Dům v Olšanech je skvělou inspirací pro další stavitele

29. bře 2021

Inspirativní není jen konečná podoba domu a velká spokojenost jeho majitelů s tím, co společně dokázali vytvořit. Inspirací pro každého stavitele, který ještě stojí na začátku celé cesty k novému domovu, může být i proces, jak ke stavbě svého domu jeho majitelé přistupovali. Materiály Ytong a Multipor dokonale zapadly do plánů mladých manželů a dnes jim navíc i skvěle slouží.

Pan Pavel s manželkou Janou se před narozením jejich syna plně věnovali svým kariérám v oblasti bankovnictví a realit. Oba pochází ze střední Moravy, práce je však dovedla do Prahy. Narození syna je přimělo začít uvažovat o změně, společným cílem bylo více se soustředit na rodinný život a lépe ho vyvážit s úspěšnou kariérou. Naštěstí jim jejich práce dovolila vrátit rodinu opět na Hanou. Proces hledání nového bydlení trval dva roky a v roce 2016 si vybrali a koupili pozemek v Olšanech u Prostějova.

Stavební systém měl být účelný, funkční a prověřený

Od začátku oba manželé věděli, že vše v domě musí být účelné, praktické a dokonale prověřené. Na realizaci si po výběrovém řízení vybrali architekta, který s nimi mohl být v aktivním kontaktu v Praze, současně znal region budoucí výstavby a se kterým se mohli otevřeně bavit jak o stavebních systémech, tak především o svých představách budoucího bydlení a o funkčnosti prostoru. Rozhodně nechtěli typový projekt – byť některé zdařilé prvky typových projektů jim inspirativně pomohly k rozvoji vlastního návrhu. V místě stavby pak ještě do realizačního týmu přizvali autorizovaného projektanta v roli stavebního dozoru. Stavbu realizovali pomocí pravidelného tendrování, či na základě doporučení specializovaných firem. Podstatnou část realizovali i svépomocí.  

Materiály Ytong a Multipor musely obstát v přísném srovnání konkurenčních stavebních systémů

Pan architekt nabídl manželům materiály Ytong hned v první volbě. Nicméně rozhodnutí, zda zvolit právě tento systém, oba poměrně dlouho podrobovali konkurenčnímu srovnání. V jeho průběhu hodnotili ekonomiku stavby, praktičnosti realizace nebo zkušenosti uživatelů, projektantů a realizačních firem. „Když jsme si návrh pana architekta odsouhlasili, pak už jsme využili téměř vše, co dnes Ytong stavebníkům rodinného domu nabízí. Po jednání se zástupci firmy Xella jsme se rozhodli pro objednávku z široké palety produktové řady. Pro zajištění tepelného komfortu obálky domu jsme zvolili obvodové zdivo Ytong Lambda YQ 450 – tudíž jsme nemuseli dodatečně zateplovat. Rozhodli jsme se používat co nejméně toxických zateplovacích systémů – tudíž i naše střecha je zateplena více než 60 cm vrstvou tepelněizolačního systému Multipor, který nedovolí náš dům v létě přehřívat a drží tak příjemný tepelný komfort. Osvědčila se i střecha Ytong Komfort a strop Ytong Klasik. Díky nabyté zkušenosti mohu ubezpečit a podpořit začínající stavebníky, že se stavebními materiály Ytong a Multipor se dá realizovat moderní, krásné a pohodové bydlení, kde budou všichni spokojeni. V průběhu stavby nám navíc velmi ochotně pomáhali i obchodní a techničtí zástupci firmy Xella, za což jim patří naše velké díky! “ uvádí při ohlédnutí na dobu výstavby pan Pavel.

Nový dům manželům skvěle slouží a jsou v něm velmi spokojeni

Nový dům je kategorizován jako nízkoenergetický, a i přes svou velikost má spotřebu energií pouze jako větší byt. Velký HST portál propojuje obývací pokoj se zahradou a s okny na jihovýchod, dům tak dopoledne příjemně vyhřeje slunce. A díky vysokým stropům je dům vzdušnější, komfortnější a příjemnější.