Dům jako rodinná záležitost

25. úno 2019

Olympijský vítěz ve vodním slalomu Ladislav Škantár považuje za základ svého úspěchu oporu rodiny. Když začala stavět jeho sestra s rodinou a vybrali si pro svůj dům Ytong, rozhodl se jí podporu v důležitých životních okamžicích vrátit a spojil své jméno s naší značkou.

„Když jsem uvažovat o své sportovní kariéře, sešla se celá rodina u stolu a rozhodla se, že mě v mém snažení podpoří. Rodinné záležitosti řešíme stále stejně – když chtěla stavět sestra, znovu jsme se sešli a každý přemýšlel, jak může pomoci. Když padlo rozhodnutí stavět z Ytongu, rozhodl jsem se své jméno a úspěch spojit právě s touto značkou,“ vysvětluje Ladislav Škantár.

Dům je postaven z tepelněizolačních tvárnic Lambda YQ o šířce 450 mm. Toto jednovrstvé řešení bez zateplování považovali budoucí majitelé za úsporné a jednoduché jak při výstavbě, tak i ve výsledném provozu.  Při zakládání použili také jeden z nejnovějších prvků systému, zakládací tvárnici Ytong Start. Ta zabránila vzlínání vlhkosti při založení stavby.

Nyní je hrubá stavba kompletně hotová, včetně detailů, jako je žaluziový kastlík, který výrazně usnadní instalaci venkovních žaluzií. Vyniká vysokou odolností a neobsahuje škodlivé chemické látky. „Jeho vlastnosti oceníte u nízkoenergetické a pasivní výstavby – umožňuje provést detail bez tepelných mostů.  Délka kastlíku se dá snadno upravit a samozřejmě je možné u něj používat nejrůznější estetické povrchové úpravy stejně jako na fasádě,“ vysvětluje stavbyvedoucí a současně švagr budoucích majitelů Franišek.

Nyní práce na domě pokračují v interiéru. „Protože majitelka měla představu velmi hladkého povrchu stěn, použili jsme zde hlazenou vnitřní stěrku. Je opravdu mimořádně hladká, navíc praktická – dá se snadno opravit. Ocenili jsme také to, že při aplikaci ji není potřeba vyztužovat tkaninou,“ vysvětluje stavbyvedoucí.

Vnitřní stěrka byla výrobcem vyvinuta speciálně pro práci se systémem Ytong – napomáhá tak celkové kvalitě provedení stěny. Mezi její pozitiva patří také to, že je vysoce prodyšná a hydrofilní. To znamená, že pohlcuje vodní páru a tím reguluje vzdušnou vlhkost. Díky alkalickému složení znemožňuje rozvoj plísní a řas a přispívá ke zdravému prostředí v domě.