchyňské linky nebo prostoru nad skříňkami nabídne další zdroje osvětlení, které usnadní vidění toho, co je uloženo v kterékoliv dané části kuchyně. Pokud v kuchyni není přirozené světlo, zkuste použít i světlejší barvy na povrchy stěn a podlah, aby odrážely světlo.

osvětlení kuchyně

10. Jak ukrýt chléb, stojany a jiné potraviny nebo doplňky?

Využijte stylové chlebníky, trendy nádoby nebo prostě spodní nebo rohovou skříňku s flexibilním vnitřním vybavením, například nastavitelným nebo výsuvným, pro uložení vašich spotřebičů. Pomáhá to šetřit prostor ve skříních a zásuvkách, takže je díky nim vše organizované a na dosah ruky. Velké kuchyňské vozíky vám také mohou pomoci při uspořádání spotřebičů. Poskytují snadný přístup k pomůckám a poskytují vám i další pracovní plochu.

A jak vypadá ta vaše? Podělte se s námi o inspirace nebo fotografie vaší kuchyně, případně nám dejte tipy na šikovné úložné řešení nebo vybavení kuchyně. :)