Designové krby s akumulací – souhra vyspělé techniky a estetiky moderního vytápění

17. zář 2023

Ve světě neustále se vyvíjejících technologií a automatizovaných domácností si jednou konstantou můžeme být jisti: ohněm, který zůstává neodmyslitelným zosobněním klidu, pohody a útulnosti. Český výrobce Romotop s třicetiletou tradicí v oboru krbů a krbových kamen je na tomto poli výrazným hráčem. Jeho designové krby kombinující elegantní tvary s řemeslnou ruční prací a vyspělou technikou. Jsou ideálním řešením pro ty, kteří chtějí, aby každý detail jejich domova byl funkční a esteticky dokonalý.

 

Ne každý dává přednost individuální realizaci topidla a z různých důvodů nechce čekat na delší a někdy i komplikovanější stavební úkony spojené s instalací. Designové krby nabízejí rychlou montáž, která minimalizuje nepříjemnosti a k tomu poskytuje velmi slušný výsledek. Praktičnost spočívá v jejich konstrukci, která umožňuje jednoduchou integraci do různých prostorů, ať už se jedná o chalupu, starší nebo moderní dům. Proto tento typ výrobku vznikl, a zároveň platí, že ani v nejmenším není konkurencí těžkých akumulačních kamen. Ty mají své nezastupitelné místo a svého zákazníka.

 

Co tedy odlišuje designové krby? Jsou spojením současného designu, účelné jednoduchosti, technické propracovanosti a schopnosti dlouhodobě vyzařovat teplo. Navzdory kompaktním rozměrům vypadají podobně jako krby individuálně stavěné. Vynikají svým vhledem, ale hlavně použitými technologiemi. Mají například inovativní systém vedení spalin DOUBLE SPIN, který lépe využívá tepelnou energii a současně napomáhá ideálnímu hoření dřeva. Samozřejmost je dnes už nezbytný centrální přívod externího vzduchu do spalovací komory, díky kterému nepřicházíte o kyslík v okolí. Není proto potřeba příliš často větrat a pouštět tak teplo doslova oknem.

 

Kombinovaný způsob vytápění designových kachlových krbů je založen na předávání tepelné energie sáláním a současným prouděním ohřátého vzduchu. Ve spodní části krbu je nasáván studený vzduch, který postupně prochází celým vnitřním prostorem až nahoru a odtud již ohřátý pozvolna vystupuje do interiéru. Systém je navržen tak, aby předávání tepla sáláním bylo prioritou a proudění vzduchu (neboli konvekce) pak příjemným doplňkem. Vše funguje zcela automaticky, což je i splněným cílem konstruktérů, a také důvodem oblíbenosti tohoto výrobku.

 

Jedním z nejnovějších trendů je integrace akumulačních tvarovek uvnitř krbu v blízkosti topeniště. Tyto komponenty vstřebávají tepelnou energii během topení a následně ji pak postupně vydávají zpět do svého okolí. V praxi to znamená, že i po vyhasnutí ohně můžete cítit příjemné teplo vyzařující nejen z těchto akumulací ještě dlouhou dobu. V závislosti na konkrétním modelu krbu mohou mít akum. tvarovky až 150 kilogramů hmoty připravené pro nahřátí. Pokud si vyberete typ s obkladem z kamene nebo z keramických kachlů, získáte další masu schopnou absorbovat teplo. Dalším cílem tohoto řešení je rozložení dosaženého výkonu v čase. Pro dnešní nízkoenergetické domy v podstatě jediná možnost, jak docílit pohody bez nepříjemně přetopeného interiéru.

 

Firma Romotop také klade velký důraz na ekologické požadavky a přísné limity emisí, které její výrobky splňují a v mnohých parametrech i převyšují. Respekt k přírodě a životnímu prostředí je závazkem. Romotop nenabízí jen produkt, ale klíčový prvek vašeho domova, na který se můžete spolehnout. Je rodinnou firmou patřící v Evropě k předním výrobcům krbových kamen, krbových vložek a designových krbů. Je známá svou flexibilitou, kvalitním servisem a zázemím.

Více informací na: www.romotop.cz

 

V těchto dnech si můžete designové krby prohlédnout na veletrhu ForArch - výstaviště Praha Letňany, kde firma ROMOTOP vystavuje, a to každý den 19. - 23. září. Expozici společnosti najdete v hale č. 4 - sektor C, stánek č.5.