Jak posoudit kvalitu plastových oken?

1. lis 2018

Kdo by nechtěl při nákupu plastových oken ušetřit? Pořizovací cena oken je důležitá pro naprostou většinu stavebníků. Pokud je ale příliš nízká nebo budete smlouvat doslova „na krev“, může se taková úspora ukázat jako zrada.

Kvalita je ukryta uvnitř profilu

Plastová okna mají mnoho výhod. Nabízejí výhodný poměr cena – výkon a stačí je umýt bez nutnosti řešit další péči o povrchovou úpravu. Při slušném zacházení budou dobře sloužit desítky let. Ale pozor, mají také jednu podstatnou nevýhodu.

„Kvalita plastových oken se převážně skrývá uvnitř profilu a na první pohled není snadné ji poznat, je to tedy tak trochu kupování zajíce v pytli,“ říká Roman Kubálek obchodní ředitel VEKRA okna. Aby si plastový profil dlouhodobě uchoval tvar a nekroutil se, musí být dobře vyztužen. „V největší komoře profilu musí být dostatečně silná kovová výztuha, u VEKRY dáváme standardně výztuhy tloušťky 2 mm u plastových dveří 3 mm,“ říká R. Kubálek.

Do výztuhy by měly být navíc prošroubované jak díky kování, tak šrouby kotvící okno do ostění. Úloha výztuhy je tak zcela zásadní. Čím větší je okno, tím je v konstrukci více namáháno. „Pokud je plastové okno z hlediska výztuhy poddimenzováno, může nastat problém, protože okno se může kroutit, bohužel oprava není snadná a v krajním případě se okno musí vyměnit,“ vysvětluje R. Kubálek z VEKRY a dodává, „ten, kdo chce okna jen prodat na kvalitu tolik nehledí, ale u nás hazardování s dobrou pověstí značky nepřichází v úvahu.“

Plastový profil má ještě jeden důležitý parametr, a to je síla pohledových stěn plastového profilu. Podle ní se profily dělí do kategorií. Proč je to důležité? Při svařování profilu totiž platí, že čím je stěna silnější, tím je svařeno více materiálu a pevnost rohového spoje je tak vyšší.

Indicie, která může napovědět

Přidáme ještě jednu vlastnost, která představuje úskalí plastových oken, a to je teplotní dilatace. Když se na letním slunci plastové okno zahřeje, může teplota u bílých oken být kolem 50 st. C u tmavých barev hravě dosáhne i 70 st. C. Takto nahřáté okno se trochu roztáhne, vlastně se celé okno trochu prohne, protože v interiéru je teplota profilu o 30 i 40 st. C nižší.

Prohnutí lze do určité míry korigovat seřízením okenního kování. Celoobvodové kování má v rozestupech po celém obvodu tzv. uzavírací body. Jde o místa, která v zavřeném stavu pevně spojí křídlo s rámem. Pokud je okno správně seřízeno a je po jeho obvodu dostatečné množství těchto bodů, pomáhá to v udržení tvaru plastového okna. Jednou z indicií je tedy rozteč a počet uzavíracích bodů po obvodu okna.

Musíte věřit dodavateli

Je dobré vědět, kdo a kde vaše plastová okna vyrobil. Problémy se totiž nemusí projevit hned. Zimní mrazy jsou ale zatěžkávací zkouškou a snadno odhalíme, že okny táhne. Pokud si chcete pořídit plastová okna, která vydrží a ne „kopu problémů se slevou“, je dobré vědět na koho se obrátit v případě problémů a pochybností.

ČTETE TAKÉ: další tipy ohledně plastových oken najdete v Praktickém Rádci

Máte-li čas, zkuste požádat dodavatele, aby vám ukázal, kde se budou vaše okna vyrábět. Solidní výrobce se jistě rád pochlubí provozem, kde se hlídá kvalita a dbá se na všechny detaily, které jsou důležité k tomu, aby plastové okno dlouho vydrželo. O to více by vás původ plastových oken měl zajímat, pokud máte v domě složitější sestavy, velké posuvné systémy nebo si plánujete pořídit barevná plastová okna. Co se skrývá uvnitř profilu je možné zjistit jen rozřezáním okna, ale takovou zkoušku si běžný stavebník nemůže dovolit.