Jak nejlépe uchytit solární panely na plochých střechách?

24. zář 2019

Střešní konstrukce nabízí nejvýznamnější plochu pro instalaci solárních a fotovoltaických systémů. Jak správně postupovat, aby nedošlo k jejich poškození nebo nadměrnému zatížení?

Existuje několik variant upevnění

Pro uchycení panelů můžete využít gravitační zátěž, nebo je připevnit mechanicky přímo do střešní konstrukce pomocí podpor. První varianta je náchylná k vybočování a posouvání vlivem větru. U druhé zase hrozí kvůli četným průnikům prosakování vody do střešní konstrukce. Chcete-li spolehlivé řešení, které nepoškodí střechu, spolehněte se na systém Sika® SolarMount-1. Jedná se o lehký aerodynamický systém bez průniků do střechy. Skvěle se hodí na ploché střechy v kombinaci s hydroizolační fólií Sika. Jaké jsou jeho hlavní výhody?

●     Snadná a rychlá instalace,

●     nižší stavební náklady,

●     přivaření k fólii pomocí horkého vzduchu,

●     vhodné využití pro většinu lehkých střešních konstrukcí,

●     obvykle není potřeba přídavná zátěž,

●     žádné mikrotrhliny fotovoltaických panelů vlivem větru, sněhu nebo jiných forem zatížení,

●     eliminace potenciálních průsaků,

●     snížená potřeba údržby.

Základem je svařovací příruba

Aby mohl systém fungovat na 100%, budete potřebovat svařovací přírubu Sika SolarClick. Potěší vás snadnou instalací, je totiž přivařena přímo na střešní fólii pomocí standardního zařízení pro svařování horkým vzduchem. Eliminuje možnost poškození střechy v důsledku bočního pohybu a díky větší kontaktní ploše se zátěž rovnoměrně rozloží.

Jaký zvolit podklad?

Ideálním podkladem jsou střešní hydroizolační fólie Sika, které se na střechu nalepí nebo mechanicky ukotví. Nabízí se FPO fólie Sarnafil® T nebo PVC fólie Sarnafil®. Jsou zesílené skelnou nebo polyesterovou rohoží. Minimální tloušťka fólie musí být 1,5 mm. Hodí se i pro štěrkové nebo zelené střechy a můžete je celoplošně nalepit nebo mechanicky ukotvit. Využít můžete také mechanicky kotvené PVC fólie Sikaplan® G.

Vyberte si značku, která nabízí komplexní řešení

Střešní konstrukce Sika SolaRoof® zahrnuje systém pro ukotvení SolarMount-1, ale i střešní fólie, tepelnou izolaci, paropropustnou vrstvu a ocelovou nebo betonovou desku. Systém nabízí záruku, montáž bez průniků do střechy, disponuje nízkou hmotností a byl testován ve vzduchovém tunelu. Potěší vás i cenou a rychlou instalací. Nehrozí navíc nebezpečí sklouznutí solárních panelů a odolají i velké zátěži (např. sníh). Výhodou je i možná orientace panelů nejen na jih, ale i východ-západ.

Podívejte se na video ZDE

Získejte profi nářadí a další skvělé odměny

Vyberte si střešní konstrukci Sika a zapojte se do akce pro řemeslníky a stavební firmy na mojesika.cz. Nakupujte až do 30. 11. produkty Sika, KVK, KVK Parabit nebo SCHÖNOX ve vybraných prodejnách, nahrajte doklad za nákup a vyberte si až 5 odměn měsíčně dle své volby. A tím to rozhodně nekončí. Za registraci a první doklad v hodnotě 1 000 Kč vám náleží švýcarský nožík Victorinox. Za doporučení řemeslníka získáte navíc sadu oblečení Sika a vyhrávat můžete i v pravidelných soutěžích na Facebooku. Pojďte do toho i vy a zajistěte si vybavení, které se vám v práci rozhodně neztratí.