Částečně děrovaný polystyren: skvělý materiál pro zateplení a prodyšnost fasády

22. kvě 2023

Jde o unikátní materiál na českém trhu. Chytře děrované fasádní desky CLIMA jsou totiž, na rozdíl od jiných „děrovaných“ polystyrenů, perforované jen do přesně vymezené tloušťky. Nehrozí tak, že by se do perforace dostal tmel, který by snižoval efektivitu zateplení. To izolantu propůjčuje skvělé technické vlastnosti a stává se ideálním materiálem pro zateplení a prodyšnost fasády.

Perforovaný polystyren vznikl z jednoho prostého důvodu: aby se zajistila větší prodyšnost zateplené stavby. A u desek CLIMA od značky Weber tomu nebylo jinak. Jenže tenhle izolant je trochu jiný. 

Rubovou stranu, která se přikládá na zeď, sice „zdobí“ několik řad malých dírek, z lícové strany mířící ven už ale žádné nenajdete. Jakto? Perforace neprochází celou tloušťkou desky. A má to svoje výhody: 

1. Při stěrkování se díry nezanesou tmelem, takže nedochází ke zhrošení tepelně-izolačních vlastností materiálu.
2. Nad perforovanou částí zůstává celistvá vrstva materiálu, díky čemuž se maximálně snižuje riziko kondenzace vodních par v izolantu.
3. Základní vrstva zateplení (stěrkový tmel + perlinka) se vytváří na rovném povrchu, tmel se nedostává do děr, což usnadňuje práci.

Desky CLIMA pro snazší odvod vodních par z interiéru

Fasádní desky CLIMA jsou součástí prodyšného zateplovacího systému ETICS weber therm clima E. Oceníte ho hlavně ve chvíli, kdy už máte hotové zateplení fasády, ale uvnitř stavby ještě pokračují práce – vlhkost vznikající zděním, litím podlah a dalšími mokrými procesy, může díky tomuto systému snadněji odcházet i stěnou.

Práce v interiéru můžou probíhat i po dokončení fasády a vlhkost bude díky speciálnímu systému snáz odcházet

Zateplení jako systém? Dobrá volba

Použít k zateplení ucelený systém (neboli systémové řešení) se vyplatí. Máte totiž předem dané, které materiály na konstrukci použít i jak na sebe mají navazovat. Zateplovací systémy ETICS jsou certifikované, mají ověřenou funkčnost i životnost a na všechny materiály skladby je záruka.

Systém ETICS weber therm clima E je určený jak pro novostavby, tak pro rekonstrukce a hodí se na všechny typy zdiva. Desky CLIMA od značky Weber pak seženete ve dvou variantách: jednu jako klasický bílý pěnový polystyren, další jako šedý polystyren (s přídavkem grafitu) pro efektivnější zateplení.

Pokud si nejste jistí, jestli je zmiňovaný systém vhodný pro váš dům, můžete se poradit s technickými specialisty ze Saint-Gobain. Ti vám taky zdarma připraví kalkulaci materiálu a poradí s obecným montážním postupem. 

Jak zateplovací systém nainstalovat?

Pokud se rozhodnete pro instalaci systému svépomocí, pamatujte: přesné dodržení montážního postupu je pro správnou funkčnost zásadní. I malá chyba může způsobit vznik tepelných mostů, kterými vám pak bude unikat teplo.

My pro vás máme sepsané alespoň hrubé kroky montáže (detailní postup najdete ve videu na konci článku). 

1. Kontrola a očištění staré fasády
2. Založení zateplení
3. Nanášení lepidla
4. Lepení desek izolantu
5. Kotvení izolantu
6. Zazátkování
7. Vyztužení rohů stavebních otvorů
8. Základní vrstva zateplení
9. Finální vrstva fasády

Jak provádět zateplovací systém weber therm clima