Dopřejte si komfort automatického řízení vnitřního klimatu

8. říj 2018

Lidé zapomínají větrat, což má negativní dopad na jejich zdraví. Automatizace je cestou ke zdravému vnitřnímu prostředí. Systém VELUX ACTIVE with NETATMO monitoruje za pomoci senzorů vnitřní klima a v případě potřeby nejen včas otevře nebo zavře okna, ale také stáhne rolety a ochrání domov před slunečními paprsky.

Zapomínat je přirozené a v některých životních situacích i zdraví prospěšné. To ovšem neplatí v případě větrání vnitřních prostor. Průzkumy Světové zdravotnické organizace ukazují, že lidé tráví v interiéru až 90 % času. Podle zjištění americké Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) může být vzduch v místnosti až pětkrát znečištěnější než vzduch venku. Nejenže špatná kvalita vnitřního vzduchu snižuje komfort pobytu v místnostech, ale především může způsobovat zdravotní potíže jako svědění očí, bolesti hlavy, nekvalitní spánek nebo astma a alergie.

Dnes si přitom mohou lidé zajistit zdravé vnitřní klima automaticky, a to s pomocí systému VELUX ACTIVE with NETATMO. Tento systém pomocí inteligentních senzorů průběžně monitoruje teplotu, vlhkost a koncentraci CO2 v interiéru domu či bytu s cílem zlepšit kvalitu vzduchu. V případě potřeby automaticky ovládá střešní okna, žaluzie či rolety a vytváří v interiéru zdravější životní podmínky.

VELUX ACTIVE with NETATMO se skládá ze tří součástí – senzoru, brány a centrálního vypínače – a je kompatibilní se všemi elektrickými produkty VELUX INTEGRA®. Senzor umístěný v místnosti, v níž je instalováno střešní okno, měří CO2, vlhkost a teplotu a současně monitoruje data o počasí z online služeb. Do senzorů jsou zabudovány pokročilé algoritmy, které aktivují větrání a chrání před horkem.

Existují tři způsoby, jak systém používat: provoz podle senzorů, ovládání smartphonem a manuální ovládání. V případě provozu podle senzorů nemusí uživatelé dělat nic. Ovládání smartphonem umožňuje uživatelům upravit nebo zastavit automatické funkce a ovládat střešní okna manuálně. Manuální ovládání je užitečné v případě, že majitel odchází z domu – může jednoduše stisknout tlačítko na centrálním vypínači, kterým v zájmu bezpečnosti všechna okna zavře.

VELUX ACTIVE with NETATMO lze pohodlně ovládat pomocí aplikace v chytrém telefonu

Systém je navržen tak, aby si jej majitelé nemovitostí mohli snadno sami nainstalovat. Má svou vlastní aplikaci, která uživatelům umožňuje řídit si pomocí svého telefonu či tabletu klima v interiéru podle svých osobních potřeb a na základě dat o počasí. 

Více se o tomto produktu dočtete na stránkách https://www.velux.cz/active