Jak sladit povlečení s barvou ložnice

31. říj 2016

Ložnice je pro většinu z nás místem určeným k odpočinku. Abychom se v ložnici dokázali co nejlépe uvolnit, měla by svým uspořádáním a zejména barevností na první pohled vybízet k odpočinku a dodávat pocit pohody.

Jelikož se jedná o klidovou zónu domácnosti, barevné ladění celého prostoru (tedy hlavně stěn a jiných velkých ploch)by mělo směřovat k jemným přírodním, pastelovým či neutrálním tónům. Takto připravený prostor pak můžeme snadno oživit textilem a doplňky ve výraznějších odstínech. Jedním ze způsobů, jakložnici proměnit k nepoznání, je vhodná volba ložního povlečení. Pokud pak místnost doplníte drobnějšími dekoracemi ve stejném nebo podobném tónu, jako je na ložním povlečení, interiér bude působit hravě a promyšleně.

Kombinace barev

Barvy a jejich kombinace mají velký vliv na naši psychiku, schopnost relaxovat nebo naopak – soustředit se. Vybírat byste proto měli hlavně podle sebe a podle toho, v jakém barevném prostředí se cítíte dobře. Je však třeba myslet i na rozložení a možnosti prostoru, pro který barvu volíme. Barvy jej mohou opticky zmenšit či zvětšit, snížit či zvýšit, prozářit nebo ztlumit.Není nad to se trošku inspirovat.

Při výběru povlečení je jen na Vás, zda bude s okolním prostředím ladit tón v tónu, nebo bude výrazným a kontrastním prvkem, který ložnici rozsvítí. Ať už tak nebo onak, kombinace těch správných barev vytvoří v ložnici příjemnou a pozitivní atmosféru.

Rozhodnutí, zda ložnici ladit do teplých nebo studených tónů, nám může usnadnit poloha ložnice vůči světovým stranám. Ložnici orientovanou na sever je vhodné vymalovat do teplejších barev, jakojsou žlutá, oranžová nebo červená, kdežto místnosti směrem na jih naopak do odstínů zelené, modré nebo fialové. V obou případech by se mělo jednat pouze o jemné odstíny, nikoliv o syté křiklavé barvy, které mají v místnostech jako ložnice spíše rušivý efekt. Zkuste tedy vycházet maximálně ze dvou nebo tří barev, které se navzájem nápaditě, avšak nenásilně doplňují.

Pokud chcete v ložnici použít žlutou nebo oranžovou na zdech, vybírejte z tlumených teplých pastelových odstínů. Velmi oblíbené jsou například vanilkové nebo meruňkové tóny. Takto vymalované stěny hravě doplní sladěné povlečení ve výraznějších, teplých podzimních odstínech. Žlutá se na povlečení skvěle kombinuje s teplou oranžovou, kontrastní tmavě hnědou, šedou nebo černou barvou. Odvážní mohou ložnici zvýraznit tmavší barvou nebo obkladem, nejlépe za čelem postele, kde vytvoří útulné zázemí pro odpočinek.

TIP: desítky různě barevných povlečení si prohlédněte tady 

Výrazná červená barva se na zdi ložnice příliš nehodí. Brzy se okouká a na někoho navíc může působit dráždivě a až příliš energicky. Pokud však na červené barvě v ložnici trváte, pak právě červené povlečení je ideálním řešením. Zvláště zvolíte-li teplou červenou doplněnou třeba o jemný, lososově červený odstín v kontrastu s bílou nebo čokoládově hnědou. Stěny v ložnici tak mohou zůstat třeba bílé, díky výraznému povlečení však ložnice nebude nudná. A pokud vás červená omrzí, stačí jen převléknout postel.

Osvědčenou a oblíbenou klasikou jsou hřejivé hnědé a béžové tóny. Nespočet odstínů a nejrůznějších kombinací otvírá široké možnosti pro milovníky těchto přírodních barev. Hnědou a béžovou můžete nakombinovat třeba s jemným meruňkovým odstínem, který výslednou variaci prohřeje a zvýrazní. Skvěle bude vypadat spojení se světlým dřevem a jemně krémovým odstínem bílé či béžové na stěnách.

O fialové barvě se říká, že nás vede k rozjímání a je vhodná k meditaci. Stejně jako u ostatních barev velmi záleží na odstínu, fialové tóny mohou být teplé i studené, energické i uklidňující. Skvělá je zejména kombinace s neutrálními šedými tóny a teplým odstínem dřeva. Stěny pak můžete doladit jemným nádechem levandulové nebo světlé šedé barvy. Chladnější dojem z fialového povlečení rozjasní třeba svíčka nebo lampička ve žluté barvě.

I modrá barva může v ložnici působit velmi útulně a stylově. Na stěnách působí chladivým a svěžím dojmem, na povlečení však při správné kombinaci a sytosti barev vypadá velmi zajímavě. Pokud toužíte po modře laděné ložnici, ale nemáte odvahu vymalovat stěny, nechte je bílé a zvolte raději výrazné modré povlečení. Sytá tmavě modrá vypadá skvěle vedle světlého dřeva, které vytvoří příjemný kontrast a teplejší celkový dojem. Ve spojení s bílými stěnami pak bude celá ložnice působit velmi elegantně.

Zelená barva nabízí velmi široké spektrum odstínů, které vyzařují pozitivní energii. Může se jednat o svěží limetkově nebo hráškově zelenou, přírodní tlumenou olivovou nebo pastelovou petrolejově zelenou. Je jen na vás, jakou variantu zvolíte. Zelená je ideální pro kombinaci s výraznými (černá, hnědá) i jemnými barvami (světle žlutá, béžová). Povlečení v nevšedních zelených tónech skvěle vynikne jak mezi bílými, tak například mezi světle žlutými stěnami. Kdo se nebojí experimentovat, může s povlečením barevně sladit a zvýraznit tak jednu nebo dvě stěny ložnice.

TIP: desítky různě barevných povlečení si prohlédněte tady 

A jaká barva převládá ve Vaší ložnici? Usínáte obklopeni chladivými, nebo hřejivými barvami? Kladete důraz na to, aby povlečení ladilo se zařízením ložnice?