Jak se rozhodnout mezi olejem a lazurou?

24. srp 2015

Pergoly, zahradní nábytek, terasy, altánky, ale i knihovny, stolky a další vybavení exteriéru i interiéru je často vyrobeno ze dřeva. Aby však dřevo vydrželo dlouho krásné, vyžaduje pravidelnou péči a ochranu. Při správném ošetření odolá vodě, mrazu, UV záření i otírání a jeho životnost se výrazně prodlouží. Čím ale dřevo chránit a jaké produkty zvolit? Záleží na druhu dřeva, jeho stáří a předchozích nátěrech, na umístění a náročnosti prostředí i na konstrukčním řešení.

Odborník na ochranu dřeva, prémiová dánská značka Bondex se 100 letou tradicí, poradí, čím ošetřit vaše dřevo, aby dlouho sloužilo a odolávalo všem vnějším vlivům. Nejdůležitějším faktorem pro výběr správné nátěrové hmoty, která danému dřevu nejvíce prospěje a poskytne mu vhodnou ochranu, je druh dřeva, z jakého je natíraný prvek vyrobený. Dále je vhodné přihlédnout k tomu, zda je materiál z jednoho kusu dřeva, nebo se jedná o tzv. stavebně truhlářský prvek – lepené dřevo. Materiál z jedné části dřeva je rozměrově nestabilní a mnohem více reaguje na okolní prostředí, konkrétně vlhkost, kvůli které může praskat nebo se kroutit. Narozdíl od lepených materiálů, které jsou tzv. rozměrově stabilní (okna, dveře, interiérový nábytek), zde jsou takové změny eliminovány. Stejně tak záleží na tom, jestli jste se rozhodli pro renovaci již ošetřeného povrchu, nebo realizujete zcela nový nátěr ještě neošetřeného dřeva.

Oleje jsou ideálním řešením především pro některé povrchy z tvrdého a exotického dřeva, které jsou dosud neošetřené, nebo jsou ošetřené podobnými materiály. Vytváří na povrchu vodoodpudivý film a dodají dřevu vysokou odolnost proti degradaci z důsledku působení vody i povětrnostních vlivů. Zdůrazňují přirozenou strukturu dřeva.

Bondex Decking Oil je ochranný syntetický napouštěcí olej vhodný pro pochozí plochy v exteriéru. Primárně slouží k ochraně a zvýraznění struktury dřeva venkovních prvků z tvrdého dřeva. Chrání jej proti povětrnostním vlivům i vodě. Dostupné balení 2,5l. Vydatnost 10 – 16 m2/l.

Bondex Extreme Decking Oil se vyznačuje vysokou penetrační schopností. Je téměř bez zápachu a rychle schne. Hodí se ideálně na venkovní terasy, ale i další pochozí plochy z většiny druhů dřeva včetně exotických dřevin. Skvěle ochrání i zahradní nábytek, zábradlí a další prvky z tvrdého dřeva. Dostupné balení 2,5l. Vydatnost 15m2/l.

Bondex Exotic Oil s vysokou penetrační vlastností je zvláště vhodný na exotické dřevo i ušlechtilé dřeviny v interiéru i exteriéru. Hodí se pro neošetřené povrchy i pro obnovua oživení starých, zašlých a matných ploch dřeva. Povrch zůstane přirozeně hedvábný. Olej se velmi dobře nanáší a penetruje hluboko do struktury dřeva. Dostupná balení 0,75l a 2,5l. Vydatnost 7 – 10 m2/l.

Tenkovrstvé lazury se kompletně vsáknou do dřeva a snadno se proto renovují. Poskytují dobrou fyzickou ochranu dřeva a díky minimální tloušťce nátěru nedochází k jeho odlupování. Hodí se na vysoce exponované povrchy a prvky, které nejsou rozměrově stabilní, jako trámy, palubky, obložení, ploty, pergoly a štíty.

Bondex Matt je syntetická tenkovrstvá lazura se zvýšenou ochranou proti UV záření. Hodí se pro ošetření a údržbu všech druhů dřeva včetně toho neopracovaného. Ideální v exteriéru, ale lze použít i v interiéru. Lazura je odolná vůči vodě a nepříznivému počasí. Podtrhne přírodní krásu dřeva. Dostupná balení 0,75l, 2,5l a 5l. Vydatnost 10 – 16 m2/l.

Silnovrstvé lazury vytvářejí silnější, hladký, vodoodpudivý film. Jsou vhodné na rozměrově stabilní prvky,
jako jsou rámy oken nebo dveře. Vyznačují se vysokou mechanickou odolností, nepraskají a neloupou se.

Bondex Satin je silnovrstvá syntetická lazura s technologií na alkydové bázi. Zajistí dlouhodobou ochranu proti UV záření, povětrnostním vlivům a vodě. Bondex Satin dodává dřevu atraktivní nový vzhled s trvanlivým saténovým leskem. Zanechává viditelnou kresbu dřeva, usnadňuje údržbu a čištění povrchu. Je speciálně vyvinuta zejména pro natírání oken a dveří. Dostupná balení 0,75l, 2,5l a 5l. Vydatnost 10 – 16 m2/l.

Podrobnější informace získáte na www.bondex.cz