Krása aneb co se mi líbí - Autoři: Ing. arch. Petra Brzobohatá; Ing. arch. Jaroslav Zaťko13/168
Autoři: Ing. arch. Petra Brzobohatá; Ing. arch. Jaroslav Zaťko
  • petrajavor
    AUTOR
    Rodinný dům běžné komfortní velikosti pro pětičlennou rodinu byl navržen v rámci uceleného komplexu pro jednoho investora, hmota objektu i umístění na pozemku bylo ovlivněno množstvím vzrostlých stromů na pozemku, které musely být na přání investora zachovány. Dům je řešen jako průnik dvou hmot, jedné dřevěné, převládající v přízemních partiích domu, a druhé bílé omítané, která převládá v patře. Omítaná hmota je perforována otvory, ve kterých se znovu objevuje dřevo, jako výplň mezi okny celkově v ustoupené ploše. Bílá hmota 2. nadzemního podlaží domu je odříznuta od dřevěné v přízemí úzkým pásovým oknem v exponovaném nároží, země se dotýká na jihovýchodě nasávačem jednoramenného schodiště. Konzola horní hmoty kryje chodník podél celé severozápadní fasády domu, a ještě částečně překrývá terasu na jihozápadě. Dispozičně je dům členěn přesně podle provozu na denní obytnou část s technickým zázemím v přízemí, a dětskými pokoji a ložnicí v 2. nadzemním podlaží. Přízemí je téměř celé otevřeno v jeden velký prostor obsahující kuchyň, jídelnu, halu a obývací pokoj. Prosklení prostoru je orientováno směrem na jihozápad a severozápad k jezírku a do střední soukromé části pozemku. Z haly vede schodiště do 2. patra kde jsou z chodby přístupné dětské pokoje s orientací na severozápad do středu pozemku, společná koupelna a oddělená část pro rodiče obsahující šatnu, koupelnu a samotnou ložnici. Z chodby je přístup na terasu na střeše technického části domu s garáží. Dům je konstrukčně řešen monoliticky z železobetonu v kombinaci s monolitickým betonem v panelech vytvářejících zároveň ztracené bednění s vloženou tepelnou izolací. V linii obvodových stěn jsou doplňující nosnou konstrukcí ocelové sloupky umožňující maximální prosklení stěn a tím požadovaný kontakt se zahradou