6 tipů, jak si poradit s problémovým nájemníkem

13. bře 2023

Už jste někdy jako vlastníci nemovitosti narazili na problémového nájemníka? Pokud ano, jistě víte, že to není nic příjemného. Pokud ne – máte štěstí. V každém případě se vám bude hodit následujících šest tipů, které vám pomohou případné šlamastyky řešit nebo se jim vyhnout.

Foto: Freepik.com

1.     Prověření potenciálního nájemníka

Rozhodně vás nenabádáme k nekalým praktikám typu nasazení soukromého očka nebo hacknutí počítačového systému potenciálního nájemníka. Pokud si chcete uchazeče prověřit, požádejte realitní kancelář. Ta je schopna zjistit, zda má zájemce stálý plat, zda s ním v minulosti byly ohledně pronájmu problémy, či dokonce zda na něj není uvržena exekuce.

2.     Smlouva na dobu určitou

Nepříjemnostem s potížistou v pronajímaném bytě se dá alespoň částečně předejít i pomocí smlouvy s omezeným pronájmem na dobu určitou. Sepsání dodatku takového kontraktu vyřešíte buď s advokátem, nebo s realitní kanceláří. V případě, že se vám nájemník bude zamlouvat, lze smlouvu po uplynutí stanovené doby prodloužit.

3.     Důkladné výběrové řízení

Samozřejmě, že svou nemovitost chcete začít pronajímat co nejdříve, zbytečně ale nechvátejte a udělejte si čas na to, abyste všechny zájemce trochu poznali. Zajděte s nimi na kávu a zeptejte se jich, čím se živí, jaké mají plány do budoucna a na jak dlouho pronájem plánují. Osobní kontakt vám pomůže udělat si obrázek o tom, jak by s vaším bytem mohlo být během pronájmu zacházeno.

4.     Pravidelné kontroly

Jako majitel nemovitosti máte ze zákona právo vámi pronajímaný prostor pravidelně kontrolovat. Nemělo by se ale jednat o přepadovky šestkrát v týdnu a během nočního klidu. Jste povinni se s nájemcem řádně dopředu domluvit. V nájemní smlouvě přesně definujte, co znamená „dostatečný předstih“, se kterým svou návštěvu budete ohlašovat.

5.     Doložka přímé exekuční vykonatelnosti

Svolení k vykonatelnosti je smluvní závazek ze strany neplatiče, že ve stanovené lhůtě zaplatí svůj dluh. Pokud tak neučiní, věřitel bez zdlouhavého soudního řízení požádá rovnou exekutora o nápravu situace, a to na dlužníkově majetku. Proto doporučujeme sepsat dohodu se svolením k vykonatelnosti přímo s nájemní smlouvou, která obsahuje doložku přímé exekuční vykonatelnosti.

6.     Výpověď dohodou

Zákon stanovuje, že výpovědní lhůta trvá tři měsíce, a to při výpovědi podané jak ze strany pronajímatele, tak i ze strany nájemce. V případě, že je ten váš problémový, vyřešit by to mohla výpověď dohodou, to znamená, že se obě strany domluví na zkrácení výpovědní lhůty. V tomto případě se vám bude hodit pro výpověď z nájmu vzor.