Betonové tvárnice pro realizaci vašich snů

10. kvě 2021

Kdyby naše zahrady dokázaly mluvit, jistě by si mnohé z nich na vývoj posledního roku nestěžovaly. Ostatně kdy jindy většina z nás trávila na zahradě a v bezpečí domova více času než nyní. Mnohde už výsledky nebývalé péče hovoří za sebe.
Navíc můžeme zahradě na oplátku poděkovat i my. Tvorba záhonů, údržba zeleně a nejrůznější terénní úpravy udržela mnohé z nás v ucházející fyzické kondici i přes zavřená fitness centra.

Zvláště při terénních úpravách nebo výstavbě nejrůznějších zídek a malých staveb jistě oceníte tip na odolný konstrukční materiál. Vzhledem k nestálému charakteru počasí s výraznými výkyvy teplot můžete bez obav sáhnout po betonových tvárnicích. Tvárný beton je navíc čistě přírodním materiálem, který zkrášluje zahrady po generace.

Robustní zdicí kameny pro výstavbu malých zídek bez lepení

Širokou nabídku betonových tvárnic nabízí například česká firma PRESBETON. Na zahradách najdou uplatnění všechny typy, dobré je však vybírat dle charakteru stavby. Populární variantu představují robustní betonové zdicí kameny imitující více či méně opracovaný kámen. Výhodou těchto bloků je výstavba nízkých zídek zejména za účelem zpevnění svahů nebo vyrovnání ploch i bez použití stavebního lepidla. Zdicí sytém CAKE BLOCK a CRASH BLOCK se záměrně otlučeným vzhledem velmi věrně imituje staré kamenné zdivo a zapadne zejména do zahrad venkovských stavení a chalup.

Tvárnice CAKE BLOCK

Jednoduchá klasika s moderním nádechem

Naopak jednoduché tvárnice je možné zkombinovat prakticky s jakýmkoliv stylem. Populární variantou, která nevychází z módy, jsou betonové lícové cihly. Ohniště, udírna, altánek nebo praktická lavice, to vše můžete s trochou šikovnosti zvládnout i svépomocí. Betonové lícové cihly jsou k dostání v hladké nebo rumplované variantě se zajímavou patinou a v několika barvách.   Moderním domům více sluší hladká struktura. Naopak stavení v jižanském stylu doplníte cihlami s patinou v ohnivé terakotové barvě.

Betonové lícové cihly

Inovativní tvárnice pro rychlou výstavbu zděných plotů

Pro rychlou výstavbu zídek a plotů můžete sáhnout po inovativní novince, zdicích tvárnicích LINE BLOCK. Čisté linie a nestandardní formát zdicích představuje ideální doplněk zejména k moderní architektuře. Zajímavostí tohoto zdicího systému je  způsob výstavby. Jednotlivé tvarovky se spojují buď klasicky pomocí lepidla nebo pomocí speciálních betonových kroužků bez nanášení spojovací hmoty. Výhodou je tak výrazná úspora času a peněz při výstavbě. Stabilita zdiva je zajištěna integrovanými železobetonovými sloupky a konce stěn je nutno vždy ukončit probetonovaným sloupkem s vloženou výztuží.  Barevně se novinka LINE BLOCK drží klasiky v podobě černé, bílé a přirozeně šedé betonové.

Tvárnice LINE BLOCK

Svahové tvárnice které vytvoří zelený koberec

Na zpevnění mírných svahů lze použít i okrasnou tvárnici LUNA, která se může vyplnit zeminou a osázet vhodnými rostlinami. Zvláště pokud se svah nachází na slunné straně, uvidíte, jak se v jednotlivých tvárnicích bude dařit například jahodám nebo trvalkám nebo bujně kvetoucím letničkám. Při výstavbě stěny do sebe jednotlivé tvárnice díky svému tvaru perfektně zapadají a vytváří určitý zámek, který omezuje posunutí jednotlivých řad.  Tvárnice ARKTIK STONE a NORDIK STONE jsou přímo určeny k úpravě a zpevnění mírných svahů a ke zřizování mimoúrovňových ploch. Všechny tvarovky PRESBETON jsou opatřeny vnitřním ochranným systémem Protect systém IN proti znečištění a pronikání vody.

Okrasná tvárnice LUNA