Dobrá střecha funguje jako systém

21. bře 2016

Pokud chceme, aby střecha opravdu sloužila svému účelu a vydržela nejméně tolik let, kolik garantují záruční lhůty výrobců, nestačí výhodně nakoupit střešní tašky. Nekvalitní a odbytou střechu pocítíte velmi brzy – jak na vlastní kůži, tak i na své peněžence.

Základ střechy tvoří kvalitní materiál: střešní tašky, různé typy izolace, krov, podmíněné vhodným projektem a poctivou realizací. Na materiálu se nevyplatí šetřit, pokud si chceme užívat pohody bez námahy na mnoho let. Pravdou však taky je, že nevhodně zvolená pokrývačská firma dokáže „pohřbít“ i sebelepší materiál, proto je potřeba dbát na kvalitu i při výběru pokrývačské firmy.

Rekonstrukce

Střecha je velmi citlivé místo. Jelikož je to složená konstrukce, je mnoho možností, kde se dá pokazit. Už z projektu by mělo být jasné, zda se bude jednat o těžkou, tedy s použitím betonové či pálené tašky, či lehkou střechu, na níž přijde třeba plech či šindele. Zatímco při novostavbách je vše v rukou projektanta případně záleží na vkusu či preferencích investora, u rekonstrukcí je potřeba nejprve posoudit kvalitu krovu. Neplatí však, že bychom nemohli nahradit lehkou krytinu „těžkou“. Často nahrazujeme třeba starý eternit betonovou taškou bez nutnosti měnit krov. Ovšem když už po odkrytí zjistíme, že je původní krov křivý, to nejmenší, co lze pro kvalitu pláště udělat, je krokve narovnat příložkami. Jedině rovná střecha totiž dokáže rovnoměrně rozložit zatížení a vyrovnat se s nepřízní počasí.

Na co si dát pozor

Ještě než se pustíme do vlastního pokrývání, je důležité zkontrolovat provedení izolace a osazení fólie. Je důležité používat kvalitní fólii a pracovat správným technologickým postupem. Bohužel i dnes se setkáváme s tím, že je fólie přibitá k latím hřebíky, či není dostatečně překrytá. Realizační firmy, které mají dostatek zkušeností a kladou důraz na kvalitu, však vědí, že nestačí pouze dodržet předepsaný postup. I takový detail, jako je použití kontralatí dostatečného průřezu, mohou některé firmy zanedbat. Střecha musí dýchat a při správném osazení tašek nehrozí ani při latích 5 x 5 cm nebo 5 x 8 cm nebezpečí podfouknutí střechy. Pokud má střecha menší spád doporučuje se těsnění pod kontralatě, to se určitě vyplatí.

Doplňky pro dokonalou střechu

Nesmíme zapomínat na důležitý fakt, že střechu dělají detaily. Každé drobné narušení pláště může vést k nenapravitelným škodám anebo bude jejich náprava stát majitele mnoho prostředků. Často se třeba zapomíná na to, že komín je velmi citlivým místem střechy, a že při nedostatečném odvětrání začne hnít. Nebo často přehlíženými jsou nášlapné rošty a další

příslušenství potřebné pro údržbu střechy. Každá firma má pro tyto účely svoje „vychytávky“ a výjimkou není ani společnost KM Beta největší výrobce betonové střešní krytiny. S jejími výrobky se lze seznámit na www.kmbeta.cz

Estetika „páté stěny“

 Zejména u střech s větším sklonem tvoří střecha podstatnou část pohledu. Pokud pomineme základní střešní tašky, které pokrývají většinu plochy, lze zbývající prvky (tzv. doplňkové) rozdělit na ty, které doplňují skladbu střešního pláště a zároveň zlepšují jeho funkčnost a na okrasné, které více řeší estetické ztvárnění střechy. Mezi ty funkční určené pro řešení technických detailů patří například tašky okrajové, větrací, prostupové nebo anténní.

Okrasné střešní prvky mají spíše estetickou funkci, zvýrazní a zkrášlí střechu. Okrasné střešní prvky jsou oblíbené zejména v individuální venkovské výstavbě. Dle vkusu si lze vybrat buď hřebenové okrasné prvky, nebo ozdobné koncové hřebenáče (motivy vítr a lev), případně i tvarované hřebenové ucpávky (motivy hrozen a slunce). Vhodnost jejich použití je důležité zvážit vzhledem k celkovému kontextu okolní výstavby i charakteru stavby. Pokud se je rozhodnete použít, doporučujeme výběr takových prvků, které jsou souladu s materiálovým i barevným řešením krytiny.  

Hřebenové prvky pořídíte kupříkladu u KM Beta v  pěti atraktivních barevných provedeních – cihlová, višňová, hnědá, černá, šedá. Ozdobné hřebenové ucpávky a koncové hřebenáče jsou pak k dispozici v cihlové, višňové, hnědé a černé, případně v šedé barvě, na přání i v dalších, méně obvyklých odstínech. Všechny tyto prvky ladí s krytinou KM BETA vyráběnou v celkem sedmi atraktivních barvách (cihlová, višňová, hnědá, černá u krytiny KMB HODONKA, u krytiny KMB BETA navíc šedá, zelená a případně i modrá). Podle vkusu si lze vybírat buď lesklý vzhled (Briliant) nebo matný (Elegant) vzhled střechy. Specialitou je dvoubarevná varianta Efekt, kombinující višňovou a černou, ekonomickou volbou je Standard, probarvený beton bez povrchové úpravy.

Podrobnější informace o střešním systému KM BETA a dalších stavebních materiálech získáte na www.kmbeta.cz nebo na bezplatné telefonní lince 800 150 200. Materiály KM BETA můžete s výraznou slevou zakoupit na e-shopu www.shop.kmbeta.cz.