6 + 1 rada pro údržbu oken před zimou

16. lis 2015

Nečekejte, až se zima zeptá, co jste dělali v létě a připravte svá okna na zimu již nyní. I když máte nová okna, vyplatí se věnovat jim pozornost, déle vydrží nejenom krásná, ale především si dlouho udrží výborné izolační vlastnosti.

     1.       Umyjte svá okna

Zdánlivá, ale velice důležitá banalita. Dříve než přijdou mrazy, dopřejte svým oknům pořádnou očistu skel, ale i rámů a křídel. Není to sice nejpříjemnější činnost, ale vyplatí se. Výrobci většinou doporučují umývat okna alespoň dvakrát ročně, a platí to pro okna za jakéhokoliv materiálu, nejde totiž jen o čistotu. Za celou letní sezónu se na oknech podepíše nejenom povětrnost, ale i hmyz a prach. Pokud očistu podceníte, může se to po čase vzhledu oken negativně podepsat. Pokud byla okna v sezóně vystavena nějaké stavební činnosti, je důvod pro důkladnou čistu ještě pádnější.

Existuje celá řada prostředků na mytí oken, ty by neměly okna nijak poškodit. Při mytí nikdy nepoužívejte prostředky, které by mohly povrch poškrábat, naleptat či jinak poškodit. Pokud dojde k jeho poškození, je dobré obrátit se na servis dodavatele, neodborným zásahem se mohou okna poškodit.

NÁŠ TIP: Využijte mytí oken pro jejich zevrubnou kontrolu, následující body vám napoví, na co nezapomenout.

     2.       Prohlédněte odtokové otvory

Odtokové otvory v dolní části rámů jsou důležitým funkčním prvkem. Pokud při prudkém dešti nateče do vnitřních komor oken nebo tam zkondenzuje vlhkost, odtokovými otvory dojde k jejímu odtečení na parapet. Tyto otvory se velice rády zanášení, a to nejenom prachem, často v nich najde útočiště hmyz. V takovém případě může dojít i k jejich úplnému ucpání a to může způsobit problémy. Platí to pro okna ze všech materiálů.

NÁŠ TIP: Průchodnost odtokových otvorů zkontrolujte vždy, když jste v blízkosti oken prováděli nějaké stavební práce. Zbytky omítky, zdiva či prachnesmí v otvorech zatvrdnout.

     3.       Zkontrolujte těsnění

Ať mají vaše plastová či dřevěná okna dvě nebo tři pryžová těsnění, je třeba vždy pečlivě zkontrolovat jejich stav. Je důležité, aby těsnění bylo čisté bez nalepených kousků. Pokud těsnění ošetříte alespoň jednou do roka silikonovým olejem, případně glycerinem, pomůžete mu udržet si pružnost a těsnění tak déle vydrží. Dejte pozor na to, že těsnění mohou poškodit minerální oleje nebo ropné látky, měli byste se vyvarovat jejich používání. Pokud je těsnění porušené, ztrouchnivělé nebo dokonce vytržené mělo by být vyměněno.

NÁŠ TIP: Výměnu těsnění raději svěřte odborníkům, vždy musí být použito těsnění z vhodného materiálu a odpovídající velikosti. Nesprávné těsnění může okna poškodit.

     4.       Promažte kování

Funkčnost všech moderních oken zajišťuje celoobvodové kování. Jeho výhoda spočívá v tom, že okna jdou jednoduše ovládat pomocí jedné kliky. Všechny jeho pohyblivé části se musejí snadno pohybovat, proto byste je neměli zapomenout jednou za rok promazat. V návodu na údržbu oken od výrobce by měl být přesný popis jak postupovat. Kvalitní kování by mělo mít přímo vyznačeny body, kam kapat olej. Vazelínou můžete promazat čepy a táhla.

NÁŠ TIP: K promazání kování se hodí nejlépe olej na šicí stroje, nikdy nepoužívejte minerální ani kuchyňské oleje.

     5.       Seřiďte okna, aby optimálně těsnila

Pokud okno drhne, kličkou jde špatně otáčet, křídlo netěsní nebo se při otevírání dokonce vyklápí, je třeba okno seřídit. Je to velice jednoduché a podle návodu od výrobce to zvládnete s pomocí imbusového klíče sami. Okno si po namontování „sesedá“ a je také vystaveno změnám teplot, proto je potřeba kontrolovat jeho seřízení. Pokud necháte drhnoucí okno bez povšimnutí, může dojít i k poškození kování. Jedině správně seřízené okno může optimálně těsnit. Právě podzim je ideální pro seřizování oken, a to díky malému rozdílu venkovní a vnitřní teploty.

„Občas se nám stává, že zákazníci volají na naši servisní linku s tím, že právě seřizují okno a nějak jim to nejde,“ říká M. Tomčíková produktová manažerka tradiční české značky oken OTHERM. „S okny sice zákazníci dostanou i přesný návod a je i na našich webových stránkách, ale když je potřeba akutně poradit, naši operátoři jsou školeni i na takovéto případy.“

NÁŠ TIP: Pokud si na seřízení oken netroufnete sami, váš dodavatel oken by vám měl i po záruční době tento servis poskytnout.

     6.       Dřevěná okna ošetřete balzámem

Dřevo je přírodní materiál, který podléhá vlivům povětrnosti. Aby okna dlouho vydržela krásná, je třeba starat se o jejich povrchovou lazuru, a to nad rámec běžného umytí. Plastová okna jsou z tohoto pohledu bezúdržbová, právě kvůli tomu si je lidé často pořizují. Moderní dřevěná eurookna by měla mít kvalitní povrchovou vícevrstvou povrchovou úpravu. Výrobce by vám měl nejenom vysvětlit jak a jakými přípravky o ně pečovat. Kvalita dřevěných oken se odvíjí od jejich povrchové úpravy a rozhoduje o tom, jak moc se o ně budete muset starat a kdy bude třeba renovační nátěr.

Pozornost věnujte zejména dřevěným prvkům, které jsou vystaveny účinkům slunce. Pokud si všimnete, že povrch oken vykazuje poškození lazury, je dobré obrátit se na servis dodavatele.

NÁŠ TIP: Aplikace balzámu je nejsnadnější pomocí houbičky, kterou jím napustíte.

     7.       I v zimě nezapomeňte větrat

Izolační schopnosti moderních oken spočívají v utěsnění interiéru. Vlhkost, která starými netěsnícími okny samovolně z interiéru odcházela, se nyní může v interiéru hromadit. Ani v zimě nezapomeňte účinně větrat. Důležité je větrání zejména v místnostech s vyšší vlhkostí, jako je koupelna, kuchyň, místnosti s větším množstvím květin či ložnice po ránu. Za staženými žaluziemi se mohou okna rosit, proto nezapomeňte ráno žaluzie vytáhnout a vyvětrat.

NÁŠ TIP: Krátké intenzivně větrání je nejúčinnější, odstraní vlhkost, aniž by došlo k prochlazení stěn.