Jak postavit kvalitně, ale levně rodinný dům?

14. zář 2016

Radí odborník z firmy DK1 

Cena, cena a zase cena. Položte deseti firmám stejnou otázku: Jak byste zhodnotili preference dnešních stavebníků? Odpověď bude znít podobně: Všichni požadují hlavně nízkou pořizovací cenu. Na druhou stranu je chvályhodné, že investoři se oproti dřívějšku ve svých požadavcích a představách o ideálním bydlení velmi uskromnili.

Předimenzované vily, které se běžně stavěly v 90. letech, už nikdo nechce. Důvodem jsou rostoucí ceny energií, nehospodárnost velkých domů a jejich obtížná údržba či celková nedůvěra ve fungování vícegeneračního bydlení. Trendem jsou naopak menší, ale dobře vybavené domky o rozměrech 120-140 m2. Investoři chtějí rozumně uspořádané prostory, jednoduchou obsluhu domu, nízké provozní náklady. Přednost má pohodlí, bezproblémové užívání stavby, dlouhodobé záruky. Prototyp dnešního „domu snů“ a recept na jeho realizaci nám detailněji rozvedl Ing. Daniel Kozel ze společnosti DK1.Firma s pověstí profesionálů

Společnost DK1 vznikla v devadesátých letech původně jako projekční kancelář, postupně ale rozšířila svou činnost o přímou realizaci vlastních projektů. V současnosti firma zaopatřuje veškerý chod kolem stavby objektu, od přípravy projektu, přes vyřízení povolení ke stavbě, až po vlastní realizaci a kolaudaci. Podle majitele firmy Daniela Kozla to byl jediný možný způsob, jak zajistit kvalitní provedení stavby a získat na svou stranu spokojeného zákazníka. Ve svém regionu si firma DK1 vybudovala skvělé renomé, neboť zákazníkům poskytuje nezvykle důsledný a kompletní servis.

Prověřený způsob stavění

DK1 se dnes specializuje na stavby s rozpočtem do 20-30 mil, největší podíl realizovaných staveb však tvoří rodinné domy. Know-how firmy DK1 spočívá v odzkoušené a prověřené skladbě stavebních materiálů a konstrukcí. Hotové domy se vyznačují velmi kvalitním provedením a ekonomickým provozem.„Rozhodují se pro nás investoři, kteří se nepotřebují předvádět a dávají přednost pohodlí. Pro řadu našich zákazníků jsou klíčové pozitivní reference, dlouholetá praxe a jistota, že nás najdou i za 10 let. To, že se v našich stavbách skoro netopí, je samozřejmostí,“ vysvětluje Daniel Kozel.

Ekonomické stavební technologie

DK1 staví rodinné domy jako klasicky zděné, nikoliv jako lehké montované stavby. Důvodem jsou především skvělé užitné vlastnosti staveb z masivních konstrukcí a celoroční tepelný komfort. I tak se firmě DK1 daří navrhovat stavby s příznivým rozpočtem – projektanti sází na moderní systémy, které se vyznačují jednoduchou, rychlou a přesnou prací. DK1 nejraději pracuje se stavebním systémem z pórobetonu, který se v odborných kruzích přezdívá „stavebnicí pro dospělé“. Práce s ním je rychlá, tím i levná, jednoduchá a na milimetr přesná. Obvodové zdivo z pórobetonu má také výjimečné tepelněizolační vlastnosti.   

Střešní konstrukce

Pořizovací cenu rodinného domu mohou stavebníci výrazně snížit projektem bez obytného podkroví. „Oproti předchozím letům jsou u nás obytná podkroví naopak spíše výjimečná. Převažují bungalovy se sedlovou či valbovou střechou, část domů má plochou střechu,“ vysvětluje Ing. Kozel. Na střechy používá DK1 nejčastěji betonovou krytinu Bramac, pro kterou je rovněž typická rychlá a snadná pokládka a rozměrová přesnost. „Rádi využíváme kompletní střešní systém z Bramacu, neboť vyřeší každý detail střechy. A proč zrovna tato značka? Je to stabilní kvalita, desítky let zkušeností, široký sortiment, servis a záruky,  dlouhá životnost... Některé střechy máme zrealizovány již 23 let a stále bez nějakých významných závad,“ říká Daniel Kozel.

Ušetřit se dá i výběrem konkrétního produktu – Bramac má ve svém portfoliu „hospodárnou“ betonovou tašku Bramac MAX. Jedná se o tašku většího formátu, na metr čtvereční je potřeba pouze 7,5 kusů tašek (při standardních rozměrech tašky je potřeba 10 kusů). Významnou předností této tašky je kromě ceny i snížení hmotnosti celé krytiny o 15 %, bez jakéhokoliv omezení ostatních vlastností.

Záruky pro zákazníka

DK1 sbírá jednu pozitivní referenci za druhou. Za úspěchem firmy stojí mimo jiné i zmiňovaný respekt k systémovým řešením a doporučením výrobců a využívání jejich technického poradenství a servisu. Díky tomuto přístupu mohou zákazníci dosáhnout na záruky, které u vybraných stavebních technologií trvají i desítky let (např. Bramac dává 30 let na betonové střešní tašky a 15 let na funkčnost střešního systému).

Šetřit se dá, ale na správném místě. A DK1 dokazuje, že to umí. Staví rodinné domy ve všech směrech hospodárné, kvalitní, s potřebnými zárukami a na míru našim potřebám.Rodinné domy z dílny DK1 jsou hospodárné ve všech ohledech.Trendem jsou dnes menší domky typu bungalov, tedy bez obytného podkroví.Střecha dům chrání i zdobí. DK1 nejčastěji sází na odolnou betonovou krytinu.Rozpočet stavby může překvapivě snížit i volba hospodárných, velkoformátových tašek, jako je Bramac MAX.