3 důvody, proč vsadit na sádrové omítky

21. říj 2019

Sádrové omítky jsou alternativou omítek na vápenocementové či vápenné bázi. Dají se nanášet v jediné vrstvě až do tloušťky 4 cm, ale už při malých tloušťkách dokonale zakryjí všechny nerovnosti. Díky tomu jsou jako stvořené k aplikaci na moderní, na milimetr přesné zdivo. Zkrátka a dobře, „sádrovky“ moderním interiérům sluší.

Pokud zrovna řešíte dilema, pro jaký typ omítky se rozhodnout, zde máte shrnuty tři hlavní argumenty ve prospěch sádrových: 

  1.      Zdravý a krásný interiér

Základní složkou receptury sádrových omítek je sádra. Cemix, který je lídrem na trhu omítkových směsí, vyrábí sádrové omítky výhradně z přírodního materiálu získaného klasickou těžbou minerálu - sádrovce. Jeho sádrové omítky jsou tudíž 100% ekologické a zdravotně nezávadné.

Díky vysoké paropropustnosti udržují sádrové omítky v interiéru příjemné mikroklima, ale navíc také dokážou regulovat vzdušnou vlhkost. Vyšší vlhkost absorbují a později uvolňují zpět do ovzduší. Současně umějí stěny se sádrovou omítkou akumulovat teplo a podílet se na rovnováze teploty stěn a vnitřního prostoru.

Pomocí sádrových omítek lze dosáhnout vysoce estetického povrchu. Kromě klasické filcované úpravy je možné docílit také moderních hladkých gletovaných ploch. Na sametově hladkých stěnách ulpívá méně prachu a jsou tak přirozeně antialergenní.

  2.      Snadno zpracovatelné 

Nanášení sádrové omítky není nijak pracné a při dodržení technologického postupu ji zvládnou i zkušenější svépomocní stavebníci. Sádrové omítky Cemix se nanášejí jednovrstvou technologií, což umožňuje rychlý postup omítkářských prací. Nanáší se v průměrné vrstvě 10 mm, ale jak už bylo řečeno, v případě potřeby je lze v jednom pracovním kroku nanést na stěny až ve vrstvě 40 mm.

Sádrové omítky jsou vhodné k omítání stěn a stropů z nejpoužívanějších materiálů (pórobeton, plné cihly, THERM bloky, beton apod.) a jejich pomocí lze dosáhnout dokonalého sjednocení dvou různých struktur povrchů (např. zděné konstrukce a sádrokartonu).

Základní nabídku sádrových omítek Cemix tvoří zcela nová výrobková řada sádrových omítek VELVETA, určená pro strojní nanášeníDalšími sádrovými omítkami v sortimentu Cemix jsou ručně nanášené omítky a tenkovrstvé produkty vhodné nejen

pro omítání zdiva, ale také pro finalizaci různých typů podkladních omítek. U ručních i strojních omítek lze vybírat z povrchové úpravy gletováním či filcováním a zvolit tak esteticky a funkčně nejvhodnější povrchovou úpravu.

  3.       Jsou odolné a nepraskají

Sádrové omítky jsou vhodné na každý podklad a mají výbornou přídržnost. Jejich velkou výhodou je schopnost přenášet drobná pnutí v podkladu, a proto nejsou náchylné k praskání a celkovému opotřebování a stárnutí omítky. K tomu přispívá i fakt, že sádrové omítky neabsorbují pigmenty barev a není je nutné tak často malovat. Jednoduchá technologie nanášení i následné uživatelské vlastnosti přináší ve srovnání s jinými typy omítek prokazatelné investiční úspory.

Pokud vás detailně zajímá, jak se sádrové omítky nanáší, zde máte k dispozici postup krok za krokem

Základní nabídku sádrových omítek Cemix tvoří zcela nová výrobková řada sádrových omítek VELVETA, určená pro strojní nanášení. 

Ruční nanášení sádrové omítky zvládnou i zkušenější svépomocní stavebníci.  

 

Povrchovou úpravu sádrové omítky lze provádět filcováním i gletováním.

Ke strojnímu nanášení sádrových omítek Cemix je určená nová produktová řada VELVETA.

Pro ruční omítání přesně vyzděných a rovných stěn či stropů je určená Sádrová omítka tenkovrstvá. Nanáší se v tloušťce 3 -10 mm.