Betonové tašky Terran aneb jaké střechy se budou stavět v blízké budoucnosti

21. zář 2020

Budoucnost je mimořádně zajímavá kategorie. Je to něco, co je před námi zamčené na deset zámků a trpělivému se pomaličku odkrývá krůček po krůčku. Podobně je to i s budoucností výstavby, a tedy i se střechami. Odborníci, kteří se střechami zabývají, vědí některé očekávané tendence nadefinovat již dnes, přičemž nemusí být ani příliš velkými prognostiky.


Novinky v oblasti střech směřují v posledním období především k úsporám energií a ke snížení environmentální zátěže

Úspora energie potřebné k udržení tepelné pohody pod střechou v zimě, ale i v létě bude zajištěna dostatečnou tloušťkou tepelné izolace zabudované do střešního pláště, přičemž zřejmě nastane příklon k izolacím, které budou znamenat (v řetězci od své výroby až po likvidaci po ukončení své životnosti) co nejmenší zátěž pro životní prostředí.

Velké plochy střech jsou a budou vhodným místem pro ekologickou výrobu elektrické energie

V minulosti to byly především solární kolektory, které pohlcují sluneční záření a přeměňují ho na teplo; to může být v domácnosti použity na ohřev užitkové vody, pro vytápění nebo ohřev vody v bazénu. S rozvojem technologií zaznamenáváme nástup fotovoltaických panelů sloužících k výrobě elektrické energie. Tyto se stávají cenově stále přístupnější. Pracují na několika principech a lze pozorovat, že v průběhu let výrazně "zeštíhleli". Dnes je možné materiály citlivé na světlo nanášet v tenkých vrstvách na různé materiály jako kov, sklo, plasty nebo keramiku, případně beton. Takto vyrobené panely mají sice o něco nižší účinnost než klasická fotovoltaika, mohou však pokrýt celou střechu bez dodatečné montáže nevzhledných panelů, navíc jsou méně závislé od přímého slunečního osvitu a jejich cena je stále nižší. Krytiny TERRAN jsou v této oblasti technologickým lídrem, v sortimentu tašek TERRAN už dnes najdete exkluzivní designové solární střešní tašky Generon, které mají fotovoltaické články zabudované přímo do povrchu krytiny. Tyto inovační tašky nabízí v jednom výrobku unikátní design, kompletní řešení pokrytí střechy a současně ekologickou výrobu elektrické energie.

Zjednoduší se tvary střecha a měnit se mohou i barevné preference

Dnešní tendence v případě střech ukazují příklon k používání střídmého až minimalistického stylu. Snahy o budování staveb s co nejnižšími energetickými nároky vedou k návrhu staveb s minimálním plochým obalem, který snižuje teplosměnnou plochu stavby a tím i energetické nároky na její vytápění nebo chlazení. V jednoduchosti je krása, ale také předpoklad větší spolehlivosti střešních plášťů. Sedlové a valbové střechy, tak oblíbené v naší zemi, si však určitě zachovají své příznivce. A barvy? Dnes jsou velmi populární tmavé odstíny - od tmavě hnědé přes antracitovou až po černou. Tento trend zřejmě v blízké budoucnosti nahradí příklon k světlým barvám, které jsou schopné odrážet infračervenou složku slunečního záření odpovědnou za přehřívání. Stejnou službu v této oblasti udělají i lesklé povrchové úpravy. Obecně zaznamenáme návrat k jednoduchým tvarům střech, ale i celých staveb, které jsou nejen levnější, ale také spolehlivější. Pět hlavních typů betonové střešní krytiny TERRAN - Synus, Danubia, Coppo, Rundo, Zenit – je svými tvary a odstíny plně v souladu s výše uvedenými trendy. Je tak zcela na vás, jaký typ krytiny budete preferovat. Konstrukčně nejmodernější jsou tašky Synus, bestsellerem je řada Danubia. Produktová linie Coppo svými barevnými odstíny a tvary připomíná náladu zemí Středomoří. Bobrovka Rundo je symbolem snadno použitelné a vysoce estetické tašky s nádechem tradice, ale vyrobené plně dle požadavků současné doby. Pátá řada - Zenit - představuje moderní plochou tašku, jejíž design byl inspirován současnými inovativními trendy.

Střechy méně náročné na řemeslné zpracování

Neustále zaznamenáváme pokles zájmu o studium v ​​řemeslných učebních oborech - a to nejen u nás, jedná se o globální tendenci. Řemeslníci jednoduše ubývají. Zároveň roste cena práce, a tak tendence v realizacích stavebních prací určitě povedou ke snížení nároků na řemeslné zpracování a zrychlení montáže. Zcela určitě se proto v dohledné době zvýší podíl prefabrikovaných střešních konstrukčních prvků připravených mimo staveniště, často na moderních výrobních linkách s vysokou produktivitou, které se budou následně na stavbě jen montovat. Vývoj může vést k tomu, že čím dál častěji se celý střešní plášť včetně krytiny, vrstvy tepelné izolace, podstřešních fólií, ale i laťování bude montovat v jednom kroku. Podobně to bude i s nosnými konstrukcemi střech, kde již nyní zaznamenáváme stále větší oblibu vazníkových krovů.

Širokou síť obchodních zástupců a prodejců, originální příslušenství, ohleduplnost k životnímu prostředí a nejmodernější technologie oceníte i u tašek TERRAN

Současná výrobní technologie patří mezi nejvyspělejší v Evropě. A bonus navíc - 50letá záruka na přesnost rozměrů, vodotěsnost a mrazuvzdornost je mezi výrobci betonových střešních krytin opravdu jedinečná.

Více informací o střešních tašek TERRAN najdete na www.terran.cz.