Jak funguje trojsklo

22. kvě 2017

Horké letní měsíce přinesou i potřebu chránit interiér bytu před přehříváním. Kvalitní izolační trojskla pomohou i v tomto případě.

Vlastnosti izolačního zasklení

Pořídit si nová okna s kvalitním izolačním trojsklem je v současnosti jasný trend. S ohledem na to, jak velký vliv na vlastnosti oken má právě zasklení, je vhodné více o možnosti a nabídku moderního izolačního zasklení.

Prostup tepla zasklením Ug je vlastností, která prakticky rozhoduje o volbě zasklení. Zatímco u dvojskel bývají hodnoty prostupu tepla kolem 1,1 W/m2*K, přes izolační trojskla unikne z interiéru tepla mnohem méně, hodnoty Ug u trojskel jsou asi poloviční. V souvislosti s prostupem tepla je třeba si uvědomit, že izolační zasklení funguje i opačně, do interiéru propustí méně slunečního tepla.

Optimální volba zasklení

Izolační trojskla pro pasivní domy musí splňovat nejvyšší parametry, špičkově bránit úniku tepla z interiéru a zároveň maximálně využívat sluneční teplo. Výběr zasklení musí být řešen již v projektu domu a s tím souvisí i například orientace domu vůči světovým stranám. Vhodnou volbou jsou pak tzv. solární trojskla s nízkým prostupem tepla a zároveň s vysokou hodnotou tzv. solárního faktoru.

Zatímco na jaře a na podzim potřebujeme, aby tzv. solární zisky byly co největší. Tedy aby se maximálně využilo sluneční teplo k prohřátí interiéru, když udeří letní vedra, potřebujeme interiér účinně chránit před přehříváním.

TIP: více o různých typech zasklení se dozvíte tady

V nabídce jsou tak i tzv. protisluneční skla, která se ale používají hlavně v komerčních budovách s prosklenými fasádami, kde v létě pomáhají snížit náklady na chlazení prostor. Použití protislunečních skel pro obytné budovy je ale třeba pečlivě zvážit, protože do interiéru pustí i méně světla a mohou mít různé odstíny zbarvení.

Ochrana před přehříváním

Jak se zvyšuje venkovní teplota a intenzivněji svítí slunce, máme i větší potřebu udělat si doma chládek. Pokud nechcete nebo nemáte klimatizaci, je poměrně dobrou variantou kvalitní stínění venkovní stínění.

Venkovní rolety i žaluzie jsou velmi účinným prvkem, který chrání před přehříváním interiéru. Žaluzie mají i tu podstatnou výhodu, že současně umožňují také plynulou regulaci slunečního světla v interiéru. Pokud necháme v létě zatažené vnitřní žaluzie, rolety nebo závěsy, sice to svou službu vykoná, ale výrazné snížení teploty v bytě nelze očekávat. Z pohledu vnitřního stínění je nejúčinnější ochranou před přehříváním interiéru tzv. plisé duette. Tento systém dvojitého plisé s hliníkovou vrstvou mezi látkami přináší výraznější ochranou před nepříjemným letním horkem i hlukem z ulice.

TIP: spoustu dalších typů, jak na výběr oken a příslušenství najdete v Praktickém Rádci

Dříve než se rozhodnete, jaká okna si pořídíte, je dobré pečlivě si promyslet nejen vlastnosti okenních profilů, ale také zasklení. Vyplatí se zajímat se i o moderní typy stínicí techniky, která dobře ochrání soukromí, ale také výrazně zvýší komfort bydlení a léto přežijete i bez klimatizace.