Inspirujte se: okna nemusí být nudná

17. říj 2016

Hledáte způsob, jak dát svému domu zajímavý vzhled? Jednou z cest může být i tvar, design, barva nebo členění oken, které doladíte stíněním. Nechte se inspirovat a řešte vše kolem oken jako jeden celek.

Atypické tvary

Oblouková, šikmá, kulatá nebo rohová okna se vyskytují jak u rekonstrukcí, tak v novostavbách. Možnosti výroby atypických tvarů jsou dány limity jednotlivých profilových systémů. Nejširší možnosti tvarování poskytují dřevěná okna. Funkčnost aotevírání atypických prvků vyplýváz konstrukce celoobvodového kování a i zde existují omezení.

Konzultujte s odborníky každý detail atypických oken. Jedině tak se vyhnete tomu, že po instalaci budete nepříjemně překvapeni nějakým detailem ve vzhledu, funkci či doplňcích. Pokud výrobce kývne bez váhání, že vyrobí vše, co si vzpomenete, měli byste zbystřit. Aby okna a dveře byla bezpečná a spolehlivě a dlouho fungovala, je třeba dodržet limity. „Nestandardní konstrukce se kontrolují, musíme zaručit vyrobitelnost,stoprocentní spolehlivost a dlouhodobou funkčnost,“ říká Ing. J. Korbelář technický manažer VEKRA.

Členění oken a dveří

Zlaté meziskelnípříčky už nejsou hitem jako před několika lety, ale stále platí, že členění oken úplně promění vzhled domu. Než se rozhodnete si pořídit zajímavě členěná okna, měli byste se seznámit s možnostmi. Meziskelní příčky jsou výhodné z hlediska mytí oken, ale je potřeba počítat s tím, že mohou zhoršovat izolační vlastnosti zasklení.

Alternativou jsou například nalepovací příčky, které splní i požadavky na rekonstrukce starších domů, kde je třeba zachovat původní vzhled domu.

Řešení vchodových dveří poskytuje prostor, kde můžete uplatnit své osobité nápady. Kombinace vchodových dveří s bočními světlíky či nadsvětlíky, využití ornamentálního skla a detailů v podobě klik a madel poskytují možnost, vytvořit si osobitou a krásnou bránu do domu.

Nepodceňujte barvy

Plastová okna jsou nejběžnější v bílém provedení nebo v dekoru imitujícím dřevo. V poslední době jsou stále žádanější šedé odstíny, kde na první pohled téměř nerozlišíte od hliníkových oken.

Dřevěná oken jsou oblíbená v transparentní lazuře, která zdůrazňuje krásu přírodního dřeva. Dřevohliníková okna, která jsou v posledních letech stále více žádána především do novostaveb, poskytují možnost užít si v interiéru krásu přírodního dřeva při dokonalé ochraně dřeva zvenku. Hliníkové opláštění je možné tónovat prakticky do libovolné barvy a existují i různé varianty jeho tvarování. Z interiéru můžete pro dřevohliníková okna zvolit i speciální olejové, které dotvoří stylově laděný interiér.

Moderní okna všech typů a provedení nabízí široké možnosti kombinací, mezi kterými si vyberou i ti nejnáročnější zákazníci, kteří mají přesnou představu, jak by jejich dům měl zvenku i zevnitř vypadat. Vždy je ale nutné brát v úvahu technické limity a možnosti. Protože u oken více než jinde platí, že vyrobit lze téměř cokoliv, ale ne vše bude dlouho a spolehlivě sloužit.