Dřevo a jeho nákup bez rizik: Jak vybrat a na co si dát pozor?

22. lis 2023

S příchodem zimy je vždy na čase zamyslet se nad způsobem vytápění našich domovů. Mnohé rodiny stále upřednostňují klasické vytápění dřevem, které nejenže přináší útulnou atmosféru, ale také se může stát ekonomicky výhodnou volbou. Prodej dřeva i v dnešní době stále vzkvétá. Jako palivo má totiž dlouhou tradici. Jak ale vybrat to pravé dříví a na co si dát pozor při jeho nákupu?

Zdroj: Freepik

Dřevo jako tradiční palivo

Dřevo je jedním z nejstarších paliv používaných lidstvem. I přes technologický pokrok a rozvoj jiných typů vytápění si zachovalo svou popularitu, a to z dobrého důvodu. Kromě toho, že jde o obnovitelný zdroj energie, má vytápění dřevem i řadu dalších výhod. Je cenově dostupné, ekologické a pokud se správně skladuje, může být velice efektivním zdrojem tepla.

Prodej dřeva –⁠ polínka naštípaná na míru

Na trhu je k dispozici celá řada typů palivového dřeva, které se liší nejen druhem dřeva, ale také stupněm zpracování a velikostí. Dřevěná polena mívají délku 25-50 cm a měla by být naštípaná na menší kusy, které se vejdou do vašeho topeniště. Jednotná velikost kusů zajistí rovnoměrné hoření a snadnější skladování.

Dřevo na topení musí být vysušené

Klíčem k výběru kvalitního dřeva je zaměřit se na jeho vlhkost a hustotu. Ideálně by mělo být suché, s obsahem vody do 20 %. Nevyschlé dřevo hůř hoří a produkuje více sazí a kouře. Což může vést k poškození kamen nebo komína. Dobře vysušené kusy poznáte podle prasklin a lehkého zvuku, tzv. zvonění, při poklepání dvou kusů o sebe. A nejjednodušším způsobem je použít vlhkoměr.

Zdroj: Freepik

Měkké dřevo na podpal

Vyšší hustotu má tvrdé dřevo – třeba dub, buk nebo jasan. Tento druh dřeva poskytuje více tepla, hoří pomalu a rovnoměrně, takže zajišťuje dlouhodobé a stabilní vytápění. Jehličnany, např. borovice nebo smrk, patří mezi měkké dřeviny. Ty mají nižší hustotu a rychleji hoří. Jedná se o levnější variantu, ale pro efektivní vytápění budete potřebovat větší množství.

Jak vypadá ideální dřevník?

Důležitý je způsob uskladnění. Palivové dřevo skladujte na suchém a vzdušném místě, kde může dobře prosychat. Na správné větrání mezi jednotlivými kusy je třeba myslet i při skládání. Dřevo by nemělo ležet přímo na zemi, aby bylo chráněno před vlhkostí z půdy, hmyzem a škůdci. V neposlední řadě myslete na stabilitu hromady a pokud není pod přístřeškem, nezapomeňte na krytí, které umožní proudění vzduchu.

Prodej dříví už i online

Ceny dřeva se mohou značně lišit v závislosti na regionu, druhu dřeva a aktuální poptávce. Při nákupu je tedy důležité se dobře informovat a porovnat nabídky různých prodejců. Mnoho firem dnes nabízí možnost nákupu dřeva online, což umožňuje snadné porovnání cen a vyhledávání nejvýhodnější nabídky. Vyzkoušejte internetový obchod Optimtop.cz, kde vám nejen dobře poradí, ale doručí dřevo vysušené, narovnané na paletě a s dopravou zdarma až před dům.

Dříví – stálice na trhu s palivy

Palivové dřevo je, a nadále zůstává, oblíbeným způsobem vytápění domácností, chat i chalup. Díky svým vlastnostem a cenové dostupnosti si udržuje stabilní pozici na trhu s palivem. Při správném výběru a skladování může být efektivním řešením pro vytápění vašeho domova. Nezapomeňte tedy při příštím nákupu věnovat pozornost kvalitě dřeva a zvolte nejlepší možnou variantu pro váš domov i peněženku.

Autor: Kateřina Špunda