Výběr matrace - S těmito radami ho zvládneš levou zadní!

15. kvě 2020

Všichni dobře víme, že koupě matrace je pořádná investice. Zároveň nás dokáže i potrápit. Když si totiž kupujete novou matraci, investujete nejen do sebe a do své pohody ale v první řadě do svého zdraví.

výběr matrace

Při dodržování doporučeného osmihodinového spánku trávíme v posteli asi třetinu svého života. Jak si tedy vybrat vhodnou matraci a kdy je ten správný čas na koupi nové? Řeknu vám, není to jen tak. Zejména pokud máte doma kombinaci jako já, kde přítel má v oblibě měkčí typ, zatímco já se svou skoliózou upřednostňuji tvrdší matraci. A tak jsem pro vás spolu s odborníky sesbírala odpovědi na nejčastější otázky při koupi matrace.

1. Kdy je čas koupit si novou matraci?

Pokud v blízké budoucnosti děláte velké změny, například pokud se stěhujete a chcete přejít na větší matraci nebo kupujete postel pro své dítě, jednoznačně potřebujete novou. Pokud si však nejste jisti, nikam se nestěhujete a potřebujete jen změnu, zvažte, jak dlouho máte současnou matraci a jak dlouho plánujete využívat aktuální postel. Někdy může být za špatným spánkem jiný důvod, případně se dá komfort spánku zlepšit různými doplňkovými matracemi.

Ptáte se, jak dlouho by tedy měla matrace vydržet? Pokud je to již více než deset let, co jste koupili aktuální matrace, určitě je čas na změnu. Odborníci se shodují na tom, že matrace by měly vydržet cca těch 10 let, v některých případech i více, zvláště pokud jde o vysoce kvalitní matrace, o které se vzorně staráme. Obecně však musíme počítat s tím, že matrace vydrží v průměru těch sedm až osm let. To však neznamená, že je nemusíte vyměnit dříve.

Bez ohledu na to, jak dlouho máte matraci, měli byste vědět vyhodnotit, v jakém tvaru je, jak vypadá a jak se cítíte, když spíte. Pokud uvidíte, že vaše ramena a hlava signalizují nějaký problém, často vás bolí, případně ramena držíte v nepřirozené poloze, měli byste zvážit změnu. Nemluvě o tom, pokud se vrchní vrstva matrace už rozpadá, zapáchá nebo má nepřirozené tvary.

jak vybrat matrac

2. Jaké typy matrací známe?

Matrace mají na trhu své stabilní místo a nové typy nepřibývají tak často, abychom se v nich nevyznali. Výrobci nám nabízejí následující základní druhy:

- pružinové matrace

- latexové matrace

- pěnové matrace

3. Které matrace jsou pro vás ty pravé?

Před zakoupením nové matrace zvažte následující skutečnosti. Když přijdete na to, co chcete a co potřebujete, promyslete si rozpočet, který vám pomůže zúžit možnosti a vyberte to, co se vám prostě zdá správné.

Vaše poloha při spánku by měla být na prvním místě při rozhodování. Třeba ji vzít v úvahu, protože různé polohy potřebují různé druhy podpory, abyste mohli dobře spát a mít svou páteř i nadále zdravou a bez bolestí.

Spíte na boku, na zádech nebo na břiše? Pokud spíte na břiše, budete chtít například matrace, která jsou měkčí, podobně jako boční spáč. Měkkost matrace je klíčová pro pohodlí našich orgánů, takže vaše tělo nebude vyvíjet příliš velký tlak na spodní bederní část a udrží správný prostor mezi obratli.

druh matrace

Následně je to všechno o pohodlí a o tom, abyste se cítili příjemně. Pokud jste alergici, trh nabízí řadu zajímavých provedení, které jsou vhodné právě pro nás "šťastlivce", které trápí alergie na prach a roztoče. V úvahu je třeba vzít i to, zda se během spánku nadměrně potíte nebo zda máte zranění nebo onemocnění, které by se mohly zlepšit i díky matraci a netřeba zapomínat ani na naše partnery. Pokud na matraci spíte dva, je důležité, abyste si vybrali takovou matraci, díky které budete oba šťastní. Pokud máte podobné spánkové styly a potřeby, bude pro vás výběr matrace hračkou. Horší to bude, pokud dopadnete jako já a výběr matrace se v tom okamžiku promění na hotovou vědu. :-D Tuto situaci by mohly vyřešit dvě odlišné matrace.

Malý tip: Pokud jste oba i velmi rozdílné váhy, nezapomeňte vybrat takovou matraci, aby se lehčí polovička nestala útokem "nočního prohazování" partnera s vyšší váhovou kategorií. :-)

vhodná matrac

4. Nákup matrace online - dá se to?

Nákup matrací online se může zdát strašidelný, no stále více značek prodává právě touto formou a stále více zákazníků ji využívá. To nejlepší, co můžete udělat je, že si přečtete receznzie a uděláte si výzkum.

Měli byste se podívat na to, jak hodnocené matrace odpovídají tomu, kdo jste, jaká je velikost vašeho těla a jak spíte. Měli byste také hledat objektivně porovnávány informace, například jaké testy se použily na tvrzení, že jedna matrace má lepší ergonomii, odolnost nebo tepelné vlastnosti jako ta druhá. Zaměřte se na recenze, které diskutují o produktu, o tom, jak je vyroben a zohledněte i zákaznický servis.

Zjistěte, co kupujete. Recenze nejsou jediné, které je třeba vzít v úvahu. Materiály, které tvoří matraci na vnější i vnitřní straně, ovlivňují vaše pohodlí a trvanlivost matrace z dlouhodobého hlediska.

A jak jsem vzpomínala, zvažte zákaznický servis. Zákaznický servis je samozřejmě klíčový. Já osobně preferuji online e-shopy, které mají k dispozici chat s odborníky během celého dne, bezplatnou telefonickou linku, rychlý formulář na otázky, přehlednou nabídku a v neposlední řadě dobře vyřešeny reklamace.

Dejte tomu čas. Nespěchejte. Když jste vydrželi dosud, vydržíte ještě pár dní. V případě, že vám výběr matrací nevyhovuje, většina značek nabízí například i dlouhou zkušební dobu a velkorysou politiku vrácení. Jen se nerozhodněte, že vaše matrace je špatná, po jedné noci nebo dvou. Vaše tělo potřebuje čas. Mně osobně trvá i 3 týdny, dokud si zvyknu na novou matraci. Matrace jsou jako nový pár bot. Musíte je "rozchodit". :-)

péče o matraci

5. Péče o matraci

Když najdete matrace, se kterými jste spokojeni, postarejte se o ně! Jejich životnost se prodlouží, váš spánek bude dokonalý a matraci si budete užívat ještě mnoho let.

Chránič matrace je skvělý nápad. Pokud ještě chránič nepoužíváte, můžete to změnit. A ne že můžete. Musíte! Já chránič používám již opravdu dlouho a jsem za něj vděčná. Nehody se stávají, zejména při dětech nebo i tehdy, pokud si uděláte pohodlí v posteli při dobrém filmu s červeným vínem v ruce nebo s talířem guláše na břiše. Nebudeme si lhát, většina z nás občas zhřeší a přenese si kuchyň do postele. :-)

otáčení matrace

Rovněž ho doporučuji i při domácích zvířatech. Chránič víte koupit v různých tloušťkách a tak si díky němu můžete dopřát ještě nějaký ten komfort navíc.

Otáčení matrace je stejně důležité, protože pokud tak neučiníte, bude se matrace v době, kdy spíte, opotřebovávat na jedné straně více, než zbytek matrace. To znamená, že matrace se musí otáčet každé tři až šest měsíců. Já to dělám každé tři měsíce a vidím, že matrac opravdu dostává méně zabrat.

A nyní přichází moje oblíbená téma. Čištění. Kolikrát jste opravdu pořádně vyčistili matrac? Nemyslím jen zběžné vysátí ale důkladné tepování. Můj postup čištění matrací je následující:

1. Výměnu plachty a povlečení sem samozřejmě nepočítám.

2. Každý týden peru chránič matrace.

3. Následně matrace pořádně vysaju speciální násadkou, kterou využívám například i na gauč. Můj vysavač má různé úrovně sání a díky tomu se mohu alespoň trošku zbavit případných roztočů, které nevidíme, bakterií nebo odumřelých kožních buněk. O tom, kolik částeček kůže nám během noci z těla odpadne, vám raději mluvit nebudu. Nechci vám znepříjemnit čtení. :-)

4. Tepování doporučuji například při otáčení matrace. V dnešní době existují různé typy čističů, které umí matraci a jiné textilie vyčistit bez použití vody a poměrně rychle.

Pokud jste připraveni začít nakupovat, držím vám palce. Nalezení správné matrace zní hrozivě ale doufám, že jsem vám tímto článkem alespoň trochu pomohla. :-) Lovu zdar!

P.S. - Dejte mi vědět dole v komentářích, jak vypadal váš nákup matrace, jaké triky se vám při výběru osvědčily a jakou matraci preferujete?

  • neyaa_crMuža bolel chrbát, bežný lacný matrac zo Sconta sa vyležal za 2 roky, a tak sme potrebovali nejaky poriadny, u nás sme hladali zdravotný... Kedže ma muž skoro 2 metre a už ráno ho chrbat bolel na bežnej matraci, rozhodli sme sa pre TEMPUR - je to matrac z pamaťovej peny a na trhu je to matrac s najvyššou hustotou peny na meter kubicky... Je to material z ktoreho sa robia i vystelky pre astronautov... Mam ho uz peknych par rokov a je stale ako novy...U matrace je tiez pre mna doležity pratelny potah... Oblubili sme si tempur a kupili ku tomu i vankuše. A tento rok este vankuše pre deti tempur. Inak matrac je moc zaujimava svojim materialom ako sa prisposobi telu. Muža inak už chrbát nebolí.
    • michaela_recht
      AUTOR
      @neyaa_cr  To je super tip! Ja som mala dlhé roky tiež penový matrac s kokosovou vrstvou a vydržal naozaj dlho. Hoci ja nie som veľmi vhodný typ na kontrolu výdrže, keďže mám 5kg aj s topánkami 😃 Priateľ naopak natrafil na dobrý matrac v IKEA, tak uvidíme, ako skončí náš výber. Ja som zatiaľ stále priklonená ku kúpe 2 samostatných matracov vzhľadom na naše rozdielne váhy a preferencie. 🙂
      • neyaa_cr@michaela_recht  ano urcite je lepsie kupit i na manželsku postel 2 samostatne matrace, kazdemu vyhovuje uplne ina... A 1 velky spoločny neni vhodne riesenie podla mna....