Jak předejít otlučeným rohům a mikroprasklinám?

11. bře 2021

Určitě jste se již setkali s poničenými rohy a vlásečnicovými prasklinami na zdi. Těmto problémům se nejlépe předchází dodržením správné technologie montáže a použitím komplexního systémového řešení již během výstavby sádrokartonových konstrukcí.

Jedním z častých příčin problémů spojených s mikroprasklinami je nesprávné zvolení a kombinování technologií suchých a vlhkých procesů. Z toho pohledu je nejvhodnější volit kompletní řešení v suché výstavbě, tedy od příček přes podhledy po suché podlahy v sádrokartonu. Nezapomínat bychom neměli ani na správné provedení detailů, které vytváří výsledný dojem.

Plánujete rekonstrukci nebo montáž konstrukcí suché výstavby? Spočítejte si spotřebu materiálu v kalkulačce Rigips. Případně můžete zboží rovnou poptat u distributora či objednat kompletní montáž u realizační firmy přes portál NejŘemeslníci.cz. NejŘemeslníci.cz jsou největší odborný řemeslný portál, který pomáhá 60 tisícům poptávajícím najít řemeslníka.

Účinná ochrana rohů a koutů

Běžným a hlavně často využívaným řešením dříve býval výhradně akrylový tmel v kombinaci s hliníkovými lištami na nárožích. V dnešní době je již tento způsob ochrany rohů zastaralý a zbytečně pracný. Zároveň jeho životnost není dostatečně dlouhá a např. rohy se mohou časem mechanicky poničit.

Proto je na místě zvolit jednodušší řešení v podobě speciální odolné pásky Habito® Flex v kombinaci se spárovacím tmelem Rifino Top. Pásku tvoří speciální papír a vysoce pevné, zkosené kopolymerové jádro. Spolehlivě přenáší pnutí v konstrukci a díky své ohebnosti se přizpůsobí rohům i koutům všech úhlů. Je tedy vhodná i pro použití v podkroví, např. u šikmin. Výsledkem budou pevné spoje, odolné vůči nárazům.

Jak pásku Habito® Flex aplikovat?

1. Pásku Habito® Flex si předem nastříháme na potřebné délky jednotlivých rohů a koutů. 

2. Na rozích i v koutech vytvoříme slabou vrstvu sádrového tmelu Rifino Top, případně pastového tmelu ProMix Mega. 

3. Pro dokonalou rovnoměrnost vrstvy stáhneme tmel zubatým hladítkem.

4. Pásku pečlivě přitlačíme k podkladu. Snadné aplikace dosáhneme pomocí speciálních aplikátorů - pro vnitřní hrany (kouty) s úhlem 90°, pro vnější hrany (rohy) s úhlem 90°. Pro atypické kouty i rohy využijeme jednostranný aplikátor z nabídky Rigips. Pokud aplikátor nemáme k dispozici, můžeme pásku aplikovat (přitlačit) malou špachtlí. Musíme však dbát na to, abychom vytlačili přebytečný tmel.

5. Po zaschnutí tmelu přetmelíme už jen kraje pásky slabou vrstvou a zahladíme. Již nemusíme používat žádnou bandáž.