Dřevěná okna vhodná pro každou stavbu

23. lis 2015

Výběr oken by měl odrážet požadavky a materiálové preference stavebníků, to platí obecně jak u rekonstrukcí tak novostaveb. Pokud zvolíte dřevěná okna, získáte tak kvalitní produkt s prakticky neomezenou životností.

Moderní dřevěná eurookna

Může se zdát, že plastová okna v posledních letech pomalu vytlačují dřevěná okna. Lidé, kteří mají špatné zkušenosti třeba s natíráním starých dřevěných oken, možná raději sáhnou po plastu, kde předpokládají, že si okna i po letech zachovají dobrý vzhled a funkčnost. Velmi pádným argumentem, proč plastová okna tvoří v posledních letech téměř dvě třetiny prodejů oken v ČR, je ale i jejich výhodná cena.

Dřevěná okna ale mají řadu vlastností, proč mají pevné místo mezi stavebními materiály, a to si udrží i navzdory momentálnímu vkusu.

Moderní dřevěná okna jsou jiná, než původní okna ve starých domech. Jsou vyrobena z lepených eurohranolů, které vzniknou spojením několika vrstev dřevěných lamel. Díky eurohranolům je omezeno případné kroucení dřevěných oken a eurohranoly také vylepšují tepelně izolační vlastnosti. Díky dobré tvarové stabilitě dřeva je možné vyrobit dřevěná okna v rozměrech, kde již plastový profil nedokáže zajistit dlouhodobou bezvadnou funkčnost. Zasklení trojsklem často váží u velkých prosklených prvků i stovky kilogramů a použití dřevěných profilů dává záruku, že i po letech bude vše spolehlivě fungovat.

Výhody dřevěných oken

Především je třeba zdůraznit, že dřevo je přírodní materiál. Na výrobu dřevěných oken se spotřebuje asi polovina energie oproti výrobě oken z plastu. Ekologické aspekty sice ještě často ustupují ekonomickým faktorům volby, ale jejich váha bude v budoucnu růst.

V moderních i historických domech jsou často potřeba tvarově atypická okna, případně okna s designovými detaily. To jsou případy, kdy výroba oken z plastu často ani není možná a volba dřevěných oken je tak prakticky jedinou variantou. Díky velké variabilitě dřevěných oken je tak možné připravit řešení podle individuálních požadavků, a to se všemi detaily.

Víte, že dřevěná okna nepřitahují nečistoty? Eurookna nevytvářejí statický náboj a oproti plastu tak na nich nedochází k ulpívání prachu. Velkou výhodou je i to, že jsou v případě poškození snadno opravitelná.

Kvalita dřevěných oken je v jejich povrchové úpravě

Obavy pořídit si dřevěná okna kvůli náročné péči o povrchovou úpravu jsou liché. Pokud si pořídíte dřevěná eurookna s kvalitní vícevrstvou úpravou, stačí je ošetřit velmi jednoduše dvakrát do roka balzámem na dřevo.

Až se budete dívat z okna a opřete se o rám dřevěných eurooken, oceníte jistě také příjemný a teplý dotek. Tomuto pocitu se plast nebo kov nevyrovná.