Jak se vyrábějí dřevěná okna

30. lis 2017

Unikátní konstrukce, automatizované výrobní linky a propracovaná technologie povrchové úpravy to jsou jen tři body z plejády detailů důležitých při výrobě moderních dřevěných oken. Nahlédněme pod pokličku výroby moderních dřevěných oken.

Základem je kvalitní surovina

Lepené eurohranoly, které slouží jako vstupní surovina pro výrobu dřevěných oken, musí být vyrobeny jen z dřeviny nejvyšší kvality, ze stromů převážně starších než 60 let. Levná dřevina z kalamit nemá ve výrobě oken místo. „Vstupní kontrola u eurohranolů hlídá jak sukovitost, tedy aby se na pohledových stranách nevyskytovaly suky, které kazí výsledný vzhled, ale také vlhkost, hustotu a prosmolení dřeva,“ vysvětluje Ing. Jiří Scheidel technický manažer VEKRA okna.

Borovice a smrk to jsou nejběžnější dřeviny pro výrobu oken. Alternativou je pak těžký a trvanlivý dub a stále žádanější je tropické meranti zajímavé svou kresbou a typickou načervenalou barvou. Obvyklé jsou dva typy provedení a to s nenapojovanou a napojovanou pohledovou lamelou, kdy je na okně patrné pilovité spojení dřeviny. Jde jen o estetickou záležitost, bez vlivu na užitné vlastnosti, které navíc částečně skryje barevné tónování oken.

Přesné CNC stroje obrobí z hranolů jednotlivé díly okenních rámů a křídel, a to včetně všech drážek pro budoucí osazení kování. Výsledkem jsou tak přesně pasující spoje, které již nevyžadují dodatečné lepení.

Na konstrukci oken záleží

Každý výrobce oken má svůj unikátní profilový systém, který se vyznačuje řadou konstrukčních detailů pro zlepšení užitných vlastností dřevěných oken. „Okna VEKRA mají standardně hluboko zapuštěné zasklení, což přispívá ke zvýšení povrchové teploty skla a celkově tak omezuje vznik kondenzátu v dolní části skleněné tabule v interiéru,“ říká Ing. Scheidel. Konstrukce profilu je důležitá nejenom kvůli tepelné izolaci a zvukovému útlumu, ale také kvůli ochraně před vlhkostí, do oken by také nemělo zatékat přesněji řečeno, případná vlhkost musí být spolehlivě odvedena ven.

Vhodnou ochranu dolní části rámů a křídel, které jsou nevíce namáhány povětrností, představují rámová a křídlová hliníková okapnice. „VEKRA jako standard má na rámové okapnici přídavné těsnění, které brání zatékání do rámu okna, navíc obě okapnice jsou navrženy tak, aby byl přerušen tepelný most ve funkční spáře,“ říká Ing. Scheidel.

Kvalita stojí na povrchové úpravě

Dřevo je přírodní materiál, výrobky z něj nejen přirozeně pracují, ale také podléhají negativním účinkům deště, sněhu, mrazu, větru a samozřejmě UV záření. Degradaci dřeva by měla účinně bránit vícevrstvá povrchová úprava. I tak je ale nutné počítat s tím, že většina výrobců doporučuje alespoň dvakrát ročně povrch dřevěných oken ošetřit vhodným balzámem na dřevo.

Hloubková impregnace je první v řadě technologických kroků povrchové úpravy, která je základem kvalitních dřevěných oken. „V závodech VEKRA na výrobu dřevěných oken ve Velkém Meziříčí a v Zašové provádíme impregnaci jednotlivých kompletně opracovaných částí rámů a křídel, a to ještě před jejich zalisováním do výsledného tvaru okna, tím jsou kompletně naimpregnovány i rohové spoje,“ říká Ing. Scheidel. Impregnace, jejíž aktivní složky zůstávají i po odpaření tekutiny hluboko v povrchové vrstvě dřeva a účinně ho chrání před negativními důsledky působení vlhkosti, jako jsou plísně a houby.

Po spasování oken do výsledné podoby jsou přiznané spoje ošetřeny speciálním pružným plničem, který brání zatékání vody do oken v rozích profilu. Pak následuje máčení v barevném základu. Ten zajistí nejen výsledný odstín, ale také zlepšuje vzhled oken v případě napojovaných lamel, které byly zmíněny dříve. Nanočástice barevného základu pronikají hluboko do pórů naimpregnovaného dřeva a tvoří tak dobrý základ přilnavosti vrchní lazury.

Finální vrstvou je ochranná lazura, která vytvoří tvrdý, ale současně pružný povrch, který odolává tvorbě prasklin a chrání před poškozením vlivem povětrnosti i mechanickým poškozením. „Povrchová úprava musí být v provozních podmínkách velmi pečlivě zvládnuta. Máme vyzkoušeno, že záleží na každém detailu. Po aplikaci jednotlivých vrstev probíhá například sušení ve speciálních sušicích linkách za stálých podmínek. Ostatně i celá výrobní hala je elektronicky hlídána z hlediska teploty a vlhkosti,“ dodává Ing. Scheidel z VEKRY.

Automatizace celého výrobního procesu od zpracování lepených eurohranolů až po jejich povrchovou úpravu je zárukou stabilní vysoké kvality všech prvků, které opouštějí výrobní linku. Cílem je vždy minimalizovat zásah lidské ruky a prakticky eliminovat nežádoucí ruční broušení či jiné úpravy.

Okování, zasklení a finální kontrola

Následuje osazení okna celoobvodovým kováním, uzamykacími body a závěsy. Do drážek po obvodu křídla je zatlačeno těsnění. Osazení izolačního zasklení jeho fixace pomocí zasklívacích lišt a ošetření silikonem po celém obvodu předchází montáži hliníkových okapnic. Pak již následuje pečlivá finální výstupní kontrola. Kompletace zakázky pro převoz a expedice na stavbu to jsou poslední minuty dřevěných oken ve výrobním závodě, které jsou připraveny desítky let sloužit tomu, kdo si je objednal.

Nezapomínejte na péči o povrch

Povrchová úprava má zásadní význam pro kvalitu dřevěných oken. Právě ona rozhoduje o tom, jakou péči a údržbu budou okna v budoucnu potřebovat. Důležité je proto nepodceňovat doporučení výrobce a opravdu 2x ročně věnovat čas ošetření lazury, vyplatí se to, protože se tak významně prodlouží doba, kdy bude třeba aplikovat případný renovační zásah.

TIP: další tipy a rady najdete v Praktickém Rádci

Zejména tam, kde jsou okna vystavena přímému slunci, kde bude zvýšený nápor z hlediska stékající, namrzající a opět tající vody nebo silné působení větru, budou dřevěná okna více trpět. Kdo se nechce údržbou dřevěných oken zabývat, měl by zvážit investici do dřevohliníkových oken, které z venkovní strany chrání hliníkové opláštění. Dřevohliníková okna si zachovávají všechny špičkové vlastnosti dřevěných oken bez nutnosti péče o lazuru a kromě toho umožňují širokou škálu barevných variant z exteriérové strany.