Jak si vybrat kvalitní markýzu pro stínění terasy nebo balkonu?

16. čvn 2022

Rozhodli jste si pořídit na balkon nebo terasu markýzu? První důležitý krok máte za sebou. Ale co dále? Je lepší kazetová nebo otevřená markýza? A jakou látku vybrat? Bude lepší markýza s motorickým pohonem? Přinášíme vám několik rad, díky kterým pro vás bude výběr té správné markýzy snadným rozhodnutím.

Jakou markýzu vybrat na balkon či terasu? | Foto: Climax.cz

 

Markýza na terasu umožní skvěle regulovat sluneční záření

Léto s sebou přináší posezení venku na zahrádce, na terase či balkoně. Těšíte se na to, až se vrátíte z práce domů, sednete si na terasu a budete si užívat krásného počasí? Nezapomeňte, že počasí může být někdy nepředvídatelné. Pokud ale máte na terase markýzu, budete připraveni. Užívat si tak můžete relaxaci venku i při letním dešti nebo při skutečně horkých dnech.

Markýza vám zajistí na terase či balkonu optimální tepelnou pohodu a příjemné klima. Navíc vás ochrání před UV zářením. Pokud jste na markýzu nemysleli již při realizaci stavby či rekonstrukce, nezoufejte. Lze ji namontovat kdykoliv k jakémukoliv objektu.

Designová markýza doplní vkusně exteriér domu | Foto: Climax.cz

 

Stínění terasy: kazetová markýza versus otevřená markýza

Při výběru markýzy se zaměřte na to, kde markýza bude umístěná. Pak se můžete správně rozhodnout, jaký typ markýzy bude právě pro vás ideální.

Kazetová markýza – patří k nejčastějšímu typu stínění terasy. Box, kde se komplexně schová látka i ramena markýzy, plní také funkci estetickou. Látka markýzy se snadno schová před deštěm nebo větrem. Vybírat můžete například z nabídky českého výrobce Climax:

●     Scrigno – je základním typem výsuvné markýzy, box je zaoblený,

●     Prima box – ochrání terasu rodinného domu, ale i výlohu obchodů,

●     Segno – markýzu lze namontovat jen na stěnu domu, maximální šířka je až 7 m,

●     Kaseta – hodí se skvěle pro zastínění velkých ploch,

●     Noveta box – díky čistému designu je výbornou volbou pro minimalistické rodinné domy.

 


Kazetová markýza Scrigno | Foto: Climax.cz

Otevřená markýza – jestliže nebude markýza příliš vystavena vnějším vlivům, volte otevřenou. Pokud pořizujete markýzu na balkon, je zrovna otevřený typ vhodným řešením. Otevřená markýza je oblíbená pro snadnou montáž i nižší cenu. Látka není chráněná boxem, ale markýzu můžete doplnit o krycí stříšku. Climax nabízí 3 typy otevřených markýz:

●     Klasik – s možností až 14 m šířky uspokojí i ty nejnáročnější z vás,

●     Noveta Plus – díky systému zkřížených ramen je možný větší výsuv, než je šířka markýzy,

●     Prima T – velmi příznivá cena za skutečně kvalitní markýzu.

Markýza Klasik od českého výrobce Climax je elegantním řešením pro stínění terasy | Foto: Climax.cz

 

Jaké látky vybrat pro stínění na balkon?

Vždy dávejte přednost kvalitním a odolným látkám. Správně zvolené materiály vám zajistí, že barva látky vydrží desítky let krásná a nevybledne vlivem slunečního záření. Impregnace látky napomáhá odpuzovat špínu, vodu a brání také před plísní.

Kromě funkčnosti markýzy je samozřejmě důležitý i její design. Na výběr máte stovky různorodých barevných odstínů a vzorů. Vybraná markýza tak bude vždy ladit s vaším domem nebo bytem.

Kvalitní látky oproti levným markýzám nevyblednou ani po letech na sluníčku | Foto: Climax.cz

 

Nevíte, jakou barvu vybrat? Záleží, jak moc chcete, aby byla látka propustná

Světlé barvy markýzy – barvy jako jsou bílá, béžová či žlutá propouští mnohem více světla než tmavší odstíny. Hodí se na místa, kde slunce nesvítí tak dlouze. Navíc terasu či balkon více rozzáří.

Tmavší barvy markýzy – pokud chcete balkon nebo terasu více zastínit, volte barvy tmavé. Hodí se i pro případy, kdy na markýzu padá nepořádek v podobě listí či prachu – nečistota nebude tak viditelná.

Tmavší odstíny látky markýzy skryjí i nečistoty od prachu – jsou tak vhodné i na terasu ve městě | Foto: Climax.cz

 

Markýza na balkon či terasu funguje na jeden klik

Nemusíte točit těžce ovladatelnou klikou, abyste si v horkých letních dnech zastínili balkon nebo terasu. Climax myslí dokonce i na váš komfort při manipulaci se stíněním. Motorické ovládání vám ulehčí spoustu práce i pohybu. Pomocí smartphonu nebo dálkového ovládání si markýzu roztáhnete nebo naopak zatáhnete pouze na jedno kliknutí.

Díky chytrým čidlům se markýza sama stáhne, když se blíží déšť. | Foto: Climax.cz

Chytré ovládání markýz jde dokonce ještě dále. Díky čidlům se při intenzivním slunci markýza sama vysune, při dešti se naopak zasune. Motorickou markýzu na terasu nebo balkon můžete opatřit i větrným čidlem. Vy pak nemusíte již na nic myslet a obávat se nečekaných výkyvů počasí.