Březnové probouzení zahrady

20. úno 2019

Březnové jarní práce se nesou především v tónu udržování trávníku a sklízení plodů podzimu, tedy rozvětu všech cibulovin. Vaši péči si kromě trávníku jistě zaslouží trvalky. Uskutečnit můžete také všechny plány na výsadbu stromů a keřů, které jste na podzim nestihli – ovšem ideální je sázet v intervalu od poloviny dubna do jeho konce.

Na jaře trávník narůstá rychle a pěkně houstne

Značnou práci v březnovém a dubnovém období vyžaduje trávník. Jarní tráva narůstá opravdu velmi rychle, proto byste ji měli začít co nejrychleji sekat. Pěkný a hustý trávník potřebuje posekat nejpozději v polovině dubna. Koncem dubna můžete zároveň dosévat holá místa trávníku travní směsí. Průběžně pak vyhrabávejte mech, provzdušňujte pomocí speciálního nářadí a opravujte poškozené okraje trávníku.

Důležité: Pokud máte v trávníku volně rozprostřené narcisykrokusy, botanické tulipány nebo další druhy cibulovin, bude se vám nejen složitěji sekat, ale s jeho posekáním byste měli počkat až listy cibulovin zežloutnou. Kdybyste je posekali dříve, příští rok by vám nevykvetly. 

Jarní tráva začne růst opravdu velmi rychle. Posekat byste ji měli nejpozději v polovině dubna.

Pečujte o trvalky

Na jaře potřebují trvalkové záhony stálou pozornost, hrozí jim totiž zaplevelení. Trvalky v březnu a dubnu určitě můžete přesazovat, obzvláště druhy kvetoucí v létě a na podzim. V době jejich rašení jim pomůžete přihnojením, díky kterému se jim dobře povede. Pokud vládnou sucha, určitě se nebojte jim dopřát pořádnou zálivku.

Tip: V dubnu už můžete vysévat řadu letniček přímo na okrasné záhony.

Těšte se z podzimních plodů své práce

Všechny cibuloviny, o které jste se pečlivě postarali na podzim, vykouknou ze záhonů. Tulipány, narcisy, hyacinty a krokusy krásně pokvetou až do konce jara. Sklízet je začněte až po úplném zežloutnutí. Zároveň už můžete začít vysazovat cibuloviny a hlíznaté květiny, které rozkvétají v létě. Určitě neopomeňte krásné a vděčné mečíky. 

Rozkvetlý záhon mečíků bude zdobit vaši zahradu několik týdnů.

Stromy, keře a popínavky

Jarní výsadba stromů se odehrává v poměrně krátkém časovém intervalu od poloviny dubna do konce měsíce. „Nově vysazené jehličnany i stálezelené listnáče častěji zalévejte. Pokud vysazujete na slunné stanoviště, doporučoval bych je trochu přistínit,“ upozorňuje na úskalí jarního vysazování stromů Václav Mařík ml., zahradník ze Zahradnictví Flos Praha. Na jarní stříhání keřů se můžete připravit už koncem března, kdy se pusťte do zastřihnutí růží a všech keřů kvetoucích koncem jara. Popínavky je vhodnější stříhat až později, v průběhu dubna můžete začít s plaménky, zimolezy nebo vistáriemi.