Fotovoltaika na ploché střeše vyžaduje speciální tepelnou izolaci

22. kvě 2023

Fotovoltaika na ploché střeše je budoucnost. Oprava střechy pod fotovoltaickou elektrárnou může být ovšem extrémně drahá a náročná, proto je potřeba tyto ploché střechy navrhovat a provádět kvalitněji. Rizikovými faktory jsou například požár nebo mechanické poškození tepelné izolace a hydroizolace. Naštěstí dnes existují materiály, které vám pomůžou odolnost a tím i životnost střešního pláště zvýšit.

K požárům fotovoltaických elektráren (FVE) dochází, díky bohu, opravdu ojediněle. Panely totiž obsahují jenom zlomek organických částí. A pokud je navíc dodržen montážní postup, riziko vzniku požáru klesá na minimum. Přesto je potřeba dodržet předepsané požadavky a plášť střechy uzpůsobit tak, aby případně k šíření požáru nedošlo. Stávající předpisy jsou v tomto ohledu nedostatečné a předpokládá se jejich brzké zpřísnění.

Pak je tu zmíněné riziko mechanického poškození, respektive hned několik rizik:

1. Fotovoltaické elektrárny často montují elektrofirmy, které nemají dostatečné znalosti v oboru plochých střech.
2. Zatím neexistují platné normy pro FVE, které by řešily zatěžování podkladu a stanovovaly maximální možnou deformaci.
3. Ploché střechy jsou extra citlivé na poškození povlakové hydroizolace tl. nejčastěji 1,5 mm a prošlapání tepelných izolací.
4. Montáž, provoz a údržba FVE vyžadují zvýšený provoz po střeše. Pokládka např. po OSB deskách, běžná např. u montáže světlíků, se v tomto případě neprovádí.

Jak tedy střešní plášť uzpůsobit, aby všechno zmíněné vydržel? Odpovědí je Isover XH, speciální minerální izolace z čedičových vláken přímo určená pod fotovoltaické elektrárny a další místa s vysokým zatížením. Používá se jako horní vrstva tepelné izolace a má extrémní pevnost v tlaku (100 kPa), bodovou zatížitelnost 1000 N a třídu reakce na oheň A1. Co to přesně znamená pro střešní plášť?

Díky vysoké bodové zatížitelnosti Isover XH zajišťuje, aby deformace pod zakládací patkou nebo liniovým profilem nosné konstrukce FVE byla co možná nejmenší. Velká pevnost v tlaku zase znamená, že desky skvěle roznáší tlakové napětí konstrukce FVE na velkou plochu nosné konstrukce střechy. Tím se výrazně snižují deformace střešního pláště.

Třída reakce na oheň A1 pak dělá z desek Isover XH zcela nehořlavý materiál. S tímto výrobkem tedy splníte přísné protipožární požadavky, nezbytné pro bezpečné fungování FVE.

Tím ale výčet kladných vlastností nekončí. Tyto speciální desky z čedičové vlny jich mají mnohem víc:

●     velmi dobré tepelně izolační schopnosti

●     výborné akustické vlastnosti z hlediska zvukové pohltivosti

●     nízký difuzní odpor –⁠ snadná propustnost pro vodní páru

●     vodoodpudivost –⁠ desky jsou hydrofobizované

●     dlouhá životnost

●     odolnost proti dřevokazným škůdcům, hlodavcům a hmyzu

●     vysoká požární odolnost

●     ekologická a hygienická nezávadnost

Pokud si nevíte rady, jak na skladbu střešního pláště pod FVE, kontaktujte tým specialistů ze Saint-Gobain. Nejen, že vám pomůžou konstrukci navrhnout, ale hlavně vám zdarma připraví kalkulaci potřebného materiálu.

Proč vůbec fotovoltaiku pořizovat?

Možná, že si vás panely na střeše ještě nezískaly. Zkuste si ale představit tu spoustu výhod, které vám vlastní elektrárna přinese:

1. Ušetříte až 50 % nákladů na energie.
2. 140 dní v roce budete mít vlastní elektřinu.
3. Systém můžete ovládat pohodlně z mobilu.
4. Vaše produkce CO₂ se sníží až o 6 tun za rok.

V dnešní době drahých energií představuje FVE způsob, jak snížit svou spotřebu a ušetřit. Navíc jde o první krok k energetické nezávislosti. Ano, je to sice velká jednorázová investice. Ale taková, která se vám za pár let vrátí, a pak už díky ní budete jenom spořit. Navíc vám až půlku zaplatí státní dotace.

Správnou fotovoltaickou elektrárnu vám pomůžou vybrat specialisté ze společnosti V-systém elektro. A nejen to. Poradí vám, jak celkově snížit energetickou náročnost vašeho domu, zpracují PENB a vyřídí za vás žádost o dotace.

Cesta k zelené energii je teď zase o něco snazší, co myslíte?