Jak se staví vzorový dům z HELUZu u Bratislavy

8. lis 2016

Investor i projektant budují společné dílo

Zákazníci si mohou na svůj budoucí dům sáhnout

Postavit dům, je vždycky výzva. Pro investora, aby jasně, přesně a zcela konkrétně sdělil projektantovi, jaký dům chce mít, co od bydlení očekává a kolik do toho chce investovat. Projektant pak musí umět pochopit představy a přání investora a vymyslet dům, který by investorovi ale i jeho představy naplnil. Někdy se stane, že investor i projektant jsou jedna osoba, tak jako v případě Ing. Arch. Viktora Čičaje.

Když jsme se za ním vypravili do Bratislavy, chtěli jsme se sami přesvědčit, jak se to dá vše dohromady stihnout a hlavně jaký je a bude výsledek jeho snažení.

V nabídce mají středomořský odpočinkový dům

S Ing. Arch. Viktorem Čičajem jsme se nejdříve byli podívat na hotový a dnes už obydlený dům, který stojí v Bratislavě v části Záhorská Bystrica. Je to jeden z mnoha domů, které se zrodily v jejich architektonické kanceláří Javijanigroup, která sídlí v Bratislavě. Tento dům, který je zhotoven z cihelného bloku HELUZ Family 2in1 50, nám Viktor ukázal proto, abychom měli představu, jaké domy mohou investorům nabídnout a jak podobně bude jejich nový dům vypadat, až bude dokončen.

V projekční nabídce mají vlastní katalogové domy, zhotovují domy na míru a zabezpečují kompletní servis kolem projektové dokumentace: od vytvoření prvého návrhu, přes projekty proúzemní a stavební povolení až po stavební výkresy a zabezpečení stavebního dozoru na stavbě.

Vizualizace budoucího domu.

Trochu členitý i prostornější, ale úsporný dům z HELUZu

„K jejich výstavbě používáme výhradně materiály HELUZ, ať již tvárnice HELUZ Family 2in1, nebo klasické cihelné bloky HELUZ bez výplně. Všechny materiály jsou svými tepelně izolačními vlastnostmi vhodné pro stavby těchto nízkoenergetických nebo pasivníchdomů,“ řekl nám úvodem našeho setkání investor i projektant v jedné osobě Viktor Čičaj.

Tento čtyřčlenný tým je schopen vyprojektovat jakýkoliv typ domu, moderní, ultramoderní, tradiční, středomořský, ale také repliky starých domů a selských stavení. V poslední době se stále více klientů zajímá o energeticky úsporné domy. Je to dané i novými normami, které jsou přísnější než v minulosti. Domy budoucnosti nemusí být jen strohé kostky, ale vhodným architektonickým návrhem a použitím tradičních materiálů se dá i z jednoduchého tvaru udělat zajímavá stavba.V budoucnu lidé nebudou chtít jen fádní krychle, ale budou požadovat i členitější a na pohled příznivější stavby. A jak ukazují zkušenosti, budou vyžadovat, aby to byly pasivní stavby. Lidé nebudou chtít jen malometrážní domy, ale budou chtít i velkoprostorové a přitom i členité bydlení a při tom všem aby bylo úsporné a levné. A opticky: aby když se člověk vrátí domů z práce, se necítil jako v továrně, ale jako na dovolené.

Chcete se nejdříve posadit ve svém budoucím domě?

„Se stavbou nového domu jsme začali proto, že jsme chtěli mít vlastní prostor pro ateliér, kde budeme moci nerušeně pracovat a kde budeme moci i bydlet. Protože se setkáváme i se spoustou lidí, kteří si chtějí nechat od nás svůj vlastní dům postavit, tak chtějí, abychom jim ukázali, jak ten dům vlastně vypadá. Aby ho fyzicky viděli a na vlastní oči se přesvědčili, z čeho se bude stavět, jakou funkci mají a plní jednotlivé materiály a mohli si, jak se říká, i na něj sáhnout. Aby viděli, jak například funguje vyzděný dům bez zateplení, aby viděli, jak vypadá keramická střešní taška, která se používá na dům. Chceme jim zde prakticky ukázat všechny základní materiály, které se v našich projektech používají na jejich budoucí dům. Ukážeme a doložíme jim, jaké budou provozní náklady, jak dům ve skutečnosti opravdu vypadá. Proto budujeme prezentační, nebo chcete-li vzorový dům“ řekl nám k motivaci výstavby Viktor.

Usazení překladů bylo bezproblémové

Budeme bydlet a tvořit v domě z přírodního materiálu – HELUZ je zdravý, pevný a trvanlivý

Než začali s vlastní výstavbou domu, hledali zkušenosti a argumenty nejen u stavebníků, ale zajeli si prohlédnout i vzorový dům společnosti HELUZ v Českých Budějovicích. Suma získaných informací a argumentů, zpětná vazba od uživatelů jimi vyprojektovaných a postavených domů jen potvrdily, že jdou správnou cestou.

„Už hned od začátku nápadu a projekčních prací jsme se rozhodli pro materiál HELUZ. Člověk s těmi materiály pracuje, a proto bychom chtěl i co nejpřírodnější dům.  Žádné umělé materiály, člověk chce bydlet v domě, který je zhotoven z přírodního materiálu, je zdravý, pevný, trvanlivý, je mnoha generacemi odzkoušený.  A tím cihelný blok HELUZ bezesporu je.

Zdění na pěnu bylo jednoduché a rychlé

Teplo, které si vyrobíme, musí zůstat doma

Mít nízkoenergetický dům je bezesporu výhoda. Když je nízkoenergetický tak to znamená, že jsou i nízké náklady na jeho provoz. A dům postavený z materiálů HELUZ to bezezbytku splňuje. Dosáhneme toho, že teplo, které si vytvoříme, zůstane doma a nevylétne nám na ulici.

Výsledkem našeho snažení je, aby ta vlastní schránka domu byla dobře nadimenzovaná, kvalitně udělaná a teplo nám tudy neutíkalo. To samozřejmě nejsou jen zdi, ale i okna, dveře, podlahy, stropy, střecha eventuálně i komín, kudy může teplo utíkat,“ doplňuje přednosti používaného stavebního materiálu ing. arch Viktor Čičaj a pokračuje.

Na první a poslední řadu cihel použili cihelné bloky HELUZ Family 2in1, aby eliminovalinepříznivé tepelné proudění vzduchu

Dlouholetá spolupráce se společností HELUZ se vyplácí 

„My pracujeme s materiálem HELUZ a využíváme ho ve svých projektech od počátku, co se objevil na Slovensku. Oslovila nás nejen filozofie výrobce, ale i velice dobré tepelněizolační vlastnosti tohoto materiálu. Už od prvopočátku měl a stále má materiál HELUZ nadstandardní tepelněizolační vlastnosti oproti jiným dosažitelným materiálům. Protože se tyto materiály daly velice dobře využívat do projektů budoucích staveb, začali jsme s výrobcem úzce spolupracovat. Měli jsme možnost se seznamovat s jejich novými výrobky, jejichž užitné vlastnosti vyhovují potřebám doby. Byli jsme a pracovali jsme s materiály HELUZ od počátku, kdy ještě nebyla na světě cihla HELUZ Family 2in1. Vyzkoušeli jsme vyprojektovat domy ze všech tehdy dostupných materiálů HELUZ a kombinovali jsme je se zateplením, abychom mohli nabízet zákazníkůmpožadované nízkoenergetické domy a pasivní domy. V prvopočátcích nebyl výběr materiálů dostatečně široký, ale během několika let se sortiment nejen dostatečně rozšířil, ale především tepelně izolačními vlastnostmi „ujel“ konkurenci jak se říká o parník a je špičkovým materiálem na trhu.

Cihly pokládali co nejblíž k sobě, aby obvodová stěna byla zcela kompaktní a bez mezer 

S výrobky HELUZ bez zateplení 

Dnešní nabídka materiálů HELUZ umožňuje projektovat a stavět pasivní domy bez zateplení. A navíc jejich přesná moduláž umožňuje odstranit někdy nutné a pracné dořezávání cihelných bloků. Proto plně využíváme a projektujeme domy s využitím přesných rozměrů modulů jednotlivých cihelných bloků. Vyprojektujeme zdivo tak, abychom plně využili vyrobený modul cihelného bloku. Zůstává tak neporušený monolit, který není nutné dál dodatečně a často neuměle upravit. To šetří čas, peníze a garantuje deklarované parametry výrobku,“ uzavírá výčet dlouholeté spolupráce s výrobcem Viktor Čičaj.

Cihelné bloky vždy zbavili prachu a v místě nanesení pěny je přetřeli namočenou štětkou

Na stavbě získává argumenty pro budoucí investory i stavebníky  

Vlastní výstavbu domu dělají svépomocí. Ing. Arch. Viktor Čičaj si přesně rozděluje svůj čas na projektování domů, ale i na pobyt při výstavbě vzorového domu. Jak sám říká, tam nejlépe hledá argumenty pro další investory, aby jim mohl lépe přiblížit a vysvětlit z čeho je dům postaven a co od něj mohu očekávat. Na druhou stranu má i přehled jak se dům rodí, jak přesně se pokládá každá cihla, jak se dodržuje přesnost zdění a technologický postup výstavby domu. Dbá na to, aby se před pokládkou vždy cihly oprášily a lehce navlhčily, než se na ně nanese pojivo.  Má možnost vysvětlit lidem, kteří mu se stavbou pomáhají, jaký význam má, když se přesně položí cihla k cihle, aby mezi nimi nevznikaly mezery. Tyto chyby pak mohou negativně ovlivnit utěsnění domu a tím ovlivnit tepelně izolační vlastnosti zdiva.

„Učíme se tak všichni, daří se nám vzájemně pochopit, že postavit pěkný, nízkoenergetický nebo pasivní dům není jen o použitém materiálu, ale i o preciznosti a kvalitní práci všech, kteří se na stavbě domu podílejí,“ doplňuje Viktor.

Aby nemuseli cihelné bloky řezat, vyskládali je podle projektu v násobcích jejich rozměrů

Dobrá znalost materiálů HELUZ pomáhá investorovi i projektantovi

Při výstavbě používají různé kombinace cihlových materiálů HELUZ, protože dobře znají užitné vlastnosti jednotlivých typů cihel. To jim pomáhá optimalizovat zdivo, aby splňovalo parametry nízkoenergetického či pasivního domu a vyhovoval energetickétříděA1 nebo A0, která se na Slovensku používá. 

Energetické třída A1: 55-108 kWh/(m2.a)

Energetické třída A0: <54 kWh/(m2.a)

Se stavbou začali na podzim 2015, kdy vybudovali základy, na jaře udělali terénní úpravy a v létě začali vyzdívat obvodové zdivo a pak dokončili celé přízemí patrového domu. Pokud to počasí dovolí, chtějí ještě do konce roku udělat stropy, vyzdít celé horní poschodí, osadit krovy krytinou a tím dokončit hrubou stavbu domu.

I vnitřní stěny jsou vyzděny z přesných tvárnic

HELUZ míří za hranice Slovenska 

S Ing. Arch. Viktorem Čičajem jsme se dohodli, že bychom se rádi přijeli podívat na dům, až bude dokončen a zjistit, jak pokračovala další etapa výstavby jejich domu. A také se dozvědět jak se jim daří projektovat a realizovat další stavby z materiálů HELUZ  nejen u nich na Slovensku, ale i v ČR, Maďarsku, Rakousku i na Ukrajině. 

PARAMETRY BUDOVY:

Název stavby:  Vzorový dům v Marianke u Bratislavy

Projektant:  Ing. arch. Viktor Čičaj, Javijanigroup

Stavební firma: svépomoci

Energetická náročnost budovy (dle PENB) A1

Zařazení: ultra nízkoenergetický dům

Skladba konstrukce:  Jednovrstvá zděná konstrukce bez dodatečného zateplení

Použitý materiál HELUZ:

Typ cihel na obvodHELUZ Family 2in1 50. HELUZ Family50

HELUZ Family 2in1 38, HELUZ Family 38

Příčky: HELUZ  11,5

Keramické překlady: HELUZ 238 pro nosné vnitřní a obvodové zdivo