Ceny pojištění domácnosti a nemovitosti klesají

31. říj 2016

Nevěříte? Ověřte si to za 2 minuty. Na kalkulačce pojištění na počítači nebo klidně i přes mobil. Buď ušetříte nebo dostanete za stejnou cenu lepší pojistku. Například můžete dostat v ceně pojištění občanské odpovědnosti.

Co byste měli zvážit, chcete-li si sjednat pojištění domova.

V prvé řadě musíte rozhodnout, zda chcete pojištění domácnosti, nebo nemovitosti, nebo obojí. Pojištění domácnosti kryje vybavení domova, pojištění nemovitosti stavbu jako takovou. Vlastníte-li byt nebo dům, doporučujeme obojí.

Vždy byste si měli pojistit standardní rizika: krádež, vloupání, vandalismus a živelné události, tedy například požár, výbuch a vichřici.

Důležitým faktorem je, zda chcete pojištění proti povodni. Toto pojištění je specifické, neboť v některých případech ani nelze sjednat a pokud nemáte byt či dům na kopci, může pojistku podražit. Cena pojištění proti povodni se stanovuje podle takzvaných povodňových map, které určují pravděpodobnost povodně na vaší adrese.

Rozhodně si nezapomeňte zkontrolovat limity pojistného plnění. Limit je maximální částka, kterou dostanete při pojistné události. Například: limit na elektroniku v domácnosti může být stanoven jako maximálně 15% z hodnoty domácnosti nebo limit na ceniny může být omezen fixní částkou 10 tis. Kč.

Pozor na podpojištění. Pokud je hodnota vaší domácnosti 500 tis. Kč, ale pojistili jste ji pouze na 250 tis.Kč, může vám pojišťovna krátit pojistné plnění o 50%. Tohle je častý problém u starých pojistek. Před deseti lety měla domácnost hodnotu 300 tis., ale mezitím jste koupili novou kuchyňskou linku a další věci a rázem je to dvojnásobek. Pojistka však zůstala na starou částku.

U nové pojistky dostanete u některých pojišťovenv ceně pojištění odpovědnosti z občanského života. Vytopíte tři partaje pod sebou, z vašeho baráku spadne taška a poškodí auto na ulici, váš potomek něco rozbije v obchodě nebo při lyžování srazíte jiného lyžaře. Nedejbože v Rakousku. Proti tomu všemu vás chrání pojištění odpovědnosti.

Co zatečení vody do bytu při dešti? To je velmi častý problém, protože většinou je třeba toto riziko mít sjednáno jako připojištění. Přestože se může zdát, že zatečení do bytu při dešti spadá do kategorie živel, není tomu vždycky tak a je nutné zkontrolovat pojistné podmínky.

Chcete-li si nechat přepočítat cenu pojištění domova nebo zjistit, co je nového na trhu, nemusíte nikam chodit. Vše vyřídíte z pohodlí domova, obratem a nezávazně.