Jak ošetřit na jaře dřevěná okna?

2. dub 2018

Máte nová dřevěná okna a radujete se z jejich krásy? Aby vám vydržela dlouho pěkná a v kondici, měli byste jim na jaře věnovat péči a pozornost. Na co byste neměli zapomenout?

Omyjte zbytky zimy

Zima prověří všechny součásti staveb opravdu důkladně. Vlhkost, namrzající a tající voda, vítr a změny teplot vykonají své. Pokud byste případná drobná poškození ponechali bez opravy, může se stát, že letní sluneční žár je zhorší. Měli byste začít správnou očistou, kterou současně využijete k důkladné prohlídce oken.

Ať už jsou vaše zvyklosti pro mytí oken jakékoliv, měli byste dodržet pár zásad, aby očista oknům prospěla a neuškodila. Především počkejte, až se oteplí, mytí oken při teplotách kolem nebo pod nulou se vyhněte, výsledek by kvůli menší účinnosti čistidel nemusel odpovídat vynaložené energii. „Pro mytí celých oken vždy používejte nejprve vlažnou vodu se saponátem a důkladně odstraňte prach a nečistoty. Pokud byte čistili okna jen na sucho, prach by mohl povrch oken poškrábat,“ upozorňuje Ing. Milena Tomčíková z VEKRY. Nezapomeňte otřít také nečistoty uvnitř mezi rámy a křídly a očistit těsnění. Dřevěná okna byste po umytí měli důkladně osušit. Vlhkost dřevu škodí.

Povrch ošetřete balzámem

Moderní dřevěná okna mají vícevrstvou povrchovou úpravu, která chrání dřevo před účinky povětrnosti. „Vlivem střídání teplot se mohou na povrchu ochranné lazury vytvořit mikrotrhlinky, postupně se z ní mohou také vymývat ochranné látky. Balzám povrch ošetří a také celkově zlepší vzhled oken,“vysvětluje Ing. Tomčíková z VEKRY a dodává, „doporučujeme použít balzám dvakrát ročně na jaře a na podzim.“ 

Ošetření je jednoduché po umytí stačí suchý povrch otřít houbičkou napuštěnou v balzámu. Pamatujte na to, že aplikaci je třeba provést při teplotách 5-25oC. Výrobce oken by měl v návodu k použití uvést, jaký přípravek použít, případně si ho u něj můžete i objednat.

Prohlédněte těsnění

Pružné a nepoškozené těsnění zajišťuje tepelnou i zvukovou izolaci oken. Při jarní očistě ho důkladně zkontrolujte. Pokud ho potřete trochou glycerinu nebo silikonového oleje, pomůže to udržet jej pružné. V případě poškození, vytržení, případně pokud se vám zdá, že při zmáčknutí se nevrátí do původního tvaru, zvažte jeho výměnu. Nové těsnění musí mít správnou velikost, tuhost a tvar. Jistotou je nechat si těsnění u dřevěných oken vyměnit odborným servisem výrobce.

Promažte kování

Pokud jste to nestihli na podzim, nezapomeňte na jaře promazat kování. Pár kapek silikonového oleje do vyznačených otvorů po obvodu oken, na čepy a do pohyblivých táhel usnadní pohyb jednotlivých součástí celoobvodového kování a okna budou dobře fungovat. Zejména u novostaveb, které se sesedají, může být potřeba okna seřídit.

Pokud máte pocit, že jdou hůře ovládat, někde drhnou nebo jimi táhne, neoddalujte to a pomocí imbusového klíče nastavte optimální polohu i přítlak rámů a křídel. Klasická okna podle návodu od výrobce seřídíte snadno, u posuvných systémů nebo jiných složitějších prvků raději zavolejte odborný servis.

Vyplatí se věnovat dřevěným oknům na jaře trochu víc pozornosti. Zajistíte si, že budou dlouho spolehlivě sloužit a zůstanou krásná.