Chystáte se letos stavět bazén? Tyto 3 věci rozhodněte už teď

13. úno 2017

Většina lidí nechává stavbu bazénu až na jaro nebo léto, až se oteplí. V bazénových centrech se tak logicky začnou tvořit fronty a čekací listiny – a totéž platí o stavebních firmách. Uděláte proto dobře, když o bazénu začnete přemýšlet s předstihem. Zamyslete se co nejdřív, jestli bude bazén nadzemní nebo zapuštěný, z jakého bude materiálu a jak budete řešit stavbu. 

V zapuštěném bazénu bude lepší koupání 

Nadzemní bazén je relativně levná a jednoduchá varianta. Nemusíte řešit výkopové práce, stačí vám rovný kousek zahrady. V oblibě jsou kulaté nadzemní bazény z ocelových plechů s vnitřní fóliovou vrstvou, nebo také bazény plastové.

Důležité je ale myslet na to, že takový bazén je dočasné řešení. Fólie časem začne protékat a za 5–10 let bude bazén zralý na výměnu.

V kulatém bazénu si navíc moc dobře nezaplavete – a nebo budete mít jednu ruku silnější od neustálého zatáčení. 

Když si chcete bazén užít naplno, vyberte raději zapuštěný nebo alespoň částečně zapuštěný. Zaprvé vám déle vydrží, zadruhé v něm bude lepší koupání. Děti si užijí snadný přístup do vody, budete moci lépe skákat šipky a taky se opalovat na okraji bazénu se sklenkou dobré limonády. Zapuštěný bazén v zahradě taky mnohem lépe vypadá.

U materiálu jděte po kvalitě 

Materiál u bazénu ovlivňuje vlastně všechno: životnost, vzhled, náročnost údržby nebo i to, zda do bazénu budete moci dát třeba slanou vodu.

Tak jako u všeho i zde platí, že s těmi nejlevnějšími řešeními bývají starosti a někdy se mohou i prodražit. Relativně dostupné jsou plastové bazény. Problém je, že plast jako materiál vlivem venkovních vlivů postupně zteří. První praskliny se objeví ve svarech a za 10–15 let budete kompletně měnit. Navíc se relativně snadno poškrábou. 

Pokud hledáte řešení jednou provždy, sáhněte po laminátovém bazénu. Je sice o úroveň dražší, zato v kvalitě je obrovský skok. Laminátové bazény se vyrábí z jednoho kusu na speciálních formách, nejsou tedy nikde svařované. I proto vydrží bez problémů třeba 40 let.

Ty nejkvalitnější laminátové bazény v sobě mají zabudovanou vrstvu stříkané izolace, která udržuje vodu stabilně teplejší. Nejmodernějším trendem je speciální gelová povrchová vrstva. Francouzský gel dává bazénům luxusní vzhled a velkou odolnost. Na hladký povrch se navíc nechytají řasy ani jiné nečistoty. 

I když stavíte svépomocí, nechte si poradit 

Plánujete na výkopové práce oslovit stavební firmu? Podívejte se po nějaké už teď. Na jaře bývají hodně vytížené a je dobré zarezervovat si termín, abyste kvůli průtahům na straně řemeslníků nepřišli o možnost strávit léto v bazénu. 

A jestli patříte k odhodlaným dobrodruhům, kteří si chtějí doma vše udělat sami, určitě se o stavebním postupu poraďte se zkušeným výrobcem bazénu. 

„Rádi a často lidem radíme nejen s výběrem bazénu, ale i s umístěním nebo samotnou stavbou,“ říká bazénář Michal Vlášek z české rodinné firmy Bazény Relax. „Máme i technické vzdělání a ke každému bazénu dodáváme detailní stavební dokumentaci. Samotnou montáž veškeré bazénové techniky vždycky jezdíme dělat osobně. Už proto, abychom zákazníkům mohli v klidu se vším pomoct a ujistili se, že jsou všechny systémy nastavené správně. Ať máte s bazénem co nejméně starání a co nejvíc pohody.“