Víš, jak efektivně uklízet? Technika FlyLady ti prozradí jak na to!

26. bře 2020

Přemýšlíte, jak se zabavit během karantény? Rádi byste do své domácnosti vnesly závan čistoty a pořádku ale nevíte jak na to?

Právě úklid je momentálně jedním z nejčastěji zmiňovaných slov. Určitě mnozí z vás slyšeli o technice úklidu podle Marie Kondo (pokud ne, dejte mi vědět, ráda vám o ní napíšu více), která prosazuje názor, že byste se měli zbavit všeho, co ve vás neprobudí jiskru radosti.

efektivní úklid

Co je technika FlyLady?

Věřte nebo ne, správných technik úklidu je mnohem více. A já vám dnes představím tu, která mě oslovila právě během dní trávených v dobrovolné karanténě. Marla Cilley nebo FlyLady (přezdívka jí byla dána kvůli lásce k hmyzu) přináší nový pohled na svět pořádku.

FlyLady navrhuje 15-minutové intervaly v domácích pracích tak, abychom z nich nebyli otrávení. Její technika se stává stále oblíbenější, protože hledání slovního spojení "FlyLady" vzrostlo ve službě Pinterest o 40 procent, zatímco vyhledávání ve spojení s Marie Kondo se snížilo o 80 procent.

Celý proces je opravdu jednoduchý. Začíná malými, zvládnutelnými kroky, které nazývá BabySteps (dětské krůčky). Marla posílá svým odběratelům dokonce i e-mailové tipy na 28 dní - to je podle ní období, které považuje za nezbytné pro vytvoření zvyku.

jak uklidit svou domácnost

Zbav se 27 předmětů v domácnosti!

Po uplynutí tohoto období bychom se údajně měli snadněji zbavit všeho nepotřebného. Zahrnuje to například i metody čištění, jako je "27-Fling Boogie" - technika co nejrychlejšího vyhození 27 nepotřebných předmětů z domu bez zbytečného přemýšlení. Teda, tak k této technice se asi tak brzy nedopracuju. :-D

Dále bychom se měli soustředit na místa, na kterých hromadíme například své oblečení. U mě to je jednoznačně židle a taburety. Taburet si dokonce přivlastnil i můj přítel a tak tam končí jeho taška, moje kabelka, mikiny, které tam "hodíme" po venčení našeho psa nebo nepoužívaný šál. Taburet je můj velký nepřítel. A právě díky FlyLady bych se měla vědět zbavit tohoto katastrofálního hromadění. Máte i vy v domácnosti takových nepřátel? :-D

hromadenie oblečenia

Hlavní cestou k technice FlyLady je to, že úklid, domácí práce a odstraňování nepotřebných věcí by neměly převzít většinu času v našem životě. Namísto toho by měly být rozděleny na menší časové úseky a my tak můžeme na pořádku pracovat postupně a s radostí. :-) Jak své domácnosti uklízíte vy? Dokážete se zbavit nepotřebného hromadění?

  • petra_dPoslední dobou jsem přečetla hodně článků o minimalismu,občas si pustím nějaké video na tohle téma a utvrzuju se v tom,že k minimalismu tíhnu odjakživa... není to jen o bydlení a způsobu uklízení (náš domov se rozhodně nedá nazvat minimalistickým),ale je to i o tom,že nemusím všechno mít,nemám problém se spousty věcí zbavit s vědomím,že si je už příště nepořídím... moje nechuť k hromadění,možná i minimalismu, spočívá i v tom,že nejsem na velkých sociálních sitích typu Fb,Pinterest,Instagram apod,nechci ztrácet tìmhle čas... letos jsem si na celý rok 2020 dala výzvu: nekoupit si ani jeden kus oblečení... proč? Protože nechci,přestalo mě to dělat radost... postupně budu oblečenì,kterých mám plnou skříň vytřiďovat a až přijde čas a opravdu něco budu potřebovat,pořídím si pár kvalitních kousků (to se nemusí rovnat značkových předražených)... a po tomhle uvědomění si,kam vlastně směřuju,co je pro mě v životě důležité,mi je tak nějak líp... 😉