Jak na zateplení pochozí podlahy půdy

5. kvě 2022

Půdy jsou překrásným prostorem, v zimním období mohou ale způsobovat nemalé problémy, když zima prosakuje i do spodních pater. Ve starších domech se půdy prakticky vůbec nezateplovaly, v dnešní době se však zateplení zejména z důvodu strmého růstu cen energií stalo zcela nezbytným, aby teplo neutíkalo posledním stropem z budovy ven. Vzhledem k aktuálním delším dodacím termínům stavebních materiálů je vhodné na případnou stavební rekonstrukci půdy začít myslet už nyní.

Možnosti zateplení

Při výběru správného řešení zateplení půdy je důležité si uvědomit, k čemu bude půda v blízké budoucnosti využívána. V případě zateplení šikmé střechy sice dochází k zateplení budovy, zároveň ale i k vytápění půdního prostoru, což může být zbytečné, pokud se daný prostor neobývá. Pokud má půda sloužit jako úložný prostor, nabízí se dvě možnosti:

●     zateplení stropu posledního patra
●     zateplení podlahy půdy

V případě zateplení stropu si ale zbytečně snižujeme výšku obývané místnosti. V tomto případě je často chybně použita menší tloušťka izolantu, právě z důvodu obav z výrazného snížení stropu, a izolace  pak není dostatečná.

Optimální řešení – zateplení podlahy půdy

V případě tohoto typu zateplení se izolace pokládá přímo na podlahu půdy. Díky systémovému řešení ISOVER STEPcross navíc nepřijdete o možnost využívat půdu např. pro uskladňování věcí, jelikož zůstane pochozí. Systém ISOVER STEPcross se hodí jak pro rekonstrukce, tak pro novostavby a sestavit ho zvládne každý šikovný kutil.

Nejprve se pomocí polystyrenových křížů a trámků vytvoří buňky, do kterých se následně vkládá izolace, ať už čedičová, nebo skelná. Na závěr přijde pochozí plocha, která může být např. z OSB desek nebo z klasických prken.

Klíčové výhody:

●     rychlý a jednoduchý systém, který lze zvládnout instalovat svépomocí
●     nízké pořizovací náklady
●     možnost opětovného použití materiálu

Mezi jednu z hlavních výhod systému ISOVER STEPcross patří to, že jej lze pohodlně rozebrat a opětovně použít. Pokud se v budoucnu rozhodnete zrekonstruovat půdní prostor na obytný, materiál můžete použít ať už pro zateplení šikmé střechy nebo i jiného prostoru.

Podívejte se na podrobný montážní návod.

Minerální izolace a polystyren

V daném řešení jsou použity dva izolační materiály - minerální izolace a polystyren. Oba druhy mají stejné izolační vlastnosti a jejich kombinací získáme kompaktní zateplení bez tepelných mostů. Polystyrenové trámky zároveň zajišťují nosnost konstrukce.

Jak postupovat v případě zájmu o systém ISOVER STEPcross

V případě zájmu o ISOVER STEPcross je možné se obrátit na Centrum obchodní a technické podpory, kde vám vyškolený personál zodpoví dotazy a předá veškeré informace. Na webových stránkách také najdete aplikační videa, montážní návody a další informace.

Můžete také využít jednoduchý formulář a kalkulaci potřebného materiálu si nechat zaslat. S obdrženou kalkulací následně navštívíte nejbližší prodejnu stavebnin, kde se domluvíte na možnosti dodání materiálu.

Systém ISOVER STEPcross je ověřen praxí. Na český trh je dodáván více než 10 let a za tu dobu bylo tímto způsobem zatepleno už přes 100 000 m2. Uplatnění nachází nejen v rodinných a bytových domech, ale i ve školách či nemocnicích.

www.isover.cz