Dům ve stylu black and white

17. zář 2021

Z venkova do města a z města zase zpátky domů, na venkov. Tomáš si přál, aby jeho rodina žila v klidnějším prostředí, než je hlučné město, obklopena přírodou. V rodné vsi se naskytla stavební parcela, a tak se pustil do projektování vlastního domu ve stylu black and white.

Podobu domu v Jívové u Olomouce navrhl investor společně s architektem Michalem Snášelem z Uničova. Elegantní černá krytina s glazurou, omítky kombinující šedou barvu s odstínem bílé kávy a do černobílé laděná i velkoformátová venkovní dlažba.

Stavba je směrem na terasu a do zahrady otevřena díky dvěma francouzským oknům.  V neobvyklé míře je vzhled domu sladěný s okolím, respektive obytná část otevřená a prodloužená směrem do zahrady.  To je ostatně trend, který lze v architektuře pozorovat v posledních letech. Okolí domu v Jívové je zpevněné velkoformátovou betonovou dlažbou, a tak mají  zejména Tomášovi děti pohodlné a bezpečné zázemí pro  své hry.

Betonové  prvky v exteriéru ideálně korespondují s elegantním stylem domu, především jsou ale praktické z hlediska životnosti a  snadné údržby. Minimální péči ostatně vyzdvihuje sám investor. A poukazuje na to, že má tak více času na koníčky a své děti. Dlažbu dodala společnost PRESBETON, jejíž široké portfolio designové dlažby vyniká i vyspělou povrchovou technologií.  

Rodinný dům v Jívové má na terase, chodnících a kolem bazénu použitou velkoformátovou dlažbu ALMA, opatřenou inovativní povrchovou technologií Perfect Clean TOP. Povrch této dlažby je ošetřen speciální kompozitní látkou, která se následně vytvrdí účinkem záření a vysoké teploty. Vzniká tak vysoce ušlechtilý povrch na bázi impregnace, který odpuzuje vodu, olej a další zdroje znečištění, které se je jinak jednoduše setřou hadrem. Majitel zvolil dlažbu o rozměrech 60x60 cm a znovu si pohrál s kontrastem odstínů černé a bílé.

Projektanti se drželi jednotného stylu i při výběru dalších zahradních prvků. Velmi elegantně a čistě pak působí betonový plot z tvarovek SIMPLE BLOCK. Majitel si sám navrhl a nechal na míru vyrobit černé, kovové výplně mezi betonovými sloupky. Výhodou zdicího systému je bezespárové zdění, pohledové části tvarovek navíc nevyžadují žádnou další povrchovou úpravu.