Betonu na zahradách vládne přirozenost

9. bře 2020

Jaro klepe na dveře a nebude dlouho trvat a ti šťastnější z nás se budou moci přesunout z interiérů alespoň částečně na zahradu. Kromě nezbytné práce a námahy, která ke každé zahradě neodmyslitelně patří, bychom neměli zapomínat ani na zasloužený odpočinek. Pohodlné posezení na kvalitním zahradním nábytku je nezbytným předpokladem. Pro jeho umístění je dobré počítat i s minimální zpevněnou plochou v podobě zahradní terasy, ideálně přiléhající k domu, s výhledem do pěstěné zeleně. Při výběru dlažby bychom se měli řídit kvalitou daného povrchu a samozřejmě bychom neměli zapomínat na estetickou stránku.  Vzhledem k proměnlivému charakteru počasí s výraznými výkyvy teplot, jsme ve výběru vhodných materiálů v našich zeměpisných šířkách mírně omezeni. Vyhledávaným materiálem je po dekády beton, díky své odolnosti, trvanlivosti, variabilitě, nepřeberným vzhledovým možnostem a v neposlední řadě díky příznivé ceně. Beton je navíc čistě přírodním materiálem, jehož střídmé použití zajišťuje bezpečný pohyb a zpříjemňuje pobyt na zahradách již po generace.

ALMA melír žlutá

ALTERNO colormix Kamelo

Kvalita betonových povrchů jde stále dopředu

Technologie výroby zaznamenala v posledních letech velký vývoj dopředu a výrobci se předhánějí v nabídce povrchových úprav, které zlepšují přirozené vlastnosti betonových povrchů. Česká firma Presbeton, která má jedno z nejkomplexnějších portfolií betonových výrobků u nás, nabízí většinu dlažeb vhodných pro stavbu zahradních teras v nejušlechtilejší povrchové úpravě PCT (Perfect Clean TOP). Úprava PCT spočívá v nanesení speciální kompozitní látky na betonový povrch, vytvrzené zářením a vysokou teplotou. Tím je zamezeno průniku vody a dalších nečistot do struktury betonu. Díky tomu nedochází k nežádoucímu rozrušení betonového povrchu a rovněž je usnadněno čištění. Kapající omastek ze zahradního grilu, případně rozlité červené víno se setře obyčejným hadříkem, místo aby se nečistota vsákla a dlažbu trvale poškodila.

RUVIDO pískovcová

VEKTORIT colormix Vesuv

Překvapivá variabilita betonové dlažby

Ačkoliv šedý pohledový beton vládne v posledních letech interiérům zejména na stránkách  lifestylových časopisů, výrobci betonových komponentů nabízejí mnohem více. Kromě betonových dlažeb v klasickém šedém provedení, je  možné sáhnout po celé řadě velmi přirozeně působících povrchů v příjemných teplých tónech, které vnáší  do zahrad ospalou středomořskou atmosféru. Velmi oblíbené jsou odstíny terakoty, které nejdeme u celé řady zámkové a skladebné dlažby. Například záměrně poškrábaný povrch dlažby VEKTORIT v ohnivé barvě Vesuv a celkovém retro vzhledu překvapivě skvěle ladí jak s moderní střídmou tak s klasickou venkovskou architekturou. Dalším oblíbeným povrchem je imitace kamene v teplých pískových či karamelových odstínech. Dlažební desky RUVIDO nerozeznáte od přírodního pískovce. Povrch dlažebních desek LIMA zase evokuje starou kamennou dlažbu s ohlazeným reliéfem.

PIANETA colormix Alba

www.presbeton.cz