Exkurze do materiálových tajů zahradních krbů

28. bře 2016

Zahradní krby jsou už velmi častou dominantou mnoha zahradních posezení, pergol a teras. Jsou mezi nimi výrobky menší, rozměrné, vkusné i nevkusné, tuzemské i dovozové, stavebnicové i stavěné na zakázku v rámci celé zahradní kuchyně. Málokterý uživatel však přesně ví, z čeho je ten jeho krb vlastně vyroben. Trochu informací by však možná ti, co se rozhodují o koupi nějakého zahradního krbu, mohli uvítat. Tento článek by mohl vnést trochu informací ohledně používaných materiálů při výrobě zahradních krbů a to především těch nejfrekventovanějších, stavebnicových. Dotaz na materiály používané pro výrobu venkovních krbů byl vznesen na jednatele firmy vyrábějící zahradní krby NORMAN, pana Ing. Petra Noska.

V zájmu zákazníků dlouhodobě vedou stavebnicové krby

Stavebnicové zahradní krby se vyznačují většinou jednoduchou konstrukcí, aby byla i montáž co nejjednodušší. Pochopitelně zákaznicky nejpřijatelnější je takový výrobek, který pro montáž nevyžaduje žádné speciální nářadí či materiál a sestavení je možné podle jednoduchého návodu vlastními silami nebo pouze s jedním pomocníkem. Takové výrobky umožňují většinou po sestavení okamžité použití. Tyto výrobky jsou většinou vybaveny systémem úchytů, zámků či jiných detailů umožňujících „suchou montáž“. Po sestavení tak smontovaný krb drží stabilně pohromadě jednak vlastní vahou a jednak pomocí uvedených spojovacích prvků.

Beton v čele materiálů

Nejčastěji používaným materiálem pro výrobu celého krbu nebo jeho hlavních částí je kvalitní beton, který je zpracováván různými způsoby. Velkosériová strojní výroba většinou používá technologii vibrolisovánízavlhlé betonové směsi /podobně jako u betonové dlažby. Zde se jako složka betonu často používá nějaký lehčí materiál podobný např. Liaporu /dříve Keramzit/. Výsledná směs má potom tu výhodu, že je lehčí a tím pádem i celý výrobek. U méně kvalitních směsí však tento výsledný materiál může být trochu méně odolný vůči vlivům nepřízním počasí. Konečný produkt této technologie reprezentují i německé krby Betowa, mající zastoupení i na českém trhu. Hutnější vibrolisovanýbeton, tedy bez těchto odlehčujících přísad  je odolnější a také již umožňuje jisté povrchové úpravy na povrchu základního materiálu. Např. přímé vymývání povrchu či otryskávání. Stejně vhodným nebo ještě vhodnějším může být beton vibrolitý. Směs kameniva, písku a cementu ve vhodné kombinaci umožnuje dosažení efektních povrchů při vyšší tvarové složitosti. Takto získaný díl může mít již finální povrch kopírující povrch formy a vytvořit tak rovnou pohledový beton. Naopak technologie vymývání nebo otryskávání vytváří povrch betonu odmytím či odtryskáním malé vrstvy povrchu a odhalení jednotlivých zrn. Obraz povrchu pak záleží na použitých materiálech /především plniva/ , jeho hrubosti a hloubce odebraného materiálu. Vzniká tak široká škála povrchů v souvislosti s nekonečnými možnostmi použití různých plniv /kamenných štěrků, drtí apod./.Betonové díly krbu bývají navíc většinou  doplněny ocelovou výztuží pro vyšší odolnost vůči mechanicko-tepelnému namáhání. Jako pojivo výrobních směsí by měl být používán cement s vyšším číslem vaznosti cementu. Často je používán také kvalitní bílý cement. Výjimkou nejsou ani betony probarvené speciálními barvami nebo beton barvený a broušený /teraso/.

Betonové díly můžou být místo povrchových úprav, které jsou uvedeny výše,také např. obloženy přírodním kamenem nebo nataženy strukturovanou omítkovinou umožňující pomocí fasádní barvy vlastní barevné úpravy přímo zákazníkem.

Kromě betonových dílů, které tvoří nosnou konstrukci celého zahradního krbu, bývá na krbu použita řada dalších materiálů. Pro topeniště například šamotové desky, litina pro rošt topeniště, keramika pro různé obklady a odkládací plochy, nerez atd. Nerezový plech je obzvláště oblíbeným materiálem také pro krbové střechy, grilovací rošty a celou škálu příslušenství.

Na krbovou střechu s kouřovodem může být použit také plech ocelový, ošetřený žáruvzdornou barvou nebo plech měděný. Nerezové materiály mají většinou /pochopitelně záleží na typu nerezu/ vysokou odolnost proti žáru i proti vlivů povětrnosti a v případě střech pak jde o zcela bezúdržbovou součást krbu. U měděné střechy je nutno počítat s patinou, která se časem vytvoří až do tmavě hnědé barvy a to zhruba v průběhu jednoho rohu ve venkovním prostředí. Tato samovolná patina je přirozenou vlastností tohoto materiálu. Ocelový plech je většinou ošetřen žáruvzdornou barvou, ale přece jenom jde stále „jenom“ o ocelový nabarvený plech. To znamená, že po čase se může objevit nějaká drobná lokální koroze, která bude vyžadovat opravu přelakováním napadené části nebo celé střechy. Je to jistá daň za poměrně vysokou odolnost proti přetopení a příznivou cenu. U střech vyrobených ze stejného materiálu jako nosné tělo krbu, tj. z betonu, tyto starosti odpadají. Na druhou stranu celková hmotnost krbu tak podstatně vzroste a montáž i případná demontáž, doprava a celková manipulace nejsou pak tak jednoduché. U betonových střech, zvláště pak u uzavřených prostorových dílů, je nutno být naopak na přetopení opatrný. Přetopením by mohlo dojít k vlasovým trhlinám a v extrémním případě i k destrukci dílu.

Z používaných materiálů lze ještě jednou zmínit nerez. Některé luxusní zahradní krby určené pro náročnější klienty a především do modernějších exteriérů jsou vyrobeny výhradně z nerezových desek a plechů a rovněž doplňky jsou bez výjimky z nerezu. Příkladem takových zahradních krbů mohou být např. opět německé zahradní grilovací krby značky Firestar. Kvalitní nerez v kombinaci s žáruvzdornou barvou a případně také s mědí vytváří oprávněný dojem exklusivity a trvanlivosti.Ale pozor, ani „nerezová“ ocel není 100% odolná vůči korozi a koroze se na ní může v menší či větší míře projevovat, dle typu materiálu a dle místa a podmínek použití.

V jednom článku nelze obsáhnout celou problematiku materiálů nejčastěji používaných při výrobě zahradních krbů. Zmíněny byly technologie nejvíce používané v tuzemsku i v blízkém zahraničí. Výše zmíněná fakta i pro běžného zákazníka - laika - alespoň trochu poodkrývají „tajemství“ výroby ukrývající se za konečným produktem – zahradním krbem.