Jak pomůže alergikům řízené větrání KombiAir?

7. kvě 2020

Řízené větrání je nezbytným doplňkem moderních nízkoenergetických budov. Cílem je zajistit dostatečnou výměnu vzduchu v čím dál dokonaleji utěsněných domech. Ty sice vykazují minimální energetickou náročnost, která je ale vykoupena téměř nulovou přirozenou výměnou vzduchu. A jelikož kvalitní život je přímo závislý na dostatku kyslíku, bez účinného větrání se neobejdeme. Klasické větrání otevřenými okny jde přímo proti konceptu energetických úspor, proto je nutná instalace řízeného větrání s rekuperací vzduchu, která zaručí minimální tepelné ztráty, ale zároveň dodá potřebný kyslík do domácnosti a odvede nežádoucí pachy, přirozeně vydechovaný hromadící se CO2 a samozřejmě i vlhkost.

Velkou úlevu pocítí v interiérech vybavených řízeným větráním každý. Sníží se únava, bolesti hlavy a šíření infekcí. Kdo však ocení tento technologický pokrok nejvíce, jsou alergici. Výrazným bonusem jsou totiž filtry, kterými systémy řízeného větrání běžně disponují.  Do interiéru se dostává pouze čerstvý vzduch zbavený prachu, plísní i pylu, nejčastějších alergenů. Systém řízeného větrání zkrátka výrazně zkvalitní život v interiérech staveb s téměř nulovou spotřebou energie.

Řízené větrání – plíseň nemá šanci

Každý člen domácnosti denně vyprodukuje až 12 litrů vlhkosti, jejímiž hlavními původci jsou činnosti jako praní, sušení, vaření či sprchování. Ta pokud v interiéru zůstane, může vést k nežádoucí tvorbě plísní. Dříve bylo jediným řešením dostatečné vytápění kombinované s pravidelným větráním. Dnes je řešením systém řízeného větrání, které drží úroveň vlhkosti na optimální úrovni.

KombiAir – nejtišší rekuperační jednotka na trhu

Při výběru větracího systému je třeba dbát na jeden aspekt, který může při provozu nepříjemně překvapit. Problémem celé řady nabízených rekuperačních jednotek u nás je totiž poměrně vysoká hlučnost. Společnost Schiedel, přední evropský výrobce kvalitních komínových systémů, uvedla na náš trh zcela nový systémem řízeného větrání s rekuperační jednotkou pod názvem KombiAir. Jeho hlavní výhodou je bezkonkurenčně nízká hlučnost, pouhých 34 dB, což je sotva slyšitelná hranice. Tím se řadí mezi nejtišší výrobky v konkurenci podobných zařízení.

Minimální nároky na místo a maximální účinnost

Další výhodou systému je jeho kompaktnost. Jednotka je umístěna do modulu o půdorysu 360x620mm. Výška se přizpůsobuje stropu. Celý produkt je tak svou velikostí srovnatelný s komínovými systémy Schiedel a vejde se prakticky kamkoliv. Veškeré rozvody je nutné schovat do stropních podhledů ve fázi hrubé stavby domu. 90% účinností rekuperace tepla se jednotka KombiAir rovněž řadí k tomu nejlepšímu, co je možné na našem trhu pořídit.