Ekonomické a zdravé bydlení

14. kvě 2018

Nízkoenergetický, pasivní a nulový dům?

Pokud se rozhodne si postavit dům, tak dříve nebo později se s těmito kategoriemi budete setkávat. Začnete hledat argumenty a rady z jakého materiálu a jak nejlépe si postavit nový a ekonomický dům. Začnete hledat řešení pro stavbu domu, ve kterém se bude levně, zdravě a spokojeně bydlet.

Jak získat dotaci Nová zelená úsporám

Proto bychom vás chtěli v několika pokračováních ve stručnosti seznámit s tím nejpodstatnějším, co souvisí se stavbou pasivních domů z výrobků HELUZ. Sdělit vám zkušenosti odborníků i investorů, jak si takový dům správně vystavět, seznámit vás, jak se novým majitelům žije v těchto moderních nízkoenergetických stavbách. A v neposlední řadě vás seznámit, na co se při stavbě domu z HELUZu  zaměřit, aby získal certifikaci potřebou  k získání dotace Zelená úsporám.

Pokud hovoříme o pasivních, nebo nízkoenergetických domech, stále naléhavěji se v této souvislosti hovoří i o energiích, kdy jejich zvyšující se cena je alfou omegou všeho kolem nás. Zásoby surovin se rok od roku tenčí a proto jejich ceny stále rostou. To jsou nezvratná fakta, se kterými musíme při všech významných rozhodnutích počítat. A tím bezesporu stavba nového domu je.

Nízkoenergetický nebo pasivní dům?

Podle původní německé metodiky potřebují nízkoenergetické domy ročně na vytápění jednoho metru čtverečního podlahové plochy do 50 kWh tepelné energie. 

Pasivní domy nespotřebují víc než 15 kWh, což je více jak třikrát nižší spotřeba než u nízkoenergetických domů.

Můžeme si to ukázat na příkladu. Pokud budu mít pasivní dům, s tepelným čerpadlem, o podlahové ploše 100 m2, spotřeba bude kolem 15kWh. Pokud platím za elektřinu tarif snížený tarif cca 2,5 Kč/kWh, tak si snadno spočítáte, že ročně zaplatíte za vytápění domu kolem 4000 Kč.

Udržet teplo v místnosti, aby neutíkalo

Co to vlastně znamená pasivní dům? Pro optimistu slovo pasivní nezní nejpříznivěji. Ale v technické slova smyslu to zní už jinak. Tam, když se řekne název pasivní dům, tak se vychází odborně řečeno z využívání vnějších a vnitřních pasivních tepelných zisků, které lze v domě získat. Vnější zisky jsou například ze sluníčka, které nám svítí do místnosti skrz okna. Zisky vnitřní  jsou teplo, které je vyzařované lidmi a ze spotřebičů požívaných v domě. Pokud máte kvalitní izolační zdivo a další izolační stavební prvky domu, tak takto získané teplo zůstává po většinu roku v místnostech a nemůže unikat z domu.  A to často postačí k zajištění příjemné teploty v jednotlivých místnostech.

Je tedy zcela na místě si položit otázku? Jaký typ domu si postavit, z jakého stavebního materiálu, aby splňoval stále přísnější nároky na snižování energetické náročnosti budov, vyhovoval požadavkům dotačního programu Nová zelená úsporám.